Váratlan bomba robbant a Gyulai István Memorial sajtótájékoztatóján

Idén augusztus 8-án rendezik meg Székesfehérváron a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat, és a szervezők már az első, szerdai sajtótájékoztatón világklasszisok sorát jelentették be az indulók között. Mi több, jön a rúdugrás világcsúcstartója, a svéd Armand Duplantis, sokak szerint ő napjaink legjobb atlétája.

Magyar Nemzet
Forrás: Atletika.hu2022. 05. 11. 17:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj kapcsán megszokhattuk, hogy a szervezők „csepegtetik” az információkat az érkezőkről, az első sajtótájékoztatón nem szokták sok világklasszis indulását bejelenteni. Már csak azért sem, mert az atlétákkal, vagyis inkább a menedzsereikkel jellemzően hosszas tárgyalásokat kell lefolytatni. Az idei, augusztus 8-i viadalt felvezető sajtótájékoztatón azonban Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója már parádés névsorral rukkolt ki.

Íme, a hat legnagyobb név:

Armand Duplantis. A fiatal svéd rúdugró 21 éves korára átírta Szergej Bubka teljes örökségét. Szabadtéren és fedett pályán is övé minden idők legjobb eredménye, a fedett pályás világbajnokságon elért 620 centiméteres világcsúcsáért sem kellett messzire menni. De Belgrád után ezúttal elég lesz Székesfehérvárig utaznunk, hogy az olimpiai bajnokot láthassuk három emeletnyi magasságba ugrani.

Gianmarco Tamberi. A világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége, akinek a szenvedélyét érdemes a helyszínen átélni. Nagyon kevés sportoló tud olyan hangulatot teremteni, mint a temperamentumos olasz magasugró. Ő is olimpiai bajnok, aki Tokióban a katari Mutaz Essa Barshimmal osztozott az aranyérmen, az ötkarikás játékok egyik legemlékezetesebb pillanatát okozva.

Ryan Crouser. Olimpiai bajnok súlylökő, aki 2021 óta a szám világcsúcstartójának mondhatja magát. Az amerikai klasszis tavaly júniusban harmincegy éve fennálló rekordot döntött meg az idei világbajnokság helyszínén, Eugene-ban. A rekordja 23,37 méter,

Jasmine Camacho-Quinn. A Puerto Ricó-i gátfutónő tavaly pár nappal a Gyulai István Memorial után Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A japán fővárosban minden idők negyedik leggyorsabbja lett 100 méteres gátfutásban, az elődöntőben felállított 12,26 másodperces olimpiai csúcsának köszönhetően.

Anita Wlodarczyk. A kalapácsvetés női világcsúcstartója (82,98 méter) korábban ötször vett részt a Gyulai István Memorialon, és mindegyik alkalommal győztesen hagyhatta el a dobókört. A lengyel legenda háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokként vág neki a szezonnak.

Daniel Stahl. A 29 éves svéd atléta napjaink legjobb diszkoszvetőjeként érkezik Székesfehérvárra. A 2019-es világbajnoki címe után 2021-ben Tokióban is győzött. A legutóbbi három évben ő nyerte a Gyulai István Memorialt.

A sajtótájékoztatón Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta, hogy sohasem tették még olyan magasra a lécet, mint az idén. Felidézte, a versenyt 2011-ben indították el azzal a szándékkal, hogy folyassák az egykori Budapest Nagydíj hangulatát, eredményességét és minőségét, ugyanakkor méltóképpen tisztelegjenek a kiváló sportújságíró és sportvezető, Gyulai István emléke előtt. Büszkén számolt be arról, hogy a Gyulai István Memorial 2021-ben a világ összes egynapos atlétikai versenye közül az ötödik lett, és a Gyémánt Liga-események egész sorát utasította maga mögé. Deutsch Péter emlékeztetett arra, hogy több mint 400 nap múlva, 2023. augusztus 19-én kezdődik majd a budapesti atlétikai világbajnokság.

Spiriev Attila sportigazgató közölte, idén nem a magas pontszám elérése a cél, hanem az, hogy minél több olyan versenyzőt mutassanak be a magyar közönségnek, akik a jövő évi magyarországi vb sztárjai lehetnek, továbbá a magyar atlétáknak is versenyzési lehetőséget biztosítsanak. Bejelentette, hogy tíz férfi és nyolc női számot rendeznek meg, a Magyar Nagydíj időpontját pedig azért időzítették augusztus 8-ára, mert egy héttel később kezdődik Münchenben az Európa-bajnokság.

Borítókép: Armand Duplatis légi úton (Forrás: Twitter/Spor Analitik)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.