Eurómilliók és UEFA-pontok – így fial az Európa-liga a Fradinak

A Crvena zvezda feletti győzelemmel a Ferencváros a továbbjutás küszöbére érkezett a labdarúgó Európa-liga H csoportjában, így ismét van értelme számolgatni. Nem csupán a már eddig megkeresett és még begyűjthető eurómilliókat, hanem az európai szövetség, az UEFA rangsorát meghatározó úgynevezett együttható pontokat. A Fradi más módon is gyarapodik, a játékosok és így az egész keret piaci értéke folyamatosan emelkedik. Az FTC szép lassan kinövi az európai középmezőnyt.

Magyar Nemzet
2022. 10. 15. 9:27
Red Star Belgrade vs Ferencvaros Budapest
epa10227484 Ferencvaros head coach Stanislav Cherchesov reacts during the UEFA Europa League group H soccer match between Red Star Belgrade and Ferencvaros Budapest in Belgrade, Serbia, 06 October 2022. EPA/ANDREJ CUKIC Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportkör első két fordulója után már vontunk mérleget, most ismét van értelme ennek, már csak azért is, mert a Ferencváros a továbbjutás küszöbére érkezett a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a H jelű négyesben, így a további remélt jövedelmekkel is lehet kalkulálni.

A Fradi a csoportkörbe jutásért 3,63 millió eurót kapott, amin felül az elmúlt tízéves UEFA-együtthatója alapján további 924 ezer euróra volt jogosult. Ezek azok az összegek, amelyekkel már az első meccs előtt is kalkulálhatott a klub. Ez 4,554 millió euró.

Ehhez a csoportkörben minden egyes pontért 210 ezer eurót fizet az UEFA a csapatoknak. A Fradi jelenleg kilenc pontnál jár, ez tehát 1,890 millió euró.

Azaz eddig már 6,444 millió eurót, durván 2,7 milliárd forintot keresett a Fradi, ami több mint egy átlagos magyar NB I-es klub éves költségvetése.

 

Minden helyezésnek külön értéke van

A csoportkörben minden helyezésnek komoly jelentősége van, más sorozatokhoz mérten az első és a második hely között is óriási a különbség. A lépcsőfokok természetesen eurómilliókban is mérhetők.

  1. Ha a jelenleg csoportelső Ferencváros az első helyen jut tovább, egyből a sorozat nyolcaddöntőjében folytatja, amiért 2,3 millió eurót fizet az UEFA
  2. Ha második lesz, akkor a Bajnokok Ligája csoportköréből harmadikként alászálló valamelyik csapattal párharcot kell vívnia a legjobb tizenhat közé jutásért, amiért az UEFA „csak” további 1,05 millió eurót utal. 
  3. Ha harmadik lesz, akkor az Európa-konferencialigában (Ekl) folytatja a legjobb 16 közé jutásért, ami 300 ezer eurót fial.
  4. A negyedik helyezetteknek véget ért a nemzetközi szereplés, de a Fradi esetében ez már tényleg csak matematikai eshetőség.

 

Jövőre már kiemeltként a BL-selejtező harmadik fordulójában

A Ferencváros eddigi szereplését más formában is lehet összesíteni, miként azt a Nemzeti Sport megtette. Minden idény elején a kiemelést az UEFA rangsora határozza meg, a nem éppen szép magyarsággal az úgynevezett koefficienspontok.

A Fradi UEFA-együtthatója 15,5 volt az idény előtt, amivel csak a Bajnokok Ligája selejtezőjének első két fordulójában volt kiemelt. Az Európa-liga csoportkörében szerzett kilenc pontjával a klub már további hat koefficienspontot szerzett, s mivel kiesik neki egy olyan idény, amikor csupán 0,5 volt az együtthatója, a következő évadban legalább 21 áll majd a neve mellett.

Ha továbbjut a csoportkörből, fontos határt léphet át. Idén a BL-selejtező harmadik körében a Zalgiris Vilnius volt az utolsó a kiemelt csapatok rangsorában 23,5-es együtthatóval. Nos, az El-ben a csoportgyőzelem további öt pontot ér, a második kettőt, ami azonban még gyarapítható.

 

A lényeg tehát, hogy összegyűlhet a szükséges pontszám, jövőre a Fradi a BL-selejtező harmadik fordulójában nem akadhat össze olyan klubbal, mint az azeri Qarabag. Amihez persze az NB I-et is meg kell még nyerni, s majd túljutni a selejtező első két fordulóján.

 

 

Már 40 millió euró fölött a keret piaci értéke

Az értéknövekedésnek van egy harmadik eleme. Miként már utaltunk rá, a mértékadónak tekintett Transfermarkt oldal legutóbbi frissítése után a Ferencváros keretének összesített értéke meghaladja a 40 millió eurót, egészen pontosan 40,05 millió euró.

 

Adama Traoré 5 millióval nem csupán a jelenlegi, hanem minden idők legértékesebb labdarúgója a magyar bajnokságban, az NB I-es rangsor első tíz helyezettje között nyolc ferencvárosi játékos található.

 

 

– Komoly megfigyelőmunka van a klubnál, nem véletlen, hogy átalakított csapattal is így tudunk játszani. Lehetett látni, hogy a változtatások ellenére is jól működött a játékunk, sok olyan futballistánk van, akit pár százezer euróért vettünk, de az itt zajló szakmai munkának köszönhetően kinőtték magukat – beszélt Aissa Laidouniról és Tokmac Nguenről beszélve Orosz Pál az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

Az FTC vezérigazgatója kiemelte Sztanyiszlav szerepét, aki – szemben az elődjével, Peter Stögerrel – képes rendet tartani és remekül tudja motiválni a futballistákat.

 

– Nem kell kétszer bemennie az öltözőbe, hogy egyszer bent legyen.

 

Olyan szakmai múlttal rendelkezik, hogy a játékosok elhiszik, hogy amit mond, az úgy van. Mindig tudja, milyen kommunikációra van szükség, az ő célja is az, hogy jó hangulatú edzések és jó csapatszellem legyen, a játékosok küzdjenek egymásért – fogalmazott Orosz Pál.

Kiemelte, a mostani Fradinak ez, vagyis az egymásért való küzdelem és a csapategység a nagy erőssége, ugyanis a labdarúgóknak és a szakmai stábnak van egy közös célja, amit együtt el akarnak érni.

– Nagy terhelést kapnak a játékosok, de nem lehet azért rosszabbul szerepelni, mert vannak sérültjeink. A csütörtöki siker nagy lépés volt, de ez egy sorozat, amiből hátravan még két mérkőzés. Karnyújtásnyira a cél, de még nem értük el. A következő, október 27-i, Monaco elleni találkozón is a győzelem lesz a cél, ugyanis ha az sikerül, akkor biztossá válik a tavaszi folytatás – mondta ki minden fradista álmát Orosz Pál.

Innen folytatják

Négy forduló után a következő a H csoport állása az Európa-liga csoportkörében.

Az állás
1. Ferencváros 9 pont
2. Trabzonspor 6
3. Monaco 6
4. Crvena zvezda 3

A hátralévő két forduló programja

5. forduló:
október 27., csütörtök:
Ferencváros–Monaco 21.00
Crvena zvezda–Trabzonspor 21.00

6. forduló:
november 3., csütörtök:
Trabzonspor–Ferencváros 18.45
Monaco–Crvena zvezda 18.45

Borítókép: Nem csak Sztanyiszlav Csercseszov dörzsölheti a tenyerét (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.