időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Roberto De Zerbi Magyarországon keresztül szökött meg a háborúból

Magyar Nemzet
2022.09.20. 08:58 2022.09.20. 13:41
Roberto De Zerbi Magyarországon keresztül szökött meg a háborúból

A Premier League-ben szereplő Brighton & Hove Albion új vezetőedzője, Roberto De Zerbi dermesztő, hazánkat is érintő történetet mesélt el. Az olasz szakember a Sahtar Donyecket vezette az ukrán–orosz háború kitörésekor, és miután segítette brazil futballistáit kijutni a frontról, Magyarországon keresztül szökött meg Kijevből.

Már majdnem éjfélt ütött az óra február 27-én, három nappal azután, hogy Oroszország háborúba kezdett Ukrajna területén, amikor Roberto De Zerbi telefonhívást kapott, hogy tíz percük van a távozásra. A 18 forduló után éppen az ukrán élvonal élén álló Sahtar Donyeck olasz edzője és nyolc munkatársa a kijevi Opera Hotel föld alatti bunkerjében bújt meg, ahol aludni sem bírtak a behallatszó fegyverropogás miatt – írja a Daily Mail.

Előző nap De Zerbi segített a Sahtar brazil futballistáinak és családjuknak, hogy kijussanak az országból, ők Romániában kerültek biztonságba. Most pedig az edzőkön volt a sor, hogy megszökjenek az ostrom alatt álló városból.

– Az utcák már kihaltak, de fennállt a veszélye annak, hogy orosz szabotőrökbe futunk bele. Egy órát vártunk rá, hogy felszálljunk egy vonatra, majd kilenc órát utaztunk Lvivig, ahol egy busz várt ránk. Kísérővel szálltunk fel a buszra, de az egész olyan volt, mint egy rémálom. Rövid utazás után felvettünk egy másik edzőt is, aki velünk tartott Magyarország felé. Az utolsó kilométereken lépésben haladtunk. Havazott.

Húsz órával az Operából való szökés után elérték a magyar határt, ahol ukrán rendőröket találtak, ételt, italt kaptak, miközben folyt a hosszadalmas adminisztráció. Végül egy másik busz jött értük, és azzal tettek meg újabb három órát Budapestre. A magyar fővárosból De Zerbi és utastársai videót is közzétettek a Sahtar Donyeck Twitter-oldalán:

– Ukrajnát magam mögött hagytam, és megfordultam, hogy még egyszer rápillantsak az országra, ahová a megelőző nyáron érkeztem, mint pályafutásom fontos állomására. A játékosokra gondoltam. A brazilok már biztonságban voltak, de az ukránok otthon maradtak és készen álltak a harcra. Az ukránok mindenkit megleptek az ellenállásukkal. Az oroszok alábecsülték ezeknek az embereknek a bátorságát.

De Zerbi játékosként középszerű karriert tudhatott a magáénak, de edzőként szépen felépítette magát. A Sassuolo élén hívta fel magára először a figyelmet, hiszen az olasz kiscsapatot a nyolcadik helyig vezette a Serie A-ban, ráadásul olyan válogatott labdarúgók fejlődtek az irányítása alatt, mint Manuel Locatelli és Domenico Berardi.

 Roberto De Zerbi
Roberto De Zerbi a Sahtar Donyeck edzőjeként. Fotó:  Ozan Kose/AFP

Két hónappal a Kijevből való drámai szökés után De Zerbi visszatért a Sahtarhoz, amelyet öt barátságos mérkőzésen vezetett az európai béketúrán. A nyáron felmondott, és intenzív angol nyelvtanfolyamba kezdett, hogy felkészüljön a Premier League-ben való munkavállalásra. Hiába hívta hazájából a Bologna, amikor a betegséggel küzdő Szinisa Mihajlovics helyére keresett a klub edzőt, De Zerbi elvi okból visszautasította az ajánlatot.

Végül a Chelsea nyitotta ki előtte a Premier League kapuját azzal, hogy Thomas Tuchel helyére a Brighton addigi edzőjét, Graham Pottert szerződtette, így az angol klub lecsaphatott De Zerbire. Az olasz szép feladatot kapott, hiszen a Brighton hat mérkőzéssel a háta mögött a negyedik helyen áll az angol élvonalban.

Borítókép: Roberto De Zerbi (Fotó: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.