Két jó NB I-es meccs nem elég a válogatottsághoz

Idei első mérkőzésére készül a magyar labdarúgó-válogatott, amely március 24-én Szerbia, majd március 29-én Észak-Írország ellen vív felkészülési mérkőzést. A szövetségi kapitány, Marco Rossi örül az erős ellenfeleknek.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2022. 03. 16. 7:39
null
Varsó 20211115 Labdarúgás 2021 Világbajnoki VB selejtező Lengyelország Magyarország Fotó Török Attila Nemzeti Sport Marco Rossi Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy újoncot nevezett idei első keretébe Marco Rossi , közülük hárman – Baráth Péter és Callum Styles – először kaptak meghívót a nemzeti csapatba. Az olasz szakember a hétfői sajtótájékoztatón Baráth esetével adott reményt az itthon játszó fiatal magyaroknak, ugyanakkor a Nemzeti Sportnak adott interjújában, a gólkirályjelölt Ádám Martin kapcsán figyelmeztette is az NB I-ben futballozó játékosokat.

Ádám Martin meghívása üzenet a többi NB I-es játékosnak, aki úgy érzi, hogy két jól sikerült meccs után helye lenne a válogatottban. Nos, két jó meccs nem elég, az NB I ugyanis nem a Bundesliga vagy a Premier League,

a magyar élvonalban huzamosabb ideig kell kiemelkedőn teljesíteni, ahogyan Ádám Martin is tette. Emellett megfogadta a személyes tanácsainkat, ami szintén azt mutatja, motivált a válogatott szereplés kapcsán – mondta Rossi.

Bár a szövetségi kapitány többször hangsúlyozta, hogy a Szerbia és az Észak-Írország elleni mérkőzések alkalmasak a kísérletezésre, egyelőre nagyon keveset árult el arról, hogy kik kaphatnak lehetőséget a két felkészülési találkozón.

– Akad néhány játékos a keretben, aki nem most van karrierje csúcspontján, erőnlétileg viszont mindenki rendben van. Meglátjuk, milyen mentális állapotban érkeznek a játékosok, a legfontosabb, hogy fejlődjünk ezen a két meccsen, főleg taktikai szempontból. 

Rossi megerősítette, a télen a Bundesligába szerződött sérülése már a múlté, ezért kaphatott meghívót, két, ezúttal kimaradt játékosnak viszont buzdító üzenetet küldött.

– Kiss Tamást és Balogh Norbertet folyamatosan figyeljük, de nem játszottak eleget a klubjukban ahhoz, hogy most velünk legyenek.

Ők jelentik a jövőt, de muszáj elegendő játékpercet kiharcolniuk maguknak.

Akár a mostani csapatukban, akár klubváltás révén.

Ebből a szempontból Balogh jó úton járhat, hiszen a legutóbbi bajnoki meccsén gólt lőtt a DAC színeiben.

Idei első két ellenfelünk közül Szerbia egyértelműen előttünk jár. Bár a legutóbbi Nemzetek Ligája-sorozatban két meccsen négy pontot szereztünk déli szomszédunk válogatottja ellen, azóta a szerbek Portugáliát megelőzve megnyerték vb-selejtezős csoportjukat. S amíg Szerbia Cristiano Ronaldóékat, addig Észak-Írország az Európa-bajnok Olaszországot kárhoztatta pótselejtezőre az utolsó fordulóban kiharcolt döntetlennel. Igaz, az északírek így is csak a harmadik helyen végeztek a csoportjukban.

– Az életben nem kaphatunk meg mindent, amit akarunk, de a legkevesebb, amit várhatunk ettől a két meccstől a fejlődés és a jó eredmény. Amióta én vagyok a kapitány, a különböző sorozatokban játszottunk Észtországgal, Azerbajdzsánnal, San Marinóval és Andorrával, ám az összes többi ellenfél jóval magasabb szintet képviselt. Mivel júniusban négy meccs vár ránk a világ legerősebb válogatottjai ellen, ostobaság lett volna márciusban gyenge csapatok ellen kísérletezni.

Az ellenfelek játékereje ellenére Rossi tudja, hogy a szurkolók mindig sokat várnak el a magyar válogatottól, legyen szó a két március felkészülési meccsről vagy a Nemzetek Ligája-csoportkörről, ahol Anglia, Olaszország és Németország ellen játszik a nemzeti csapat.

– Öt futballistánk van, aki a német Bundesligában szerepel, közülük ketten mondhatják el magukról, hogy rendszeresen kezdők. Ezek a tények, az érdekesség pedig, hogy

amint Angliával kerülünk szembe, ezeket az adatokat a többség elfelejti, és hirtelen mindenki csodát vár a válogatottól olyan vetélytárs ellen, amelynél mind a huszonöt játékos a Premier League-ben játszik.

A Puskás Arénában elszenvedett 4-0-s vereség után mindenki csalódott volt, pedig ugyanaz történt, mint ami az utóbbi évek legerősebb Ferencvárosával a Bajnokok Ligája csoportkörében. Anglia ugyanúgy érvényesítette a papírformát, ahogyan a Juventus és a Barcelona a Fradi ellen. A válogatottól mindig csodát várnak, időnként sikerült is csodát tennünk, de ettől még nem elvárható. Már hallom is: Albániától oda-vissza kikaptunk... Még mindig bánt, de leszögezném, nem Andorrától kaptunk ki. Olyan csapat vert meg, amelynek keretében tizenöt topligás játékos szerepelt, illetve amelynek kapusa, valamint három belső védője egyaránt a Serie A-ban futballozik – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Borítókép: Kiss Tamást a jövő emberének tartja Rossi, most mégsem küldött neki meghívót (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.