Könnyekkel végződött az ukrán váratlan menetelése

Dajana Jasztremszka úgy jutott el a döntőig Lyonban, hogy közben szülei bujkálnak Ukrajnában. Senki sem lepődött meg rajta, hogy a finálé után a huszonegy éves teniszező nem bírt érzelmeivel.

2022. 03. 07. 10:01
Dajana Jasztremszka
Ukraine's Dayana Yastremska, wrapped in the Ukrainian national flag, reacts at the end of the WTA 6eme Sens Open semi-final tennis match against Romania's Sorana Cirstea in Lyon, on March 5, 2022. - Ukraine's Dayana Yastremska reached the Lyon WTA final on Saturday, just a week after escaping Russian bomb attacks on her home city of Odessa. The 21-year-old, with a Ukraine flag draped over her shoulders when she walked on court and playing in her country's blue and yellow, beat Romanian second seed Sorana Cirstea 7-6 (7/5), 4-6, 6-4 after two and a half hours. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dajana Jasztremszka tizenöt éves húgával együtt szökött ki Odesszából, és eljutott Lyonba. A huszonegy éves ukrán teniszező úgy játszott múlt héten a franciaországi WTA 250-es versenyen, hogy közben az Ukrajnában maradt szüleiről azt tudta meg, hogy a metróba menekültek a bombázások elől.

S ilyen körülmények között a világranglistán a torna kezdetekor 140. helyen jegyzett Jasztremszka egészen a döntőig menetelt, ahol ugyan megnyerte az első játszmát, de végül kikapott a kínai Csang Su-ajtól.

Teniszdöntő után előfordul, hogy a résztvevők nem bírnak érzelmeikkel a szokásos beszédek alatt, Jasztremszka esetében ez minden korábbinál érthetőbb volt.

– Nemcsak magamért küzdöttem a pályán, hanem a hazámért is

– mondta Jasztremszka, mielőtt a könnyei belé fojtották a szót. Végül összeszedte magát, megköszönte a torna szervezőinek a szabadkártyát, a helyieknek a támogatást, s üzent az otthoniaknak is. – Nagyon erősek vagytok, köszönöm minden ukránnak, hogy küzdötök az országért, és megmutatjátok a világnak a népünk lelki erejét.

Jasztremszka kis szerencsével indulási jogot kapott a következő, Indian Wells-i tenisztornára is. Visszalépések miatt az eredetileg szabadkártyás Oszaka Naomi immár ranglistás helyezése alapján jogosult a főtáblára, a lyoni döntőjével pedig még mindig csak 103. helyen jegyzett ukrán lány pedig megkapta az amerikai szervezőktől az utolsó pillanatos lehetőséget.

Jasztremszka azt is elárulta, hogy a Lyonban nyert pénzdíját – 14 545 eurót – az Ukrajnát támogató alapítványnak ajánlja fel. Hasonló elhatározással lépett pályára a héten rendezett másik WTA-tornán, Monterreyben nevesebb honfitársa, Elina Szvitolina.

Az ukránok olimpiai bronzérmesét Mexikóban a negyeddöntőben megállította a húszéves kolumbiai Maria Osorio Serrano – az ukrán hadseregnek így 5800 dollár jutott Szvitolina teljesítménye révén.

Osorio a döntőbe is eljutott, ahol meccslabdái voltak a tavalyi US Open-finalistája, Leylah Fernandez ellen. Az egyikhez úgy jutott hozzá a kolumbiai, hogy a labdamenet közben az aréna világítása meghibásodott.

Fernandez kiakadt, hogy nem játsszák újra a labdamenetet, de a kényszerszünet után az ötödik meccslabdát is hárította, majd tie breakben megnyerte a döntőt.

Előrelépő magyarok. A hétfőn kiadott világranglistán a Monterreyben negyeddöntőig jutó Bondár Anna (75.) és az ugyanott az első fordulóban búcsúzó Udvardy Panna (82.) is megjavította egyéni rekordját. A rangsort továbbra is az ausztrál Ashleigh Barty vezeti, ahogy a férfiak ranglistáján is megőrizte első helyét az orosz Danyiil Medvegyev. Utóbbi listán tizenhárom helyet visszaesett, így a 48. pozícióban jegyzik.

Borítókép: Dajana Jasztremszka az ukrán zászlóval (Fotó: AFP/Olivier Chassignole)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.