Gyászol a sportélet: három ukrán hazafi esett el a harcokban

Gyors egymásutánban három ukrán sportoló halálhíre járta be a világsajtót. Két futballista, Vitalij Szapilo és Dmitro Martinenko, valamint egy biatlonista, Jevgenij Malisev vesztette életét a harcokban. Mindhárman fájdalmasan fiatalok voltak.

Magyar Nemzet
2022. 03. 02. 8:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a Profi Labdarúgók Nemzetközi Szakszervezete (FIFPRO) jelentette be, hogy két ukrán futballista, Vitalij Szapilo és Dmitro Martinenko esett el a harcokban. Előbbi, az ukrán első osztályú Karpati Lviv futballistája csupán 21, utóbbi, aki az FC Gosztomel játékosa, 25 évesen vesztette életét. 

„Együttérzünk a két fiatal ukrán játékos, Vitalij Szapilo és Dmitro Martinenko családjával, barátaival és csapattársaival, akik a háború első két áldozatai a futball világában. Nyugodjanak békében” – olvasható a FIFPRO közleményében, amelyet a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke, David Aganzo fogalmazott meg.

A harmadik hősi halott, Jevgenij Malisev még a 20. életévét sem töltötte be. A biatlonista kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte. „A hősök sosem halnak meg” – így búcsúztak tőle sporttársai.

A három elesett sportember halálának körülményeiről egyelőre nem került nyilvánosságra megbízható leírás.

Több korábbi ukrán sportoló is bejelentette, kész fegyvert ragadni hazája védelmében. Így például a korábbi nehézsúlyú ökölvívó testvérek, Vitalij és Volodimir Klicsko – előbbi Kijev főpolgármestere –, továbbá a visszavonulását nemrég bejelentő teniszező Szerhij Sztahovszki, valamint a legutóbb a brit Anthony Joshuát legyőző ökölvívó, Olekszandr Uszik. Utóbbi a háború kitörésekor egyből hazatért Londonból Kijevbe.

– Kötelességem harcolni, megvédeni az otthonomat, a családomat – mondta a 35 éves Uszik a CNN-nek egy kijevi pincéből, hozzátéve, hogy nem akar megölni senkit, de készen áll arra, hogy megvédje magát és a szeretteit.

Borítókép: Jevgenij Malisev 19 évesen vesztette életét

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.