időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Bale már búcsúzkodik, az irániak kapitánya támogatást kér

Magyar Nemzet
2022.11.25. 17:15 2022.11.25. 17:22
Bale már búcsúzkodik, az irániak kapitánya támogatást kér

A katari futball-vb második fordulójának első meccsén Irán 2-0-ra legyőzte Wales válogatottját. A britek sztárja, Gareth Bale már szinte lemondott a továbbjutásról, az irániak szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz szinte könyörög a szurkolóknak, hogy támogassák a csapatot.

Megszületett a világbajnokság első piros lapja, Wales pedig Wayne Hennessey kiállítása után nem tudta megtartani a döntetlent a már egyenlő létszámnál is jobban játszó Irán ellen. Habár Carlos Queiroz válogatottját sokan leírták az Anglia elleni 6-2-es vereség után, a perzsák nagyot léptek a válogatott történetének legjobb vb-szereplése felé. Gareth Bale viszont a meccs utáni nyilatkozatában már lényegében lemondott a továbbjutásról, amelyhez Walesnek mindenképpen le kellene győznie Angliát.

Gareth Bale Irán Wales
Bale sem tudott segíteni Irán ellen, Wales a kiesés szélére sodródott (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Nehéz helyzetben vagyunk, egy meccsünk maradt, meg kell keresnünk a pozitívumokat, és megpróbáljuk élvezni, ami maradt nekünk ebből a tornából

fogalmazott Bale, aki kötelességtudatból azért azt is elmondta, hogy mindent megtesznek a továbbjutásért.

Wales sorsa azonban már nincs a saját kezében, s Rob Page is elismerte, Irán valóban jobb volt ezúttal.

– Már a piros lap előtt is gyatra teljesítményt nyújtottunk, nagyon messze voltunk attól a szinttől, amit tudunk, az ellenfél viszont két kapufáig és lesgólig jutott. Az öltözőben most gyászos a hangulat, de Anglia ellen össze kell szedni a csapatot, mert nagy derbi lesz, fel kell készülnünk rá – fogalmazott a walesiek kapitánya.

Irán játékosai egészen más hangulatban lehetnek a siker után, bár az ország belpolitikai helyzete miatt továbbra sincsenek egyszerű helyzetben. Az irániak ezúttal az első meccsel ellentétben énekelték a himnuszt, a lelátón viszont saját szurkolói kifütyülték azt, mások pedig zokogtak. A rendszerkritikus irániak közül sokan nemcsak a himnuszt, hanem a nemzeti csapatot is az aktuális rezsim szimbólumának tekintik.

A vb-t felvezető meccseken még az is előfordult, hogy az elhunyt tüntetőkre emlékezve nem ünnepelték a góljaikat az irániak, a Wales elleni katartikus siker alkalmával azonban a teljes cseresor rohant a pályára mindkét találat után.

A szövetségi kapitány, Carlos Queiroz is tudja, hogy nagyon kényes a válogatott helyzete, de arra kérte a szurkolókat, hogy támogassák a csapatot, miközben Walesnek is odaszúrt.

– Súlyos vereség után sosem könnyű talpra állni, de ma nagyszerűen játszottunk. Wales lebecsült minket, mi viszont megmutattuk, mire vagyunk képesek. Megajándékoztuk a szurkolóinkat, minden egyes iráni embert. Remélem, a drukkerek is érzik, hogy ez a csapat rászolgál a buzdításukra – fogalmazott a portugál szakember.

Irán az utolsó fordulóban az Egyesült Államok ellen játszik, ha Queiroz csapata azt a meccset is megnyeri, akkor biztosan továbbjut csoportjából – ez Iránnak még egyetlen korábbi futball-vb-n sem sikerült.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Gareth Bale nem játszott jól Irán ellen (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.