Hat éve halat pucolt egy kikötőben, most a lábai előtt hever a világ

Jonas Vingegaard mint Tourminator – Dánia ünnepel azután, hogy a Jumbo–Visma bringása megnyerte a francia kerékpáros-körversenyt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 26. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap véget ért Tour de France-on a 11. szakasz előtt még úgy nézett ki, hogy a francia kerékpáros-körversenyen 2020-ban és 2021-ben győztes Tadej Pogacart idén is megkoronázzák. Az UAE Team Emirates még mindig csak 23 éves, de a földkerekség legjobbjaként elkönyvelt szlovén klasszisa a nyitó koppenhágai időfutamon harmadik lett, majd megnyerte a hatodik szakaszt, és felhúzhatta az összetettben vezetőt megillető sárga trikót. A hetedik etapon, amely az első hegyi befutót hozta, pedig úgy győzött, hogy az utolsó métereken látványosan lehajrázta Jonas Vingegaard-t (Jumbo–Visma), akit kétségkívül a riválisai között tartottak számon – elvégre a tavalyi Touron ő lett a második, 5:20 perccel lemaradva. A jelenet után, látva a célban a diadalmasan felfelé mutató címvédőt és a mögötte lehajtott fejjel betekerő 25 éves dánt, okkal lehetett azt hinni, hogy Pogacart idén sem veri meg senki.

Ám az igazán nagy hegyek még ezután jöttek, és a 11. szakasz végén, amikor az Alpokban a 2413 méter magas Cole du Granonra kellett felkapaszkodni, Pogacarral olyan történt, mint eddig soha. 

A hegy alján még mosolygott a kamerába, ám az emelkedőn látványosan megrogyott, hetedikként ért be a célba, 2:51 perccel a győztes Vingegaard mögött. 

Az összetettben 2:22 perc lett a hátránya, és a folytatásban hiába támadott nagyon sokszor, s nyert még egy szakaszt, Vingegaard-t nem tudta lerázni. Három szakasszal a vége előtt pedig, amikor már kockáztatva a lejtmenetben elesett, ellenfele sportszerűen bevárta, majd a végén rávert bő egy percet. Ekkor dőlt el végérvényesen, hogy idén a Tour királya –  Bjarne Riis 1996-os sikere után másodszor ünnepelhetett összetett sikert dán kerékpáros Párizsban –, és ezt ő is így látja.

– Most már kimondhatom, hogy megnyertem a Tour de France-t, a legnagyobb presztízsű kerékpárversenyt, innen már nem nagyon van feljebb. Végig hittem benne, hogy van esélyem a végső győzelemre, de ez csak a Hautacamon aratott győzelmem után lett biztos. Az egész csapatom nagyon erős volt, mindenki hihetetlen munkát végzett, elsősorban nekik kell köszönetet mondanom. Ez az ő győzelmük is, nélkülük nem sikerülhetett volna. Mindennél többet mond, hogy a világ legjobb versenyzőjét, Wout Van Aertot segítőként tudhatom magam mellett – jegyezte meg Vingegaard, külön kiemelve a pontversenyben győztes, így zöld trikós, s ugyancsak három szakaszt megnyerő belga csapattársát.

Jonas Vingegaard 19 évesen még egy kis csapatban tekert a munka mellett, mert közben egy kikötői halfeldolgozóban serénykedett, hajnali ötkor kelt, halat pucolt és csomagolt! Mi tagadás, messzire jutott innen. Stílszerűen legyen mondva, a Touron kifilézte a mezőnyt.

A Tour végén nem először hallhattuk azokat a híreket, amelyek szerint a következő szezonban is a holland Jumbo–Visma állományába kerülhet. Az első számú magyar kerékpárversenyző tavaly a Giro d’Italián három napig viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót, s végül a 14. helyen zárt az összetettben. Idén már harmadszor indult az olasz körversenyen, és az egyik hegyi szakaszon negyedik lett. Tavasszal kiválóan szerepelt a többnapos és egynapos versenyeken is, a Strade Bianchén ugyancsak a negyedik helyen végzett. A 24 éves Valter Attila jelenleg a Groupama–FDJ-t erősíti, s legutóbb arról beszélt, hogy az új szerződését még nem írta alá a franciákkal.

Dán sajtószemle:
 Politiken: „Jonas Vingegaard teljesítménye a labdarúgó-válogatott 1992-es Eb-győzelméhez és Caroline Wozniacki Grand Slam-tornagyőzelméhez és világelsőségéhez mérhető.”
Ekstra Bladet: „A 2022-es Tour de France nemcsak sárga, hanem piros és fehér is. Csak vasárnap kerékpárőrült dánok ezrei utaztak Párizsba, hogy megnézzék Vingegaard történelmi ünneplését, aki mindössze a második dán Tour-győztes.”
B. T.: „Ez volt minden idők legszebb Tourja. A dán srác elérte, amiről senki nem hitte, hogy lehetséges.”
Berlingske: „A 2022-es Tour de France a bátorság, újítás és megjósolhatatlanság viadala volt.”
Jyllands-Posten: „A Tour de France pontosan az volt, amire háború és válság közepette szükségünk van: sárga álom pirosban és fehérben, a fantasztikus Jonas Vingegaard mint Tourminator.”

Négy-tíz éves távlatban képzelhető el a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny magyarországi nagy rajtja Eisenkrammer Károly szerint. A magyar körverseny főszervezője Párizsban tekintette meg a Tour vasárnapi lezárását egy küldöttséggel, benne olyan vendégekkel, akiknek a megfogalmazása szerint fontos szerepük lehet egy magyarországi döntésben, hogy egyáltalán tárgyalás kezdődjön erről. Eisenkrammer hozzáfűzte: a Giro d'Italia idei magyarországi rajtja nagyon sikeres volt, azonban a Tour még egy nagyságrenddel komolyabb.

Borítókép: Jonas Vingegaard a Tour de France végén is jó erőben volt (Forrás: Twitter/Team Jumbo–Visma cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.