Xavi vizsgamunkaként tekint a Bayern elleni BL-meccsre

Ma megpecsételődhet a Barcelona sorsa a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Ami már azelőtt bekövetkezhet, hogy megkezdődne a katalán csapat hazai mérkőzése az 5. fordulóban a Bayern München ellen. Az Internazionale–Viktoria Plzen találkozó ugyanis korábban, háromnegyed hétkor kezdődik, s az olaszok döntetlennel is bebiztosíthatják a második helyüket a C csoportban. Az A jelű négyesben a Liverpool csatlakozhat a már nyolcaddöntős Napolihoz, a másik két csoport még felettébb képlékeny.

Magyar Nemzet
2022. 10. 26. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona helyzete eleve meglehetősen kilátástalan, ráadásul van egy további körülmény, ami önmérsékletre inti a katalánokat. A ma esti BL-programban – a Club Brugge–FC Porto meccs mellett – az Internazionale–Viktoria Plzen találkozó is 18.45-kor kezdődik. Tehát mire Xavi csapata kifut a Bayern elleni hazai mérkőzésre, addigra el is dőlhet a sorsa. Az Internnek döntetlen is elég a második hely, a továbbjutás bebiztosításához, ami nem tűnik nehéz feladatnak a még pont nélküli cseh bajnok ellen. Az olaszok Plzenben 2-0-ra nyertek, ráadásul jó formában vannak, a rossz rajt után feltámadtak a Serie A-ban, megnyerték a legutóbbi három mérkőzésüket. A Barca hívei egyedül abba kapaszkodhatnak, hogy a milánóiak védelme felettébb gólképes, az Inter a bajnokságban már 17 gólt kapott, s a BL-ben is beszedett már hatot. Ám ez tényleg nagyon halvány remény.

Xavi: Meg kell mutatnunk…

A mérkőzés előtt Xavi felmondta a kötelezőt, de természetesen a jövőt is érintette.

– Nem csoda, amit kérünk, pislákol még a remény – fohászkodott bemelegítésképpen. – Mindig vannak bizonytalanságok, amikor más eredményektől függ a sorsunk. Kellemetlen helyzet. De ki kell mennünk és játszanunk kell. Ez benne van a futballban. És miért ne történhetne valami váratlan? Nincs a kezünkben a sorsunk, de van még remény, amibe muszáj kapaszkodnunk. Igen, kár, hogy nem szereztünk pontot Münchenben vagy Milánóban. A Bajnokok Ligája kegyetlen volt velünk. Nem tehetünk mást, várnunk kell, és meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.

Majd arról beszélt, hogy ha már tét nélküli mérkőzést is játszik a Barcelona a Bayernnel, akkor is van miért hajtania a csapatának:

– Bármi történik is Milánóban, törekednünk kell arra, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk legyőzni a világ egyik legjobb csapatát. Meg kell mutatnunk, milyen jók vagyunk, és hogy a müncheni meccs csupán kisiklás volt, a véletlen műve, ami a Bajnokok Ligájában történt velünk. Mentálisan erősnek kell maradnunk.

 

A Barca abba is kapaszkodhat, hogy már túl van a mélyponton. Az Internazionale elleni hazai 3-3, majd a Reaé Madridtól az el Clásicón elszenvedett 3-1-es vereség után magabiztosan megnyert két bajnokit meccset, ráadásul nem is gyenge riválisokkal szemben. A Villarrealt 3-0-ra, a Bilbaót pedig 4-0-ra győzte le.

– Miután a Clásicót is elveszítettük, katasztrofálisnak tűnt a helyzetünk, de összeszedtük magunkat, és jól játszottunk két erős ellenféllel szemben. Folyamatosan bizonyítanunk kell, hogy versenyképesek vagyunk. A csapatunknak van karaktere. Egységesek vagyunk, remek a hangulat. Meg akarjuk mutatni, hogy nyerhetünk trófeát ebben az idényben. El kell fogadnunk, ha idén is csak az Európa-liga jut nekünk. Ott is oroszlánként fogunk küzdeni, s ha egyszer ott leszünk, meg akarjuk nyerni a sorozatot – fogalmazta meg a célokat Xavi.

A Liverpoolnak is elég az egy pont

Az A csoportban ugyancsak egyértelmű a helyzet. A Napoli már nyolcaddöntős, a Liverpool csatlakozhat mellé, ha legalább döntetlent ér el az Ajax vendégeként. Egy pontot viszont muszáj szereznie Jürgen Klopp együttesének, mert Liverpoolban csak egy góllal, 2-1-re verte meg a holland gárdát. Persze vereség esetén sincs dráma, a Vörösök a még szükséges egy pontot az utolsó fordulóban a Napoli ellen is begyűjthetik, de a tavalyi BL-döntős kerülné a fölösleges izgalmakat. Jürgen Klopp dolgát megnehezíti, hogy továbbra is sok a sérült a csapatból. Arthur Melo, Darwin Núnez, Diogo Jota, Ibrahima Konaté, Joel Matip, Naby Keita, Thiago Alcantara sem teljesen egészséges, közülük Núnez, Thiago és Konaté mai játékában már bízhat a német tréner.

A B csoportból az idei kiírás meglepetéscsapata, a Club Brugge már továbbjutott, s mostantól az első helyért küzd. A Porto, Atlético Madrid, Leverkusen trióból utóbbi helyzete a legnehezebb, ma nyernie kellene az Atlético vendégeként az esély ébren tartásához. A D csoport még sűrűbb, a Tottenham kivághatja magát a mezőnyből, ha hazai pályán legyűri a Sportingot.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, szerdai program

A csoport:
Napoli (olasz)–Rangers (skót) 21.00
Ajax (holland)–Liverpool (angol) 21.00 (tv.: Sport 2)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Napoli 12 pont, 2. Liverpool FC 9, 3. AFC Ajax 3, 4. Rangers FC 0.

B csoport:
Club Brugge–Porto (portugál) 18.45
Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) 21.00
Az állás: 1. (már továbbjutott) Club Brugge 10 pont, 2.  Porto 6, 3. Atlético Madrid 4, 4. Leverkusen 3.

C csoport:
Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 18.45 (Sport 2)
Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 21.00 (M4 Sport)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Internazionale 7, 3. Barcelona 4, 4. Plzen 0.

D csoport:
Tottenham Hotspur (angol)–Sporting (portugál) 21.00
Eintracht Frankfurt (német)–Olympique Marseille (francia) 21.00
Az állás: Tottenham 7 pont, 2. Marseille 6 (6-4), 3. Sporting CP 6 (6-6), 4. Eintracht Frankfurt 4. 

Borítókép: Minimális esélye maradt a Barcelonának (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.