időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Armand Duplantis megdicsérte Magyarországot, szívesen jön hozzánk

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat
2022.08.05. 10:46 2022.08.05. 10:54
Armand Duplantis megdicsérte Magyarországot, szívesen jön hozzánk

A legkisebb túlzás nélkül is sztárparádénak lehet nevezni az idei Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat. Az olimpiai, világ-és Európa-bajnokok jövő hétfőn Székesfehérváron színre lépő díszes társaságában ott lesz Armand Gustav „Mondo” Duplantis, a rúdugrás újdonsült világbajnoka, a minapi 621 centiméteres kozmikus világcsúcs gazdája is.

Az Egyesült Államokban született, de svéd színekben versenyző Armand Duplantisnak július 24-én az amerikai földön, Eugene-ben megrendezett szabadtéri vb-n vált teljessé az aranyérmekből álló kollekciója; előtte a 2018-as berlini Európa-bajnokságon, a 2021-es toruni fedett pályás Eb-n, ezt követően a tokiói olimpián, idén pedig a belgrádi fedett pályás világbajnokságon is a 22 esztendős született zseni állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az eugene-i 621 centis világcsúcsa:

Armand Gustav Duplantis, akit a két keresztnevét elhagyva, illetve a becenevét használva egyszerűen csak „Mondo” Duplantisként emlegetnek, kiváló apai és anyai géneket örökölve már háromévesen kipróbálta a jelenlegi versenyszámát. Félreértés ne essék, korának és alacsony termetének megfelelő méretű rúddal, vagy inkább rudacskával. Greg, az amerikai édesapja 580-as egyéni csúcsával a jegyzett rúdugrók közé tartozott, Helena, a svéd édesanyja sem akármilyen hétpróbázó és röplabdázó volt. Négy gyermekük közül sportolóként Armand vitte a legtöbbre, aki az első igazán értékes aranyérmét 2015-ben Caliban, az ifjúsági világbajnokságon vehette át, abban a kolumbiai városban, ahol jelenleg az U20-as vb zajlik.

A fedett pályán és szabadtéren is világcsúcstartó sztáratléta felkészítéséről a kezdettektől egészen mostanáig a szülei gondoskodnak, menedzsere pedig az a Daniel Wessfeldt, aki egyben a svéd úszócsillag, az olimpiai aranyérmes és hétszeres világbajnoknő Sarah Sjöström képviselője, és aki éppen ebben a minőségében látogatott el nemrégiben a budapesti vizes világbajnokságra.

„Mondo” most először látogat Magyarországra, és a Gyulai István Memorial után az augusztus 15-én kezdődő müncheni Európa-bajnokság lesz a következő versenye.

– Minden célomat sikerült elérni az idei világbajnokságon, győztem, világcsúcsot javítottam, és most már tényleg teljes a gyűjteményem, mostantól tehát a duplázások feladatát kell megoldanom – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Duplantis, aki a hideg teleket többnyire Louisiánában tölti, a nyári hónapokat pedig Uppsalában, mindig ott, ahol éppen ideálisak a felkészülés feltételei.

A rúdugrófenomén nagyon kíváncsi arra, hogy milyen stadion és közönség várja Székesfehérváron, amelynek nevét egészen pontosan eddig még nem tudta kimondani, még kevésbé Bregyót – az egynapos nemzetközi versenyek egyik kiemelt eseményét hétfőn a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban rendezik meg.

Jó hírét hallotta Magyarországnak

– Sok jó dolgot hallottam Magyarországról azoktól atlétáktól, akik már megfordultak ebben az országban, és azt is megtudtam, hogy ott sportszerető emberek élnek, akik a kiemelkedő teljesítményeket nagyra értékelik. Szeretnék megfelelni a várakozásaiknak! – jegyezte meg Duplantis.

Arra a kérdésre, hogy számítani lehet-e a részvételére az egy év múlva Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokságon, egyértelmű és örömteli választ adott:

– Ott a helyem, önök, magyarok mint házigazdák egészen biztosak lehetnek abban, hogy élek a bizonyítás lehetőségével, és mindenképpen szeretném megvédeni a világbajnoki elsőségemet. A 2023-as idényben ez a verseny jelenti a legnagyobb kihívást nekem – szögezte le.

Arra a fogós kérdésre, hogy Amerikában születettként az Egyesült Államokban, vagy svéd színekben versenyzőként az édesanyja szülőhazájában részesül nagyobb biztatásban, Mondo diplomatikusan így válaszolt:

– Mindkét országban rendre fantasztikus támogatás kapok a szurkolóktól, de mivel a címeimmel Svédországnak szerzek dicsőséget, a helyzetem ott különlegesnek mondható.

Borítókép: Armand Duplantisnak a szabadtéri vb-arany is összejött (Forrás: Twitter/World Athletics)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.