Két éremmel rúgtuk be az ajtót Belgrádban

Már a második, kötöttfogású versenynapon megszülettek az első magyar érmek a belgrádi birkózó-világbajnokságon, Lévai Zoltán második, Losonczi Dávid pedig harmadik lett. Hétfőn is folytatódhat az éremeső, Lévai Tamás este bronzéremért száll harcba.

Magyar Nemzet
2022. 09. 11. 20:37
LÉVAI Zoltán
Belgrád, 2022. szeptember 10. Lévai Zoltán, miután gyõzött a szerbiai színekben versenyzõ Nemes Viktor ellen a belgrádi birkózó-világbajnokság kötöttfogású mezõnye 77 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében 2022. szeptember 10-én. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy Lévai Zoltán (77 kg) tavaly májusban egy edzésen rosszul lett, majd szívizomgyulladást állapítottak meg nála, a magyar birkózó nem adta fel a sportolói pályafutását, és januárban visszatért a szőnyegre. A budapesti Európa-bajnokságon márciusban még nem tudott csúcsteljesítményt nyújtani, de a belgrádi világbajnokságra már remek formában érkezett, és a felvezető mindhárom felkészülési versenyt megnyerte. A szerbiai tornán nem volt egyszerű dolga, a magyarok közül neki jutott a legnehezebb sorsolás, fantasztikus teljesítménnyel mégis egészen a döntőig menetelt, útja során többek közt az Európa-bajnok örmény Malhasz Amojant, az Ázsia-bajnok Tamerlan Sadukajevet és a világbajnok szerbiai Nemes Viktort is legyőzte. A fináléban Akzsol Mahmudovval nézett szembe. Lévai másfél hónappal ezelőtt, Lengyelországban jobbnak bizonyult a kirgiznél, illetve Mahmudov tavaly a tokiói olimpia döntőjében Lőrincz Tamástól is kikapott. A tegnapi vb-döntőben viszont visszavágott a korábbi vereségekért, és technikai tussal 8-0-ra győzött. Lévainak így az ezüst jutott, kötöttfogású karrierje második érmét nyerte felnőtt világversenyen a 2020 februárjában szerzett Eb-ezüstje után. Ezzel ő lett a belgrádi küldöttség első magyar dobogós helyezettje.

– Nem tudok mit mondani, nem tudom, mi történt. Legutóbb megvertem 6-0-ra, most meg egy perc alatt kikaptam. Sokkolt – idézte Lévai szavait a távirati iroda.

Nem sokkal később, szintén vasárnap este megszületett a második magyar érem is, méghozzá Losonczi Dávid jóvoltából. Az élete első felnőtt világversenyén részt vevő birkózónak az elődöntőben Zurabi Datunasvili volt az ellenfele, de a világ- és Európa-bajnok szerbbel nem bírt, 4-3-ra maradt alul. A bronzmérkőzésről viszont nem távozott csalódottan, a svéd Alex Kessidist 6-2-re legyőzte.

– Fele olyan jó állapotban sem voltam mint tegnap. Rosszul ébredtem, és a bemelegítés sem ment könnyen, de a meccsen sikerült a taktikát betartanom. Lőrincz Viktorék mondták, hogy nem technikai tusra kell menni, hanem csak győzzek, az a legfontosabb. Összességében elégedett vagyok az éremmel, első felnőtt világversenyemen ezt el tudom fogadni – fogalmazott Losonczi.

A vasárnap szőnyegre lépett másik négy magyar közül Fritsch Róbert (72 kg), Torba Erik (63 kg) és Váncza István (67 kg) már korábban kiesett, késő délután pedig a negyeddöntőben veszítő (97 kg) is búcsúzott, miután legyőzője elveszítette elődöntőjét. Lévai Tamás (87 kg) 8-0-s technikai tussal elveszítette az elődöntőjét az üzbég Jalgazbaj Berdimuratovval szemben, hétfő este a vigaszág győztesével küzd meg a bronzéremért. Mellette még három magyar versenyző lép szőnyegre a harmadik versenynapon: a kötöttfogású Kecskeméti Krisztián (60 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg), valamint a vb első magyar női birkózója, Szél Anna (62 kg) délelőtt kezdi meg szereplését a viadalon.

Eredmények, kötöttfogás, 77 kg, döntő: Akzsol Mahmudov (kirgiz)–Lévai Zoltán 8-0. 87 kg, bronzmérkőzés: Losonczi Dávid–Alex Kessidis (svéd) 6-2. 87 kg, elődöntő: Dzsalgaszbaj Berdimuratov (üzbég)–Lévai Tamás 8-0.

 

Borítókép: Lévai Zoltán a győzelmét ünnepli az elődöntőt követően (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.