Így alázták meg a focisták saját csapatukat: Fehérvártól a Tottenhamig

Óriási botrányt váltott ki, hogy a Mol Fehérvár FC támadója, Budu Zivzivadze az Újpest elleni vereség után a vendégdrukkerekkel pacsizott UTE-mezben. Hasonló tiszteletlenség korábban soha nem történt az NB I-ben, de az Origo.hu összegyűjtött néhány olyan esetet a közelmúltból, amikor egy labdarúgó a viselkedésével komoly szentségtörést követett el a saját klubja vagy a szurkolói ellen.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 15. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy minden sportágban, úgy a labdarúgásban is rengetegszer hangsúlyozzák a tisztelet szó jelentőségét. Számtalan olyan esetet láttunk már, hogy egy labdarúgó alázatból nem ünnepelte a gólját korábbi csapata ellen, vagy tisztelettel bánt az ellenféllel. Persze néha előfordul, hogy a pillanat hevében egy játékos átlépi a határt, és tiszteletlen magatartást tanúsít az ellenféllel vagy a bíróval szemben. Az azonban sokkal ritkább és meghökkentőbb, amikor azzal mocskolja be a hírnevét valaki, hogy tudatosan vagy akarata ellenére, de a saját klubját és annak szurkolóit sérti meg a minősíthetetlen viselkedésével. Legutóbb éppen a magyar labdarúgó-bajnokságban fordult elő ilyen botrányos eset – olvasható az Origo cikkében.

Zivzivadze az ellenfél mezében tüntetett

A Mol Fehérvár jelenleg finoman szólva sincs a legjobb formájában, legutóbb hazai pályán kapott ki a csapat az Újpesttől, így már három mérkőzés óta nyeretlen az NB I-ben.

A sorozatos kudarcok miatti feszültséget aztán a csapat grúz támadója, Bubu Zivzivadze tovább fokozta azzal, hogy a vereség után mezt cserélt riválisával, Vincent Onovóval, majd újpesti mezben a vendégek táborához sétált és kiintegetett a szurkolóknak, miközben csapattársai a hazai közönségtől kértek elnézést. 

Mondani sem kell, ez a magatartás nagy felháborodást váltott ki a szurkolók körében, s könnyen lehet, hogy a pofátlan akciójával véget vetett a fehérvári karrierjének.

Zivzivadze tavasszal Újpesten szerepelt kölcsönben, ahol 11 gólt lőtt, és többször is elmondta, mennyire jól érezte magát a Megyeri úton, és szívesen maradt volna még. A játékos tiszteletlen viselkedése egyértelmű jele volt annak, hogy nem érzi jól magát Fehérváron. A frusztráltsága némiképp érthető, hiszen mióta visszatért Újpestről, csak kiegészítő emberként számolnak vele. Az idei szezonban ugyan mind a tíz bajnokin pályára lépett, de csupán háromszor volt kezdő, legutóbb szeptember elején Debrecenben, ahol 1-0-ra kapott ki a szebb napokat is megélt fehérvári csapat.

A példátlan eset után a klub száműzte a 28 éves támadót az első csapat keretéből, a döntést pedig a szurkolók egyöntetűen támogatták.

A botrány kirobbanása után nem sokkal Zivzivadze reagált az eseményekre, azzal mentegetőzve, hogy nem tudatos provokációról volt szó, miközben nyilvánvaló, hogy egy ilyen irritáló gesztus kiveri a biztosítékot mindenkinél.

Szeretném tisztázni, hogy részemről ez nem volt sem tudatos gesztus, sem provokáció. Ha bárkit megsértettem ezzel, akkor szeretnék elnézést kérni

– írta a közösségi oldalán a játékos, aki állítólag a kiemelkedő fizetése ellenére sem érzi magát megbecsülve Fehérváron.

Hogy ezek után mi lesz a grúz válogatott focista sorsa, azt egyelőre nehéz lenne megmondani, de vélhetően a bocsánatkérés nem lesz elegendő. A fehérvári szurkolók körében forrnak az indulatok, így nem lenne meglepő, ha már a télen távozna a klubtól, amelyhez 2023-ig köti szerződés.

Az eset nem példa nélküli a labdarúgás világában. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni azokat az eseteket, amikor Zivzivadzéhoz hasonlóan a játékosok nem mutattak tiszteletet a saját csapatukkal vagy a szurkolóikkal szemben.

Már a szünetben barátkozni kezdett a riválissal

Angliában egyáltalán nem elfogadott gesztus a félidei mezcsere, amelyre egyfajta barátkozási szándékként tekintenek. Éppen ezért hajlamosak hatalmas ügyet csinálni egy-egy ilyen esetből. Tíz évvel ezelőtt az Arsenal szurkolói például azért haragudtak meg André Santosra, mert a nagy rivális Manchester United elleni bajnoki szünetében 1-0-s vesztes állásnál elkérte a Robin van Persie mezét, és azzal sétált le az Old Trafford gyepéről. 

A drukkerek szerint a brazil védő tiszteletlenséget mutatott a klubbal szemben, már csak azért is, mert a holland támadó viharos körülmények között hagyta el a londoniakat a MU kedvéért, ráadásul a meccs elején éppen az ő góljával került hátrányba az Arsenal.

Füttykoncertre bemutatással válaszolt

Egészen rendhagyó eset történt 2015-ben, ugyanis a brazil Internacional játékosát, Fabríciót azért állította ki a játékvezető, mert a Ypiranga elleni meccsen

saját szurkolóinak mutatott be, amiért kifütyülték őt. Az már csak olaj volt a tűzre, hogy a brazil középpályás ezután levette a mezét, és a földre dobta.

A klub elfogadhatatlannak minősítette a viselkedését és felfüggesztette, a játékos nem sokkal később távozott a csapatból.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.