Korszakváltás Szombathelyen, újabb légióst jelentett be a Falco

Teljesen átalakul a következő idényre a magyar férfikosárlabda sikercsapata, a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely. A jó teljesítmény miatt a magyar válogatottak zöme külföldre szerződhetett, és a klub légiósokkal pótolja őket, csütörtökön jelentette be a harmadik érkezőt.

2022. 08. 04. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra jelenti be az új légiósokat a magyar bajnok Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely. Ez az utóbbi évek gyakorlata alapján igen nagy meglepetésnek látszik, hiszen a legutóbbi két férfi-kosárlabdabajnokság győztese egészen más úton járt. A legutóbbi idényben például mindössze három külföldivel szerepelt és ért el megsüvegelendő sikereket itthon és a nemzetközi porondon is. Utóbbin megnyerte az első csoportkörét a Bajnokok Ligájában, ezzel eljutott a másodikba, ami korábban egyetlen magyar csapatnak sem jött még össze.

 

 

A szombathelyiek a saját nevelésű válogatottjaik mellé további magyar válogatott kosarasokat csábítottak a klubhoz, és így Perl Zoltánon és Váradi Benedeken kívül a klub játékosa lett Benke Szilárd, Keller Ákos, Somogyi Ádám, Golomán György és Filipovity Márkó. Utóbbi tavaly nyáron külföldre szerződött, néhány hete a német Chemnitz 99ershez írt alá, de a társak maradtak, és jó volt nézni, hogy egy igazán magyar együttes vált sikeressé Európában.

Ám éppen ezek a sikerek ásták alá a koncepciót. A rangosabb klubok felfigyeltek a Falcóra és a játékosaira, és lényegében visszautasíthatatlan ajánlatokkal bombázták őket. Ennek eredményeképpen teljesen szétesett az utóbbi évek magyar sikercsapata: Váradi Benedek és Golomán György Litvániába, Benke Szilárd Franciaországba szerződött, Somogyi Ádám pedig itthon maradt ugyan, de az Alba Fehérvárnak sikerült őt magához édesgetnie.

 

Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Sajnos az ilyen szintű magyar játékosokból roppant szűkös a kínálat, és mert a Falco nyilván szeretne itthon és a Bajnokok Ligájában komoly tényező maradni, kénytelen lett légiósokat keresni, már csak azért is, mert a három külföldije közül csak Boris Barac maradt Szombathelyen, Marvin Clark és Deontae Hawkins távozott.

– Az előző idényben hat magyar válogatottunk volt, ilyenre nem emlékszem egy csapatnál sem az elmúlt húsz évben – mondta Gráczer György az M1 televíziós csatornának. – Ők az előző években is szerettek volna külföldre szerződni, és a kiemelkedő BL-eredményeink is közrejátszottak abban, hogy Benke a francia, Váradi és Golomán pedig a litván ligába távozik. Somogyi pedig az Alba Fehérvár sportkoncepcióját választotta. Leigazoltuk az amerikai Zach Brownt és Matt Tibyt, és még két légióst szeretnénk szerezni, így a csapat játékereje nem fog gyengülni.

 

 

Ezt még szerdán mondta el az ügyvezető, csütörtökön pedig újabb érkezőt jelentett be a klub. Ő a 31 éves, 193 centiméter magas Ray Cowels, aki az előző szezont a lengyel bajnokságban, a Legia Warszawa csapatában töltötte. A főleg kettes poszton bevethető légiós a lengyel bajnokságban 41 mérkőzésen lépett pályára (alapszakasz + playoff), ezeken a találkozókon átlagban 30,8 percet töltött a pályán, és 14,3 pontot és 3,8 lepattanót szerzett. A pont- és lepattanószerzés mellett átlagban 1,2 gólpasszt osztott ki. Cowels a csapatával lengyel bajnoki döntőt játszott, ahol a Slask Wroclaw csapatával szemben végül öt mérkőzésen maradtak alul, ő a bajnoki döntőben átlagban 13 pontot és 4,8 lepattanót szerzett, és mellette meccsenként egy gólpasszt osztott ki, a játékának egyik nagy erőssége a triplázás.

Ezt megemlítette Milos Konakov, a Falco vezetőedzője, amikor Ray Cowelsről nyilatkozott a klub honlapjának:

– Ray fizikális játékos, aki nagyon atletikus. Az egyik legjobb fegyvere a triplázása, de mellette képes megteremteni saját magának is a helyzetet. Elzárásleválásban is fogjuk tudni használni, mint a 3. ember, akit nem nagyon lehet majd üresen hagyni. Nagyon örülök, hogy sikerült szerződtetnünk. 

Persze maradt magyar válogatottja is a Falcónak, Perl Zoltánnak élő szerződése van, Keller Ákos pedig a nyáron hosszabbított Szombathelyen.

Borítókép: Ray Cowels biztosan erősítés lesz (Fotó: Falcokc.com)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.