Nincsenek jó kilátásai az NB I-ben dolgozó szakembereknek

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) összehasonlította, átlagosan mennyi időt kapnak a vezetőedzők az egyes futballcsapatok élén a világ kilencven ligájában. Az NB I-ben munkát vállaló szakembereknek nem jók a kilátásai, bár vannak olyan bajnokságok, ahol még a magyarnál is rövidebb idő után menesztenek egy-egy trénert.

Magyar Nemzet
2022. 03. 22. 18:07
CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Székesfehérvár, 2022. március 13. A ferencvárosi csapat vezetõedzõje, Sztanyiszlav Csercseszov a labdarúgó OTP Bank Liga 24. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC Ferencvárosi TC mérkõzésen a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó stadionban 2022. március 13-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci Sporttudományok Nemzetközi Központja a világ kilencven futballbajnokságának statisztikáit vizsgálta meg a tekintetben, hogy átlagosan mennyi idő jut a vezetőedzőknek a klubok kispadján. Mint kiderült, a március 1-jei adatok szerint Európában más kontinensekhez képest nagyobb türelemmel viseltetnek a trénerek iránt, 506 nap jut nekik a csapatok élén, míg a többi földrészen csak 402 nap. Dél-Amerikában még gyakoribbak a menesztések, 303 nap után új edző után néznek a klubvezetők.

A magyar élvonalban dolgozó edzőknek ennél is rosszabbak a kilátásai, átlagosan 289 nap, azaz kevesebb mint tíz hónap után új állás után nézhetnek. Az NB I ezzel 67. a listán, megelőzve a szomszédos ligák többségét: Szerbiában 188, Horvátországban 214, Romániában 263, Szlovákiában 276 nap elteltével köszönnek el a vezetőedzőktől. Szlovénia (370), Ausztria (486) és Ukrajna (761) viszont megelőzi Magyarországot.

Észak-Írországban nincs okuk az aggodalomra a menedzsereknek, hiszen a vizsgált bajnokságok közül itt szolgálnak a leghosszabb ideig az edzők, több mint négy év (1536 nap) jut nekik. Szaúd-Arábiában azonban nem rendezkedhetnek be hosszú időre, átlagosan 156 nap után tovább kell állniuk.

Európa topligái közül az angol Premier League helyezkedik el a legelőkelőbb helyen a listán 772 nappal, a német Bundesligában 628, a spanyol La Ligában 617, a francia Ligue 1-ben 385, az olasz Serie A-ban pedig átlagosan 384 nap jut a vezetőedzőknek.

Csertői az élen

Az NB I vezetőedzői közül Csertői Aurél a rekorder, őt 2019 júniusában nevezte ki a Gyirmót a csapat élére. Nem sokkal marad el tőle Hornyák Zsolt, aki 2019 júliusa óta áll a Puskás Akadémia szolgálatában. Rajtuk kívül csak ketten, (Paks) és Waltner Róbert (Zalaegerszeg) irányítják több mint egy éve az együttesüket, előbbi 2020 szeptemberében, utóbbi 2021 márciusában foglalta el az edzői posztot. A mesterek többsége viszont ebben az idényben érkezett: Supka Attila (Mezőkövesd) 2021 októberében, Joan Carrillo (Debrecen), Erős Gábor (Kisvárda) és Márton Gábor (MTK) tavaly novemberben, Sztanyiszlav (Ferencváros) tavaly decemberben, Milos Kruscsics (Újpest) idén januárban, Nebojsa Vignjevics (Bp. Honvéd), valamint Michael Boris (Fehérvár) februárban állt (újra) munkába a magyar élvonalban.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a Fehérvár elleni bajnoki mérkőzésen (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.