Akár az újpesti mintát is követné a Paks a Fradi ellen

A labdarúgó Magyar Kupa május 11-i fináléja előtt az NB I 30. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén tart főpróbát egymással a Paks és a már aranyérmes Ferencváros. A találkozó csak látszólag tét nélküli, Bognár György együttese a negyedik helyre hajt, s persze egyik fél sem szeretne lélektani előnyt adni a másiknak a kupadöntőre hangolva.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 7:00
Forrás: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Maradjunk a földön, nem mi vagyunk a döntő esélyesei – mondta a kupadöntőről diplomatikusan a Nemzeti Sportnak Böde Dániel, aki mindkét klubnál letette a névjegyét. – Ez persze nem jelenti azt, hogy ne követnénk el mindent a siker érdekében. A Pakssal nyertem már bajnoki ezüstérmet és Ligakupa-aranyat, illetve -ezüstöt, egyedül a Magyar Kupa-érem hiányzik az itteni gyűjteményemből. Az már biztos, hogy két hét múlva teljessé válik, a kérdés csupán az, milyen lesz az érem színe – tette hozzá a paksiak immár 35 éves támadója, akit Bognár György egy időben gyakran középhátvédként vetett be, de aki újabban ismét többnyire csatárként, igaz, általában inkább csak csereként jut szóhoz.

Ebből is kiderül, hogy noha a két csapat péntek este előbb az NB I-ben csap össze, mindenkit már a kupadöntő foglalkoztat. A Paks az elődöntő előtt az Újpesttel is ugyanezt a menetrendet futotta, előbb bajnoki, majd másfél hét múlva kupameccs. Akkor az NB I-ben a 3-1-es vereséget látványosan sikerült kijavítani, Milos Kruscsics, az Újpest vezetőedzője is elismerte, hogy a Paks megérdemelten vágott vissza 3-0-lal és jutott be az MK fináléjába.

– Folyton csörög a telefon, a legtöbben azért hívnak, hogy gratuláljanak a bajnoki és a kupaszereplésünkhöz   – ezt már Haraszti Zsolt, a Tolna megyeiek ügyvezetője mesélte.

– Ebben az évadban átütő sikert értünk el, idén is bizonyítottuk, kizárólag magyar futballistákkal is lehet eredményesen teljesíteni. Érezzük, ez sokaknak szimpatikus, hogy ezzel sokaknak visszaadjuk a magyar labdarúgásba vetett hitüket. Bárhol jelenünk meg, azt halljuk, szorítanak nekünk.

Örülök annak, hogy sokaknak van egy-egy jó szavuk hozzánk, az pedig különösen boldoggá tesz, ha szakmán belülről kapjuk az elismerést. Mindenesetre azt gondolom, megérdemelten vívtuk ki sokak tiszteletét.

Paksi fogadkozások

Nagy Richárd: Az ország legjobb csapatát fogadjuk, hiszen újra bajnokok lettek. Ellenfelünknek minden posztra több kiváló játékosa is akad, így természetesen nagyon nehéz meccsre számítok. Szeretnénk megnehezíteni a Ferencváros dolgát, és ha úgy alakul, hasonlóan sikert aratni ellenük, mint legutóbb a Groupama Arénában. A győzelemért fogunk játszani, mert kellenek a pontok, a bajnokság végéig szeretnénk megtartani a negyedik helyet. Akármilyen közel fogunk két mérkőzést is játszani a Fradival, a kettőt nem lehet majd összehasonlítani.

Ifj. Haraszti Zsolt: Nyilván ismét jó hangulatú találkozót játszunk majd, közel telt lelátók előtt. Gólgazdag összecsapásra számítok, és biztos vagyok benne, hogy méltó ellenfelei leszünk a rekordbajnoknak. Szeretnénk itthon tartani mindhárom pontot, mivel nagyszerű pozícióban vagyunk a tabellán. Én is azt a tábort erősítem, amely azt mondja, a bajnoki és a kupadöntő teljesen el fog térni egymástól.

A Paks 2006-ban jutott fel az NB I-be, a Ferencvárossal azonban 2009-ben találkozott először az NB I-ben, a fővárosi zöld-fehérek akkor tértek vissza a másodosztályú-száműzetésből. Haraszti Zsolt is úgy gondolja, a klubjának eddig a 2010–11-es volt a legsikeresebb idénye, amikor második lett a bajnokságban és kijutott a nemzetközi porondra. Most is ez a cél.

Ennek érdekében a Paksnak vagy el kellene nyernie a Magyar Kupát, vagy meg kellene őriznie a jelenlegi negyedik helyezését a bajnokságban. Egyik sem ígérkezik könnyű feladatnak, éppen ezért egyelőre senki sem ünnepel a városban.

A mostani idényben a két csapat két emlékezetes mérkőzést vívott egymással. Ősszel, a 8. fordulóban, a Paks hazai pályán nekiugrott a Fradinak, végül azonban 3-1-re kikapott. A meccs után élesen kikelt a játékvezető ellen, amiért az MLSZ megbüntette.

Februárban, Sztanyiszlav Csercseszov harmadik NB I-es meccsén a Paks alaposan visszavágott, 3-0-ra győzött a Groupama Arénában. A Ferencváros akkoriban nem volt jó passzban, több játékosa hiányzott, az orosz tréner még ismerkedett a csapatával.

Hiba lenne abból a találkozóból kiindulni, de megalkuvás nélküli támadójátékával, a gólkirályjelölt vezérletével a Paks mindenkire, még az FTC-re is veszélyes a labdarúgó NB I-ben.

természetesen nem elbizakodottan készül a presztízsmérkőzésre.

– Van néhány sérültünk, ennek ellenére szeretnénk kihozni ebből a mérkőzésből is a lehető legtöbbet. Be akarjuk bizonyítani, hogy nem véletlenül nyertük meg a bajnokságot. Ráadásul van miért visszavágni a Paksnak

– nyilatkozta a Fradi.hu-nak. Az orosz edző a kupadöntővel egyelőre nem akar foglalkozni.

– A bajnokság egy dolog, a kupa pedig egy teljesen más kávéház. Bár ahogy mondtam, mindent megteszünk pénteken is a jó eredmény érdekében, azért ennek a meccsnek a súlya nem mérhető a kupadöntőéhez. Egészen a finálé napjáig nem szabad a Magyar Kupával foglalkoznunk, most az a feladatunk, hogy a soron következő bajnokira koncentráljunk.

NB I, 30. forduló:

Péntek:
Paks–Ferencváros 20.00
Szombat:
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 14.45
Budapest Honvéd–Kisvárda 17.00
Debreceni–Fehérvár FC 19.30  
Vasárnap:
ZTE–MTK 14.30
Újpest–Gyirmót 17.00

Az NB I állása: 1. Ferencváros 62 pont – már bajnok, 2. Kisvárda 49, 3. Puskás Akadémia 49, 4. Paks 41, 5. Fehérvár 40, 6. Újpest 39, 7. ZTE 39, 8. Mezőkövesd 37, 9. Debrecen 35, 10. Honvéd 33, 11. Gyirmót 27, 12. MTK 26.

Borítókép: Ádám Martin a Fradi ellen megszerezheti a 30. gólját (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.