Fucsovics Márton nem gyárt forgatókönyveket

Fucsovics Mártonnak idén eddig nem jött össze az igazán nagy eredmény, de a magyar teniszező továbbra is bízik abban, hogy az elvégzett munkájának meglesz az eredménye.

2022. 05. 19. 15:04
Fucsovics Márton
Barcelona Open Banc Sabadell tenisz
Marton Fucsovics (HUN), APRIL20, 2022 - Tennis : Marton Fucsovics of Hungary during singles 2nd round match against Federico Delbonis of Argentina on the Barcelona Open Banc Sabadell tennis tournament at the Real Club de Tenis de Barcelona in Barcelona, Spain. (Photo by Mutsu Kawamori/AFLO) No Use China. No Use Taiwan. No Use Korea. No Use Japan. Fotó: Mutsu Kawamori/AFLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig rossz hír, ha egy teniszező feladni kényszerül a meccsét, s különösen aggasztó lehet az ilyen fejlemény, ha ez nagy torna előtt esik meg a játékossal. Márpedig Fucsovics Mártonnal ez történt: a vasárnap kezdődő Roland Garros előtti utolsó meccsét mindössze négy játék után feladta a szerb Dusan Lajovics ellen a római ATP 1000-es viadal selejtezőjében.

– Nagyon hálás vagyok a csapatomnak, hogy a támogatásukkal tudtam pár napig csak a regenerációra fókuszálni, most már jobban érzem magam – szögezte le lapunknak Fucsovics, aki amiatt sem keseredett el, hogy 2022-ben eddig nem sikerült igazán kiemelkedő eredményt elérnie: idén két negyeddöntő volt eddig számára a csúcs Rotterdamban és Dohában. A magyar teniszező az évet a világranglista negyvenedik helyén kezdte meg, mostanra azonban visszacsúszott az ötvenötödik pozícióba, a kizárólag az idei eredmények alapján pedig a hetvenhetedik helyen áll.

– Az edzőimmel folyamatosan azon dolgozunk, hogy hétről hétre jobb teljesítménnyel léphessek fel a pályára.

A korábbi évekhez képest az év eddig versenyein néha nehezebben jött ki a lépés, de bízom a befektetett munkában. Mindenképpen célom, hogy az évet a legjobb ötven között zárjam.

Sok pontot kell védenem, úgyhogy most ez az elsődleges.

A legtöbb ranglistapontot, a jelenlegi 965-ból 360-at a tavalyi wimbledoni negyeddöntő jelenti Fucsovics számára. A füves pályás Grand Slam-torna körül ráadásul sok a bizonytalanság: mivel a szervezők az ukrajnai háború miatt nem engedik rajthoz állni az orosz és a fehérorosz teniszezőket, az ATP és a WTA szankciókat helyezett kilátásba Wimbledonnal szemben. Bár az ATP és a WTA is úgy döntött, hogy az angliai felvezetőtornákon szerezhető pontszámok nem változnak, egyes források szerint a sportág legnagyobb presztízsű tornáján idén nem lehet majd ranglistapontokat szerezni. 

Ez a döntés Fucsovicsot is rendkívül érzékenyen érintené.

– Wimbledon mindig is az egyik kedvenc versenyem volt, nagyon sokat jelent nekem. Egyelőre nem gyártok forgatókönyveket, mindannyian várjuk a hivatalos kommunikációt – fogalmazott higgadtan a magyar teniszező.

Fucsovics a Roland Garroson karrierje során huszadik alkalommal játszik majd Grand Slam-torna főtábláján, de soha annyi honfitársa nem csatlakozott még hozzá az egyes mezőnyben, mint idén: Balázs Attila a védett ranglistájának köszönhetően, míg a nők között Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma aktuális pozíciója alapján indulhat a párizsi viadalon. 

– Nagyon-nagyon örülök neki! Magyarként, magyar teniszezőként azt hiszem, mindannyian szurkolunk egymásnak – jelentette ki

Az öt főtáblás játékoshoz még ketten csatlakozhattak volna, ám Jani Réka és Piros Zsombor két-két győzelem után a selejtező utolsó fordulójában egyaránt vereséget szenvedett, előbbit a szerb Alekszandra Krunics, utóbbi a portugál Nuno Borges győzte le.

Borítókép: Fucsovics Márton a barcelonai tenisztornán (Fotó: AFLO/Mutsu Kawamori)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.