Verstappen vasárnap Hamiltont, majd Vettelt és Schumachert is lepipálhatja

Michael Schumacher, Sebastian Vettel vagy éppen Lewis Hamilton dominanciájának időszakát idézi meg ez az idény a Formula–1-ben. A főszereplő ezúttal Max Verstappen, aki ellenállhatatlan teljesítménye eredményeként már a vasárnapi Szingapúri Nagydíjon megvédheti a címét, a szezon hátralévő részében pedig azon munkálkodhat, hogy átírja a száguldó cirkusz történelemkönyveit.

2022. 09. 29. 6:40
F1 Grand Prix of Italy Max Verstappen Olasz Nagydíj
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 11: Max Verstappen of Oracle Red Bull Racing celebrates first place F1 during Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 11, 2022 in Monza, Italy. Pier Marco Tacca / Anadolu Agency (Photo by Pier Marco Tacca / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény első néhány futama után még joggal reménykedhettünk benne, hogy a tavalyi szezonhoz hasonlóan ezúttal is az utolsó pillanatig kiélezett csatát követhetünk majd figyelemmel. Minden adott volt, hiszen nemcsak egy csapat emelkedett ki a mezőnyből, hanem a Ferrari és a Red Bull is versenyképes volt. Inkább Charles Leclerc-nek és az olaszoknak állt a zászló, mivel a „bikák” eleinte megbízhatósági problémákkal küzdöttek, de miután rendezték a soraikat, kezdetét vehette (Red Bull) szárnyalása. A holland pilóta az Emilia-Romagna Nagydíjon aratott sikere óta megrendezett tizenkét futamon mindössze három győzelmet engedett át a kollégáinak, és a dominanciájának köszönhetően már akár a Szingapúri Nagydíjon elhódíthatja pályafutása második titulusát. (A konstruktőri tabellát 139 ponttal vezető Red Bull most még nem lehet világbajnok.)

A trón várományosa nem számít arra, hogy már vasárnap megszerezheti a koronát, mert ehhez jó adagnyi szerencsére is szüksége lenne.

– Inkább nem gondolok erre. Elutazom Szingapúrba, ahol szeretném jól érezni magam és megnyerni a futamot. Remek ez az idény, meg kell becsülnünk, és élvezni minden pillanatát – fogalmazott a címvédő.

 

Bármi történjék is, a holland versenyzőnek pezsgőzésre mindenképpen lesz oka, mivel pénteken ünnepli a 25. születésnapját. A bajnoki cím már csak hab lenne a tortán… Verstappennek mindenképpen nyernie kell, ha révbe akar érni a hétvégén. Ugyanakkor további „szívességek” is elkelnének neki, más szóval a riválisai betlijeire is szüksége van. 

Két úton lehet vasárnap bajnokavatás: 

  • Verstappen győzelme mellett nem futja meg a leggyorsabb kört, miközben Leclerc nem végez jobb helyen a kilencediknél, Pérez pedig a negyediknél (esetleg ötödiknél, ha a leggyorsabb kör is az övé a futamon)
  • Ha Verstappen nyer és a leggyorsabb kört is megfutja, akkor Leclerc legfeljebb a nyolcadik lehet, míg Pérez maximum a negyedik.

Verstappen más tekintetben is sikert érhet el Szingapúrban. Ha ő áll a dobogó tetejére az ázsiai törpeállamban, az idén ez lesz a tizenkettedik diadala – ilyen statisztikát tavalyi fő vetélytársa, (Mercedes) még hosszú éveken át tartó dominálása alatt sem produkált. A hétszeres világbajnok esetében négy alkalommal, 2014-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is tizenegynél állt meg a számláló. Verstappen most átugorhatja a britet, azonban ha a rekordereket is szeretné túlszárnyalni, akkor még két győzelemre lenne szüksége a Szingapúri Nagydíjat követő öt futamon, ugyanis a csúcsot két német klasszis, és Sebastian Vettel tartja, akiket 2004-ben, illetve 2013-ban tizenháromszor intettek le az első helyen.

A Red Bull versenyzőjének idei sikersorozata Ross Brawnnak éppen Schumacher dicső éveit juttatta eszébe:

– A spái fölénye (Verstappen a 14. helyről rajtolva nyert – a szerk.) Michael Schumacher legjobb időszakára emlékeztet. Ha tökéletes az autó, és egy Michaelhez vagy Maxhoz hasonló pilóta ül benne, ők úgy versenyeznek, mintha más bolygón lennének. Még nézőként is érezzük ezt a varázslatot – lelkendezett a Formula–1 sportigazgatója, a Ferrari egykori sikerkovácsa, aki nagyra becsüli Verstappent: – Annak idején Michael volt, most Max a mérce, efelől nincs kétségem.

Verstappen ezt a szingapúri éjszakai futamon ismét bizonyíthatja.

A pontverseny állása, pilóták: 1. Verstappen 335 pont, 2. Leclerc 219, 3. Pérez 210. Konstruktőrök: 1. Red Bull 545, 2. Ferrari 406, 3. Mercedes 371.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 12.00, 2. szabadedzés 15.00

Szombat: 3. szabadedzés 12.00, időmérő 15.00

Vasárnap: Szingapúri Nagydíj 14.00

Borítókép: Max Verstappen Monzában is lenyomta a Ferrarit (Fotó: Pier Marco Tacca/Anadolu Agency/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.