A világcsúcstartóval együtt készül a magyar gátfutó

Szűcs Valdónak komoly céljai vannak az évre, júliusban világbajnokságon, augusztusban Eb-n bizonyíthat.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPressz Hírszolgálat2022. 05. 14. 15:45
Szűcs Valdó Tokió 2020 atlétika gátfutás
Fotó: EA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton és vasárnap, a csapatbajnokság miskolci elődöntőjében először profitálhat a magyar atlétika debreceni bázisa, a DSC-SI abból, hogy tavaly leigazolta Szűcs Valdót, az olimpiai tizenharmadik helyezett gátfutót. Februárban még aggodalomra adott okot, hogy a visszatérő combhajlítóizom-sérülése miatt egyetlen nemzetközi verseny után le kellett fékeznie, így a nyíregyházi fedett pályás országos bajnokságon és a belgrádi téli világbajnokságon sem állhatott rajthoz, de aztán sikerült rátalálni a bajok okára.

A szájüregében kialakult gócokat felszámoló fogműtét és antibiotikum-kúra segített rajta, így a meglehetősen hosszú kihagyás után újult erővel folytathatta a felkészülését az Amerikában élő magyar válogatott atléta. A mostani hétvége, a kétnapos CSB azért jelent újdonságot és különleges kihívást a számára, mert a tengerentúlról hazarepülve most először szerepel a tavaly választott debreceni klubja színeiben.

– A csapatbajnokság első napján a 100 méteren és a 4x100-as váltó tagjaként állok rajthoz, a másodikon következik a 110 gátas szereplésem, mind a három számból a lehető legtöbbet szeretném kihozni. Az edzőim, az Indiában élő angol James Hillier és a debreceni Suba László szerint is egyre jobb a futásom. Utóbbi még azt is megkockáztatta, hogy brutálisan gyorsnak és erősnek látszom azokon a videófelvételeken, amelyeket eljuttattam hozzájuk, ugyanis a tájékoztatásnak és az információcserének hosszabb ideje ez a bevált módja – fogalmazott az SzPressz Hírszolgálatnak Szűcs Valdó.

A magyar olimpikonnak az Egyesült Államokban kiemelkedő képességű edzőtársa akadt.

– Azóta, hogy leköltöztem a mindig napfényes Floridába és ott a fedett pályás világcsúcstartó és szabadtéri világbajnoki címvédő amerikai Grant Holloway társaságát élvezhetem, olyan helyzetbe kerültem, aminél jobb aligha létezik. Édesanyám azt mondta, hogy fiam, most megfogtad az Isten lábát, élj a lehetőséggel, mostantól csak rajtad múlik, hogy miként élsz vele – fogalmazott a 26 esztendős Szűcs, aki ahhoz hasonlította kiváltságos helyzetét, mintha egy tanulni és fejlődni vágyó kosárlabdázó LeBron James mellett pattogtathatná a labdát, vagy egy ifjú focista cselezőtudományát tanulmányozhatná testközelből.

Az atléták számára idén júliusban világbajnokságot, majd augusztusban Európa-bajnokságot rendeznek, Szűcs pedig mindkét nagy versenyen döntőbe vágyik.

– Nemrégiben egy versenyszerű edzésen könnyedén 13,6-ot futottam, amiből arra következtethetek, hogy idén az első igazán nagy versenyemen megjavíthatom a 13,38 másodperces egyéni csúcsomat, ami elegendő lehet a 13,32-es világbajnoki nevezési szint teljesítéséhez. Ha továbbra is a jó felé tartó sínen maradok, talán a döntőbe jutást is megpályázhatom a eugene-i szabadtéri világbajnokságon, ami számomra, Amerikában élő atlétaként félig-meddig a hazai pálya előnyét is jelentheti. Jó eredménnyel szeretnék bizonyítani a vb-t követő Európa-bajnokságon is, ahol valószínűleg egy újabb egyéni csúcs segíthet a döntőbe. Úgy látom, hogy a negyedik magyar bajnoki aranyamért is keményen meg kell harcolnom, mert a fiúk, élükön Szeles Bálinttal, egyre jobbak és még sok van bennük – mondta Szűcs Valdó, aki jövőre a budapesti világbajnokságon, majd 2024-ben a párizsi olimpián is a magyar válogatott egyik oszlopos tagja lehet.

Borítókép: Szűcs Valdó a tokiói olimpián (Fotó: EA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.