Sajtóhírek szerint Novak Djokoviccsal kivételt tesz az ausztrál kormány

Két oka van az elégedettségre Novak Djkovicsnak: győzelemmel rajtolt Torinóban az ATP-világbajnokságon, ahol Sztefanosz Cicipaszt győzte le 6:4, 7:6-ra, ráadásul sajtóhírek szerint az ausztrál kormány kivételt tesz vele, és visszavonja a három évre szóló kitiltását az országból, azaz januárban indulhat az Australian Openen.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 10:57
DJOKOVIC, Novak
Tel-Aviv, 2022. október 2. Az elsõ helyen kiemelt szerb Novak Djokovic az orosz Roman Szafjullin elleni játszma közben a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna elõdöntõjében 2022. október 1-jén.-én. Djokovic 6:1, 7:6 (7-3) arányban gyõzött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban jó ideig Novak Djokovics uralta a címlapokat szerte a világon. Mint emlékezetes,  a szerb teniszező oltatlanul érkezett Melbourne-be az Australian Openre, emiatt hosszas és méltatlan huzavona után visszavonták a vízumát, és nem is indulhatott a versenyen. A jogerőre emelkedett vízummegvonás értelmében úgy tűnt, Novak Djokovics további három évig nem léphet Ausztrália területére, az Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter által alkalmazott 133C(3) törvény ugyanis kimondja, hogy az érintett három évig nem kaphat vízumot, „bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek.

Ha igazak a Sydney Morning Herald értesülései, akkor most teljesülnek ezek a bizonyos körülmények, és a hároméves kitiltást megszüntette az ausztrál kormány, bár hivatalos bejelentés még nem történt. A kormányhoz közeli forrás szerint a 21-szeres Grand Slam-győztes szerb megkapja az indulását lehetővé tevő vízumot.
Korábban Craig Tiley, a torna igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az ügy kizárólag a szerb teniszezőre és az ausztrál kormányra tartozik, és bízik abban, hogy a hétszeres tornagyőztes pályára léphet a Melbourne Parkban.

A 2023-as Australian Opent január 16. és január 29. között rendezik meg Melbourne-ben, jelenleg Novak Djokovics Torinóban az ATP-világbajnokságon szerepel, és hétfőn későn este lejátszotta az első mérkőzését, Sztefanosz Cicipaszt győzte le 6:4, 7:6-ra a Piros csoportban. Djokovics jól kezdett, már az első két játékot megnyerte, ami a szett egészére kihatott. Cicipasz 5:4-re még vissza tudott jönni, a következő játékot azonban elveszítette, így Djokovics magabiztosan hozta az első szettet. A folytatás már izgalmasabban alakult, egyik teniszező sem jutott bréklabdához egészen a 6:6 után következő rövidítésben, amikor ismét a görög hibázott: Cicipasz 2-1-es állás után két adogatását is elveszítette. Egy labdát Djokovics is eladott, méghozzá 5-1-nél, ám végül 7-4-gyel behúzta a rövidített játszmát, így a mérkőzést is. A Piros csoportot vezető Djokovics ellenfele Danyiil Medvegyev lesz a következő fordulóban, míg Cicipasz Andrej Rubljovval találkozik.

Borítókép: Novak Djokivics jó hírt kapott Ausztráliából (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.