Hatalmas a felháborodás, Amerikában nagyon kitoltak Gazdag Dániellel

Gazdag Dániel, a Philadelphia Union középpályása és Sallói Dániel, a Sporting Kansas City szélsője sem került be az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS) legértékesebb játékosának járó különdíjra jelöltek szűkített listájára.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösképpen előbbi hiányzása hatalmas meglepetés, ugyanis a korábbi kispesti futballista az MLS alapszakaszában 22 találattal a második helyen végzett a góllövőlistán, emellett pedig volt tíz gólpassza is, mindkét mutatóban csak a Nashville FC-t erősítő német Hany Mukhtar előzte meg, aki bekerült az öt legjobb közé.

A közösségi médiában a szurkolók jelezték, értetlenül állnak az MLS döntése mellett. A Philadelphia Union a hivatalos Twitter-oldalán a „Legyen értelme” kiírás mellé Gazdag remek statisztikai mutatóit tette ki, és az MVPsnub hashtaget használta, utalva ezzel arra, hogy a 17-szeres válogatott játékost megfosztották a lehetőségtől, hogy a liga legjobbja lehessen.

Sallói Dániel a jövőbe látott, mert még szerdán klubja sajtótájékoztatóján többek közt arról is beszélt, hogy az MLS-ben sokszor nem azok kapják a különböző díjakat, akik ténylegesen megérdemelnék.

– Az MLS egy marketingalapú liga, általában azokat a játékosokat nyomják, akiknek a legtöbb követője van, akiknek a legjobb a „futballútlevele”. Ez számomra vicces, nézzük meg például, ki volt a hét legjobbja most, Brenner, aki három gólt szerzett és adott egy gólpasszt, pont ahogy Gazdag is, neki azonban nincs Twittere, míg Brennert nyolcvanezren követik a Twitteren. Ki a hét játékosa? Akinek több követője van. Így működik a liga, ez már egy ideje nem változott – fogalmazott Sallói Dániel.

A Landon Donovanről elnevezett díjért Mukhtar mellett az argentin Sebastián Driussi (Austin FC), a kolumbiai Cristian Arango (Los Angeles FC), a mexikói Javier Hernandez (LA Galaxy), valamint Gazdag csapattársa, az Union kapusa, Andre Blake van még versenyben.

még azelőtt adott hosszabb interjút a Nemzeti Sportnak, hogy ez a döntés megszületett. Az MLS-ben Gazdag csapata, a Philadelphia Union megnyerte a Keleti főcsoportot, így a rájátszás első körében pihenhetnek, aztán a főcsoport-elődöntőt hazai pályán játszhatják, és ha megnyerik, a döntőt is. S a 22 találatot jegyző Gazdag vélhetően az MLS gólkirályaként vághatna neki a rájátszásnak, ha néhány héttel ezelőtt a Colorado ellen nem engedi át az egyik büntető elvégzésének jogát Julián Carranzának.

– Az igazság az, hogy az idényben kétszer is átadtam neki a lehetőséget, de cseppet sem bánom – nyilatkozta Gazdag Dániel. – Sok segítséget kaptam tőle is a pályán, az a legkevesebb, hogy amikor szüksége volt rá, hogy gólt szerezzen, odaadtam neki a labdát. Való igaz, ha csak az egyik tizenegyest én lövöm – és persze értékesítem –, holtversenyben gólkirály vagyok, de egyáltalán nem idegesít, hogy „csak” második lettem. Sokkal inkább örülök annak, hogy huszonkétszer találtam be a kapuba. A huszonkét gól azért sok, még magamat is megleptem vele… Legutóbb még gyerekfejjel, Nyíregyházán szereztem annyit, akkor még gólkirályi címeket is nyertem a különböző tornákon. Később, mikor már középpályásként számoltak velem, nem kerültem annyiszor a kapu elé, habár az utolsó kispesti évemben csak eljutottam tizenhárom gólig. Nincs kétség, hogy ez az idény volt karrierem csúcsa. Habár azt remélem, a java most következik.

A 17-szeres válogatott Gazdag Dániel az Eb-selejtezős csoportunkról is beszélt.

– Megtévesztő lehet ez a csoport. Topválogatottal nem kerültünk össze, ám akiket kaptunk, azok ellen nehéz lesz játszani. A szerbek roppant erősek, nem véletlen, hogy kijutottak a világbajnokságra, de Montenegró, Bulgária, sőt még Litvánia is alaposan megnehezítheti a dolgunkat. Ellenük már nekünk kell dominálnunk, azt gondolom, erre képesek vagyunk, megvan már bennünk az ehhez szükséges kvalitás. Azt viszont senki sem hiheti el, hogy megvan a továbbjutás, meg kell őriznünk a ránk jellemző szerénységet és elszántságot. Ha a selejtezősorozatban azt az arcunkat mutatjuk, mint a Nemzetek Ligájában, ha a legjobbunkat nyújtjuk az összes meccsen, kiharcolhatjuk az Eb-részvétel jogát – egy biztos, csalódásként élnénk meg, ha nem sikerülne.

Az egyik remek Gazdag-gól az MLS-ben:

A Nemzeti Sport interjúja ITT olvasható el.

Borítókép: Gazdag Dániel remek formában van (Forrás: Twitter/x - PhilaUnion)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.