A Falco nem ismert kegyelmet a bajnoki döntő utolsó meccsén

Elmaradt a várt izgalom a férfi-kosárlabdabajnoki döntő utolsó, ötödik mérkőzésén: a Falco hazai pályán egész egyszerűen átszaladt a Körmenden, amely képtelen volt tartani vele a tempót. A szombathelyi csapat 99-70-re győzött, 3-2-re megnyerte a finálé párharcát, és története során negyedszer lett bajnok.

2022. 06. 26. 20:35
null
20220626 Falco - Körmend kosárdöntő, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe Fotó: Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dugig megtelt a Savaria Aréna, azaz mintegy háromezren fogadták parádés hangulatot teremtve a két csapatot. Itt már nem volt több lehetőség a hibázásra: a Falco és a Körmend párharca 2-2-re állt, és amelyik megnyeri az ötödik meccset, az a magyar bajnok. Az eddigi találkozók megmutatták, két rendkívül fáradt együttes feszült egymásnak az aranyéremért, nem a magas színvonal, hanem az óriási küzdelem jellemezte a mindent eldöntő ötödik meccsig a párharcot.

 

 

Most a szombathelyiek villámrajtot vettek, roppant gyorsan játszva három perc alatt elhúztak 12-3-ra úgy, hogy a vendégek négy személyi hibát is összeszedtek. Golomán György kezdte el a pontgyártást, majd Somogyi Ádám betöréseivel 20-5-re növelte az előnyét a Falco, ám ahogy azt várni lehetett, a Körmend nem roppant össze. A védekezése enyhén szólva sem volt tökéletes, néhány triplával tíz ponton belülre zárkózott fel az első negyed végére. Ekkor azonban beindult a házigazdánál Perl Zoltán, aki zsinórban szerezte a kosarakat, nem lehetett szabályosan megállítani, és máris 36-20-as vezetést mutatott az eredményjelző.

 

Fotó: Szabó Miklós

Fogcsikorgatva küzdött a Körmend, de nem tudott mit kezdeni a Falco agresszív védekezésével és nagyon gyors játékával, szinte állva maradt a szélsebes szombathelyiekkel szemben. Ez ráadásul görcsössé is tette őket, ziccereket hagytak ki, labdák sorát adták el, és a nagyszünetre a címvédő tekintélyes előnyt harcolt ki magának, 55-34-gyel fordultak a csapatok. Semmi jel nem mutatott arra, hogy a vendégek még beleszólhatnak a bajnoki cím sorsába, a hazai együttes minden tekintetben uralta a mérkőzést, csupán az volt kérdés, hogy bírja-e a saját maga által diktált tempót.

Bírta, és ez el is döntött mindent. Átmenetileg tudott közelíteni a Körmend, de aztán ismét felpörgött a Falco, és amikor Benke Szilárd zsákolása, majd triplája után a 26. percben 68-42-re alakult az eredmény, már teljes joggal ünnepelt önfeledten a szombathelyi közönség. Szemlátomást a vendégek hitüket veszítették a harmadik negyed végére, a maradék összpontosításuk is szétesett, és így az utolsó játékrész nem volt több puszta formalitásnál. Mindkét oldalon beálltak a cserék, izgalommentesen teltek el a percek, és a lefújás pillanatában története során negyedszer lett bajnok a Falco – érdekesség, hogy először jött ki úgy a döntő, hogy a saját pályáján nyerte meg a döntő párharcát.

 

Fotó: Szabó Miklós

Fontos és örömteli az a tény, hogy a szombathelyi sikerben magyar kosarasok játszották a főszerepet. Somogyi Ádám 22, Perl Zoltán 17, Benke Szilárd 14 pontig jutott, de roppant hasznosan kosárlabdázott Váradi Benedek, Golomán György és Keller Ákos is, ami biztató a válogatott hamarosan következő világbajnoki selejtezői előtt. Ezzel eldőlt, hogy a Falco főtáblás lesz a Bajnokok Ligájában, a Körmend pedig selejtezőket játszhat ugyanezért, a szombathelyiek remek szereplésének köszönhetően most először kaphat esélyt arra két magyar csapat, hogy ott legyen a BL mezőnyében.

Perl Zoltán, a Falco játékosa: – Hosszú, nehéz szezont zártunk, sokat kellett tenni azért, hogy idáig eljussunk. Amikor a harmadik meccsen itthon kikaptunk a Körmendtől, mélypontra kerültünk, de a csapat erejét bizonyítja, hogy kimásztunk a gödörből. Körmenden is nyerni tudtunk, most pedig túlléptünk a fizikai és mentális fáradtságon, és magabiztosan győzve lettünk újra bajnokok.

Férfi-kosárlabdabajnoki döntő, 5. mérkőzés: Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely–Egis Körmend 99-70 (27-18, 28-16, 20-11, 24-25), az egyik csapat három győzelméig tartó párharcot a Falco 3-2-re megnyerte.
 Borítókép: Somogyi Ádám a mezőny legjobbja volt ezen a mérkőzésen (Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.