időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Anglia szép gólokkal vette el a szenegáliak kedvét a futballtól

Pajor-Gyulai László
2022.12.04. 21:53 2022.12.04. 22:01
Anglia szép gólokkal vette el a szenegáliak kedvét a futballtól

A katari világbajnokság szombat esti nyolcaddöntőjében Anglia és Szenegál találkozott egymással. Az első 22 percben semmi érdemleges nem történt, azután viszont felpörögtek az események. Szenegál kihagyott két helyzetet, az angolok viszont megtalálva a ritmust, két gyors támadással kétgólos előnyt szereztek a szünetig, majd utána azt még eggyel megtoldották. Ezzel el is dőlt a továbbjutás kérdése, Anglia gond nélkül nyert 3-0-ra, a nyolc közé lépett, ahol Franciaország lesz az ellenfele.

Alig túlzás, hogy fél Anglia visszafojtott lélegzettel várta, hogyan dönt Gareth Southgate. Aztán jött az első hír, mégpedig az Angol labdarúgó-szövetségtől, és arról szólt, hogy Raheem Sterling nem játszik a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében Szenegál ellen, és a hiányzás mögött családi okok állnak. Ezzel egy kérdésre megvolt a válasz, de még mindig nem lehetett tudni, hogy a szövetségi kapitány kiket állít a csatársorba, csak azt, hogy kit nem. A sajtó szerint a Wales ellen duplázó Marcus Rashford csak a kispadon kezd, Phil Foden és Bukayo Saka áll be Harry Kane mellé.

 

Kellemes gondok, mindenesetre a Magyar Nemzet szakértője, Détári Lajos is azt mondta előzetesen, hogy Angliának a fiatal csatáraival van esélye, nélkülük Szenegál akár nagy meglepetést is okozhat. Mindenesetre a tornán eddig csupán 107 percet kapó Marcus Rashford a statisztikák alapján több szempontból is az angolok legveszélyesebb játékosa: legtöbb gól, legtöbb lövés, legtöbb kaput eltaláló lövés, legtöbb sikeres csel, legtöbb labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül. És nem fért be…

 

Az angolok próbáltak kezdeményezni, az afrikai együttes azonban szervezetten védekezett, a tizenhatos közeléig sem igen engedte az ellenfelét, és így az első játékrész első fele meglehetősen eseménytelen pergett le. Akkor azonban Ciss csapott le Maguire rossz passzára, majd Diatta jobbról beadott, Dia lövése lecsorgott Sarr elé, aki a kivetődő Pickfordtól megzavarva négy méterről az égbe lőtt. A labda egyébként érintette Stones kezét, de véletlenül, és a VAR is ezen a véleményen volt. A 32. percben Dia az ötös jobb sarkától célozta meg a kaput, Pickford bravúrral védett.

HENDERSON, Jordan
Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Teljesen átvette az irányítást Szenegál, ami segített Angliának: a 39. percben szép egyérintős támadást vezetett a bal oldalon, a végén Bellingham visszafelé gurította a labdát, a középen érkező Henderson pedig 10 méterről laposan a kapu bal oldalába lőtt – 1-0. Ettől ugrásszerűen feljavult a britek játéka, nem sokkal később Kane lőtt estében a keresztléc fölé. A hosszabbítás harmadik percében viszont már ünnepelhetett: parádés angol ellentámadás futott végig szinte az egész pályán, Foden a középen, kicsit jobbra nagy lendülettel futó Kane elé tálalt, aki néhány lépés után 13 méterről a vetődő Mendy fölött a kapu közepébe bombázott – 2-0.

Muszáj megemlíteni, hogy az angolok a szünetig kétszer találták el a kaput, és mindkettőből gól született. A folytatásban Szenegálnak mennie kellett volna előre, de nem merte feladni az óvatosságát, ami az első félidő tapasztalatai alapján érthető volt. Ám nem sokáig kényszerült az afrikai csapat taktikát fontolgatni, ugyanis Foden az 58. percben a bal szélen megállíhatatlanul tört előre, középre adott, ahol Saka a kivetődő Mendy felett finoman a bal alsó sarokba pörgette a labdát – 3-0, és ezzel bizosan eldőlt a továbbjutás. Az utolsó fél órára a szenegáliak szemátomást már hit nélkül játszottak, érződött, hogy ekkora hátányban elment a kedvük is a futballtól. Sok minden már nem is történt, Anglia 3-0-ra nyert, és a végén már spórolhatott az erővel a Franciaország elleni, szombat esti negyeddöntőre. Érdekesség, hogy az angoloké az egyetlen válogatott, amely még nem kapott sárga lapot a katari világbajnokságon!

Világbajnokság, nyolcaddöntő: Anglia–Szenegál 3-0 (2-0), al-Bajt Stadion 59 027 néző, jv.: Barton Iván  (salvadori). Gólszerző: Henderson (39.), Kane (45+3.), Saka (58.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Okkal örülhettek az angol játékosok, simán léptek be a nyolc közé (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.