időjárás 1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Fontolgatja a Fradi, hogy hátat fordít a magyar bajnokságnak

Magyar Nemzet
2022.04.12. 11:10 2022.04.12. 14:51
Fontolgatja a Fradi, hogy hátat fordít a magyar bajnokságnak

Tovább gyűrűzik a botrányoktól kísért magyar jégkorong-bajnoki döntőt övező feszültség. Nyíri Zoltán, az FTC alelnöke az M4 Sport híradójában megerősítette, amire korábban már utalt, a Ferencváros fontolgatja, hogy az erdélyi túrák során elszenvedett sorozatos inzultusok miatt, amelyek a Csíkszereda elleni fináléban kulminálódtak, hátat fordít az Erste-ligának. A sportvezető nem rejti véka alá a véleményét, miszerint súlyos nézetkülönbség van az FTC és a szövetség között, ennek tisztázását kezdeményezi a többi klub bevonásával, s ha nem jutnak eredményre, akkor a Fradi drasztikus lépésre szánhatja rá magát.

Az FTC ugyan 4-1-es összesítéssel elvesztette az Erste-liga döntőjét a Csíkszeredával szemben, a legjobb magyarországi csapatnak járó bajnoki címet azonban sorrendben negyedszer, összességében pedig huszonkilencedszer megszerezte. Bár Nyíri Zoltán szerint a Magyar Jégkorong-szövetség (MJSZ) mindent elkövetett annak érdekében, hogy elrontsa a fradisták örömét.

– Elég méltatlan körülmények között sikerült megünnepelnünk a bajnoki címet. A szövetség egyik alkalmazottja a Tüskecsarnokban egy papírzacskóban hagyta az érmeket, mondván, ha lesz időnk rá, vegyük át és majd osszuk szét a játékosok és a szakmai stáb tagjai között – panaszkodott Nyíri Zoltán az M4 Sport híradójában.

A sportvezetőnek azonban nem ez a legfőbb gondja. Hanem a biztonság és – szerinte – a szövetség szereptévesztése, hiszen az MJSZ a klubokat hibáztatja, miközben Nyíri Zoltán szerint éppen a szövetség a felelős a bajnoki döntőben is felcsapott indulatokért. 

A szövetség felelőssége

A bejelentés nem előzmény nélküli. Nyíri Zoltán április 6-án terjedelmes interjút adott a Fradi.hu-nak, amelyben többek között a következőket mondta:

„Az MJSZ hosszú évek óta nem tud mit kezdeni az erdélyi mérkőzések biztonságának kérdésével. A homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha nem történnének tarthatatlan események. Pedig a két említett friss példán kívül még számtalan esetet tudnék említeni. Emiatt még az is felmerül bennünk, hogy ebben a formában ezt a bajnokságot a jövőben érdemes-e folytatni. Meggyőződésem, hogy nem a klubok felelőssége az, hogy eddig fajultak a dolgok, a Ferencváros álláspontja szerint ez egyértelműen a szövetség felelőssége.” 

A közvetlen előzményekhez tartozik, hogy a Csíkszereda–FTC döntő első mérkőzésén Nagy Gergő – bár nem szándékosan – súlyos sérülést okozott a hazaiak hátvédjének, Salló Alpárnak. A találkozó után a helyi kemény mag bizonyos – egyes értesülések szerint mintegy ötvenfős – csoportja az FTC szálláshelyére, a Fenyő-szállóba ment, és tettlegességgel fenyegette a játékosokat, aminek a Fradi biztonsági szolgálata vette elejét.

Az FTC alelnöke szerint nem elszigetelt esetről, hanem évek óta fennálló problémáról van szó:

– Sajnálatos módon, amikor átlépjük az országhatárt és győzelmet aratunk Csíkszeredában, Gyergyóban, támadás, atrocitás ér minket. Legfrissebb esetként az elődöntőben, az edzőnkre, Fodor Szabolcsra támadtak rá Gyergyóban, az öltözőfolyosón, amit a mai napig nem vizsgált ki a szövetség.

Az én dolgom az, hogy megvédjem csapatomat. Csak azért szólaltam meg már korábban is, mert az MJSZ elnöke is ezt tette a klubokat felelősségre vonva. A szövetség szerint a klubok rontanak el valamit, mi fordítva gondoljuk.

Nyíri Zoltán egyeztetést kezdeményez Fotó: Fradi.hu

Az FTC vezetője gratulált a Csíkszeredának a győzelméhez, elismerve, hogy a jobb győzött a döntőben, ám a kinti körülményeket erősen kifogásolja. Amikor a Csíkszereda Budapesten jár, biztonságban játszhat, edzhet, pihenhet – jegyezte meg arra célozva, ugyanezt a Fradi nem kapja meg Csíkszeredában, általában Erdélyben.

– Kezdeményezni fogom, hogy a klubvezetők találkozzanak egymással, hogy jól van-e ez így. Megkérdezném továbbá, hogy a többi magyar csapat örülne-e annak, ha papírzacskóban venné át az érmeket. Ha igen, akkor én vagyok rosszul bekötve – ironizált, majd kérdésre válaszolva megerősítette, az FTC-nél felmerült, hogy elhagyják az Erste-ligát és a következő idényben másik bajnokságba neveznek be.

– Ahhoz, hogy egy magyar csapat külföldi bajnokságban induljon, miként jelenleg a Fehérvár, korábban a DVTK és a MAC, a szövetség engedélye kell, amit írásban kell kérvényezni. Ez még nem történt meg, viszont informálisan közölték velünk, hogy nem fogják megengedni a távozásunkat – beszélt az egyik lehetséges útról. Majd hozzátette, ez egyelőre csupán a B terv.

– Én is azt szeretném, hogy megjavítsuk a viszonyt, ez az első cél. Ha sikerül, akkor a Ferencváros marad. Ha ez nem sikerül, akkor elgondolkodunk, nem ijedünk meg – tette hozzá

Az FTC tehát feladta a labdát az MJSZ-nek. Nem csak a világbajnoki készülődés tartja lázban a hokirajongókat a következő hetekben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.