A Chelsea új edzője korábban balettel fejlesztette labdarúgóit

Bejelentette új vezetőedzőjét a Chelsea, amelynél a szerdán menesztett Thomas Tuchelt a Brightontól kivásárolt Graham Potter váltja, aki öt évre szóló szerződést kapott. A 47 éves szakember a forradalmi módszereiről és a svéd Östersundsszal elért varázslatos sikereiről nevezetes. Megesett, hogy játékosaival eltáncoltatta A hattyúk tavát, de írtak könyvet és adtak koncertet is. Raheem Sterlingéknek egyelőre nem kell balettcipő után nyúlniuk.

2022. 09. 08. 17:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem Harry, de Potter.

Olcsó poén: a Chelsea-nek a gyenge idénykezdet után varázslóra volt szüksége, és a sajtóhírek szerint a Brightontól legalább 12 millió fontért kivásárolt Graham Potter bizonyos értelemben annak számít a futballvilágban.

Játékosnak nem volt nagy szám, mindössze nyolc meccsen lépett pályára a Premier League-ben, jobbára a másod- és harmadosztályban szerepelt balhátvédként, aztán az edzői karrierje sem úgy indult, hogy egy nap majd leülhet egy topcsapat kispadjára. 2011-ben a svéd Östersundsnál kapott lehetőséget, amely akkoriban a negyedik osztályban szerepelt.

Csoda menekültekkel

Graham Potter valóságos csodát művelt a csapattal, ugyanis 2015-ben története során először az élvonalba juttatta fel azt, 2017-ben pedig megnyerték a kupát, aminek köszönhetően kiléptek a nemzetközi porondra. Az Európa-liga selejtezőjében kiejtették többek közt a Galatasarayt is, bejutottak a csoportkörbe, amelyben a vezette Herthát is megelőzve a második helyen végeztek, így az egyenes kieséses szakaszba kerültek. Ott aztán olyan eredményt értek el, amire Angliában is felkapták a fejüket. 

Potter fiai 2-1-es győzelmet arattak az Arsenal otthonában. A londoni klub persze 3-0-ra megnyerte az első meccset, így a hazai vereség ellenére továbbjutott, de Graham Potter nevét megjegyezték Angliában.

Az Östersunds egyébként arról volt híres, hogy az egész csapatot a Svédországban befogadott menekültekből állították össze, így a játékosok nagy része kevés fizetésért, rész- vagy teljes munkaidős állás mellett futballozott. Lényegében félamatőr együttesről volt szó többek közt palesztin, iraki, iráni, ghánai, nigériai és ugandai játékosokkal.

Nem javasol balettelőadást

Nemcsak a Daniel Kindberg (az angol hadsereg korábbi alezredese) klubelnök által alkalmazott modell, hanem az általa vallott módszer is különleges volt, amelyet edzőként a társadalmi tanulmányokban diplomát szerzett Potter is a magáévá tett: a futball mellett egyfajta társadalmi intézményként működtek, a pályán kívül foglalkozásokat szerveztek a labdarúgóknak.

Így esett meg, hogy írtak könyvet, rendeztek kiállítást a művészeti alkotásaikból, egy színházi előadásukra 1500-an váltottak jegyet, egy ízben Potter pedig még A hattyúk tavát is eltáncoltatta a játékosokkal.

A Chelsea-nél aligha alkalmaz hasonló módszereket, és nemcsak azért, mert Kalidou Koulibaly lábán nem állna jól a balettcipő.

– Soha nem tanácsolnám egyetlen edzőnek sem, hogy rendezzen balettelőadást – vallotta be Potter. – De ha az elnök azt mondja, hogy ez az identitásunk része, akkor tegye meg. Meg kell érteni, miről szól egy klub, és edzőként amennyire csak lehet, támogatni kell a törekvéseit. Én pontosan ezt tettem, és csodálatos élmény volt. Egyébként szörnyű táncos és énekes vagyok, de több száz ember előtt szerepelni a színházban hihetetlen volt.

Repülőrajt a Brightonnal

Graham Potter persze elsősorban az eredményeivel nyerte el az esélyt a Chelsea-től, ugyanis az Östersundsszal elért sikereit újabbak követték, immáron Angliában. 2018 nyarán a másodosztályú Swansea szerződtette, amelyben nála futott be Daniel James, a walesi szélső, akit a rá következő évben 17,8 millió euróért adtak el a Manchester Unitednek.

A taktikai húzásai miatt sokat dicsért Potter 2019 májusa óta a Brighton & Hove Albiont irányította, amellyel a Premier League-ben sorrendben a 15., a 16., legutóbb pedig a 9. helyet szerezte meg. A jelenlegi idényben az első hat fordulóban négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség volt vezetésével a csapat mérlege, ami jelenleg negyedik helyet ér a tabellán. A Brighton az első fordulóban az Old Traffordon győzte le 2-1-re a Manchester Unitedet, elrontva Erik ten Hag bemutatkozását.

Most a Tuchellel hat forduló alatt kétszer veszítő, a BL-ben pedig a Dinamo Zagreb ellen ciki vereséget szenvedett Chelsea-t kellene felráznia. Jöhet az újabb Potter-varázslat!

Borítókép: Graham Potter érkezését bejelentette a Chelsea (Fotó: Chelsea FC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.