Olyan szégyen eshet meg a patinás klubbal, mint még soha

Az Everton azon hat klub egyike, amely még soha nem esett ki a Premier League-ből. A liverpooli kékekkel viszont idén megeshet ez a szégyen, szerdán újra kikapott Frank Lampard csapata, és ezzel vészesen közel került a kiesőzónához.

2022. 04. 07. 19:50
Tottenham Hotspur vs Everton
epa09808536 Everton’s manager Frank Lampard reacts during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Everton in London, Britain, 07 March 2022. EPA/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Liverpool vörös felén a bajnoki címért harcolnak, a kék oldalon korántsem ilyen örömteli a helyzet. Az Everton ugyanis azt a szégyent próbálja meg elkerülni, ami még sohasem történt meg a klubbal, vagyis hogy kiessen a Premier League-ből.

A PL 1992-es létrejötte óta mindössze hat olyan együttes van, amely végig az elitmezőny tagja volt: az Arsenal, a Chelsea, az Everton, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur. A fent említett klubok többségénél az Everton jobb statisztikával rendelkezik, hosszabb ideje szerepel folyamatosan az angol élvonalban, mint a Chelsea, a Liverpool, az MU vagy a Tottenham. Mindössze az Arsenal jár előrébb e tekintetben, ugyanis az Ágyúsok legutoljára az 1912/13-as idényben estek ki. Az Everton az 1950/51-es kiírásban, az 1954/55-ös szezontól kezdve viszont kirobbanthatatlan volt az első osztály csapatai közül. Egészen mostanáig?

Az említett hatos tagjainak legutóbbi kiesései:

Arsenal – 1912/13
Everton – 1950/51
Liverpool – 1953/54
Manchester United – 1973/74
Tottenham Hotspur – 1976/77
Chelsea – 1987/88

A liverpooli klub rettenetes formában kezdte az idényt, Rafa Benítez vezetése alatt a középmezőnyben tengődött. A tulajdonosoknál január közepén betelt a pohár, és átmenetileg (egy meccsre) Duncan Fergussont nevezték ki vezetőedzőnek, majd január végén a korábban a Chelsea-nél megbukott Frank Lampardnak szavaztak bizalmat.

A várt javulás helyett azonban tovább romlott a helyzet, és ami az idény közepén még csak egy rossz viccnek tűnt a kékek szemében, az mára valósággá vált: a bennmaradásért küzd a gárda.

Lampard kinevezése óta kilenc mérkőzésből mindössze kettőt nyert meg az Everton, szerdán egy másik kiesőjelölt, a Burnley otthonában kapott ki 3-2-re. A liverpooliak így nyolc fordulóval az idény lezárulta előtt mindössze egy ponttal előzik meg legutóbbi ellenfelüket, amely jelenleg a tizennyolcadik helyen áll (a 18–20. helyezettek búcsúznak a Premier League-től a 38. kör befejeztével).

 

– Most csak a pályán mutatott teljesítményünk beszélhet helyettünk – fogalmazott a legutóbbi vereség után Frank Lampard. – Kilenc meccsünk van még hátra (egy mérkőzésüket korábban elhalasztottak – a szerk.), a lelkünket is kitesszük ezeken a találkozókon.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez sem lesz elég, mert a sorsolást látva kevés érv szól amellett, hogy az Everton elkerüli a másodosztályt. Többek között a Manchester United, a Chelsea és a Liverpool ellen is rangadót játszanak még a következő hetekben.

Az Everton hátralévő mérkőzései a Premier League-ben:

Everton–Manchester United

Everton–Leicester

Liverpool–Everton

Everton–Chelsea

Leicester–Everton

Watford–Everton

Everton–Brentford

Everton–Crystal Palace

Arsenal–Everton

 

Az önbizalomhiány a legnagyobb baj?

Lampard szerint a szombati, United elleni rangadó előtt játékosai önbizalmát kell helyreállítani.

