Orbán mentette meg a Leipziget, Szoboszlai hős lehetett volna

Hazai pályán 1-1-es döntetlent ért el az RB Leipzig az olasz Atalanta ellen az Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén csütörtökön. Gulácsi Péter és Willi Orbán végig a pályán volt a németeknél, az utóbbi félig gólszerzőnek tekinthető, Szoboszlai Dominik pedig az utolsó húsz percre állt be, lendületet vitt a csapatba, két nagy helyzete is volt, de a győztes gólt nem tudta belőni.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 20:41
null
FBL-EUR-C3-LEIPZIG-ATALANTA Fotó: RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Atalanta fizikailag erős, robusztus csapat, és minden tekintetben a legmagasabb szintet képviseli. Nem lesz könnyű dolgunk – fogalmazott Gulácsi Péter, a Leipzig csapatkapitánya az El-negyeddöntő első felvonása előtt. Igaza lett a magyar kapusnak.

Az első negyedóra ismerkedős játéka után megvillantotta képességeit az Atalanta támadója, Luis Muriel. A 17. percben a kolumbiai válogatott csatár egy finom csellel két lipcsei védő között tört be a tizenhatoson belülre, majd védhetetlenül lőtt Gulácsi kapujába – 0-1.

Innentől fel volt adva a lecke Domenico Tedesco csapatának, amely kis szerencsével már a 24. percben egyenlíthetett volna, de André Silva lövése a kapufán csattant. Amit ennél a helyzetnél elvett a sors a lipcseiektől, azt később visszaadta, ugyanis a 45. percben gól helyett az Atalanta is a kapufát találta el: Orbánt futotta le a bal oldalon Mario Pasalic, aki aztán nem tudott a kapuba találni.

A szünetben nem cserélt egyik csapat sem, erre inkább a Leipzignek lehetett volna oka, de Tedesco bízott a pályán lévőkben, és igaza lett, mert hamar kiegyenlítettek a hazaiak. Igaz, nem ment könnyen.

Az 56. percben Christopher Nkunku tizenegyest harcolt ki, de Silva lövését kivédte Juan Musso kapus. A kipattanóra Orbán érkezett, aki fejjel ismételt, de Musso ezt is védte bravúrral. 

A jelenetsor ismerős lehetett, a legjobb 32 között a Real Sociedad elleni párharcban Silva hasonlóan büntetőt rontott, akkor is Orbán reagált a leggyorsabban a kipattanóra, de akkor gólt szerzett belőle.

Ami késett, nem múlt, és nem is kellett sokat várni rá. Az 58. percben, rögtön a következő helyzetből Angelino középre adása után Orbán érkezett a labdára Davide Zappacostával nagy harcban, s végül ugyan az olaszról került a saját kapujába a labda, a magyar védő mindenképpen főszerepet játszott az egyenlítő találatban – 1-1.

A Leipzig nem adta fel a győzelem reményét sem, a 73. percben is beállt Dani Olmo helyére, és nem sok kellett hozzá, hogy ő legyen a hős. A 82. percben a magyar támadó Angelino beadása után előrevetődve, fejjel találta el a felső lécet, miután a kapus már verve volt.

Aztán a 90. percben is volt egy nagy helyzete Szoboszlainak, aki leültette a védőjét, aztán lőtt, de Musso szögletre mentett.

Maradt az 1-1, aminek az Atalanta örülhet jobban, de a jövő héten csütörtökön Bergamóban esedékes visszavágón teljesen nyílt az elődöntőbe jutás kérdése.

Európa-liga, negyeddöntő, első mérkőzések: 
RB Leipzig–Atalanta 1-1
Braga–Rangers 1-0
Frankfurt–Barcelona 1-1
West Ham–Lyon 1-1

Borítókép: Willi Orbánt ünneplik a lipcseiek az Atalanta öngólja után (Fotó: Ronny Hartmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.