Liu Shaoang: Lehetett volna jobb évem is…

Liu Shaoang négy világbajnoki arannyal zárta le az idényt a múlt hétvégén Montrealban. Rövid pályás gyorskorcsolyázónk halmozta az érmeket az elmúlt hónapokban, mégsem teljesen elégedett, árulta el a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Forrás: Nemzeti Sport2022. 04. 12. 10:42
LIU Shaoang
Montreal, 2022. április 11. Liu Shaoang (b) és a dél-koreai Li Dzsune Szeo a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntõjében 2022. április 10-én. Liu Shaoang aranyérmet nyert. MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes Fotó: Graham Hughes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon elfáradt?
– Rettenetesen… És a végére mentálisan is.

– De megérte, hiszen újfent történelmet írt, ráadásul többször is: ön az első magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó, aki ezerötszáz méteren világbajnoki aranyérmet szerzett, az első, aki megvédte címét, az első, aki egy napon belül nyert két aranyat – a sikerek mellett fontos önnek ez is?
– Persze, hogy az, emellett egyfajta kötelesség is, hiszen: ha nem mi írjuk a történelmet, akkor ki?!

– Azért a kiutazás előtti edzés után nem feltétlenül beszélt aranyérmekről.
– Mert elhessegettem az ábrándokat, mert nem jó, ha úgy állsz oda a rajtvonalhoz, hogy te vagy a bajnok – csak az hoz eredményt, ha úgy indulsz neki a versenynek, hogy bizonyítani akarsz. Újra és újra. Egyébként a kiutazáskor tényleg nem gondolkoztam érmekben, de aztán azt láttam az ellenfeleimen, hogy nagyon akarják a sikert. Gondoltam, akkor akarom én is.

– Úgy játszott a mezőnnyel minden egyes futása során, mint macska
az egérrel. Érezte, hogy a többiek tartanak öntől, hogy legyőzhetetlennek gondolják?
– Valami hasonló érzés hasított belém a jégen – és már szombaton, az első döntős napon is. Aztán ez vasárnapra fokozódott.

– A honi rövid pályás gyorskorcsolyázás legeredményesebb versenyzője, ám a sikereivel már jócskán beírta a nevét a magyar sport történelemkönyvébe is. Hogyan, mivel motiválja majd magát a jövőben?
– Például azzal, hogy van még egy cím, amelyik hiányzik a gyűjteményemből, hiszen a férfiváltóval még nem nyertünk világbajnokságot. Meg aztán az, hogy újra sporttörténelmi sikereket értünk el, egyáltalán nem jelenti azt, hogy itt a vége – mindig van feljebb! Lehet duplázni, triplázni például. Szeretem, szeretjük a short tracket, ez a munkánk, itt van dolgunk, ebben vagyunk jók.

– Montrealból haza sem jön, hiszen a tengerentúlon tölti a szabadságát. Ám mielőtt „elengedném” az első állomáshelyére, New Yorkba, összegezze ezt az évét!
– Lehetett volna jobb is…

– Ezt komolyan mondja?
– Igen, és elsősorban az olimpiára gondolok. De ami történt, megtörtént, kár rágódni rajta. Összességében persze nincs hiányérzetem.

A teljes cikket a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

 

Borítókép: Liu Shaoang (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.