– Ha az ember veszít, az próbára teszi a hitét – magyarázta Lampard a Burnley elleni vereség után. – A játékosok csalódottak, de a legutóbbi meccsen nyújtott teljesítményükkel nem voltam elégedetlen. Ugyanakkor elkerülhető gólokat szereztek ellenünk. 

Nekem nincs szükségem arra, hogy felemeljen valaki, most nekem kell felemelnem másokat. 

És bármennyire is rosszul érezzük ma este, holnaptól már a szombati meccsre kell összpontosítanunk. A Manchester United elleni egy teljesen más mérkőzés lesz. Nagy lesz a nyomás rajtunk. Nem tehetünk úgy, mintha a tegnapi vereség nem történt volna meg, de a United ellen jobbnak kell lennünk.

Nincs visszaút?

A külső szemlélők szerint nem csak a rájuk váró nehéz mérkőzések miatt vannak szinte kilátástalan helyzetben Lampard tanítványai. Az idényben mindössze egyszer diadalmaskodtak vendégként, és mindössze hat pontot kapartak össze más csapatok otthonában – ennél rosszabb mutatókkal egy együttes sem rendelkezik a ligában. A Burnley vezetőedzője, Sean Dyche is erre hívta fel játékosai figyelmét, amikor a szünetben egygólos hátrányban álltak az Evertonnal szemben.

Én is voltam már hasonló mélységekben. Tudom, milyen helyzet ez, nekünk is vannak hullámvölgyeink minden idényben. Nehéz ezt megmagyarázni, de néha olyan érzése van az embernek egy csapattal kapcsolatban, hogy nem tudja, miként lehet nyerni. Ezért mondtam is a fiúknak a szünetben, hogy nem vagyok benne biztos, az Everton képes győzni, főleg idegenben. Elmagyaráztam a játékosaimnak, hogy ezt a tudatot kell erősítenünk az ellenfélben. Ezt azzal tudjuk elérni, ha a támadásaink feljavulnak, és agresszívebben játszunk.

Dominic  Calvert-Lewin önmaga árnyéka ebben az idényben. Fotó: EPA/Andy Rain

Az angol futballban igencsak jártas, az egykoron a többek között a West Hamnél, a Southamptonnál és a Spursnél is megfordult Harry Redknapp szerint az Everton nem kerülheti el a kiesést.

– Nagyon gyenge játékosaik vannak – nyilatkozta márciusban a jelenleg a Bournemouth tanácsadójaként dolgozó szakember. – A televízión néztem őket, és Jamie Carragher azt mondta róluk, hogy olyanok, mintha a másodosztályba tartozó védőket látna. Ha játékosonként elemeznénk a csapatot, csak rossz dolgokat mondhatnánk róluk. Az Everton igazolásai nagyon félresikerültek, átlagos játékosaik vannak. Franknek rendkívül nehéz dolga van. Ha sikerül benntartania őket, akkor fantasztikus eredményt ért el, mivel nagy bajban vannak. De ez az egész nem most kezdődött, az egész idényben gondokkal küszködtek.

Korábban Bajnokok Ligája-győztes menedzserei voltak a csapatnak, de ők sem tudtak semmit kihozni ezekből a játékosokból – utalt Redknapp Benítezre és Carlo Ancelottira, az Everton utolsó két vezetőedzőjére.

A játékosaiban ezek szerint már nem, Lampard így csak a csodában bízhat?

Premier League, 32. forduló:


péntek:
Newcastle United–Wolverhampton Wanderers 21.00 (tv: Digi Sport 1)

szombat:
Everton–Manchester United 13.30 (Spíler 1)
Arsenal–Brighton 16.00
Southampton–Chelsea 16.00 (Digi Sport 1)
Watford–Leeds United 16.00
Aston Villa–Tottenham Hotspur 18.30 (Spíler 1)

vasárnap:
Brentford–West Ham United 15.00
Leicester City–Crystal Palace 15.00
Norwich City–Burnley 15.00 (Spíler 1)
Manchester City–Liverpool 17.30 (Digi Sport 1)

Borítókép: Frank Lampard (Fotó: EPA/Andy Rain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.