Hiába a karácsonyi hagyomány, a klasszis nem vehet részt benne

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) mindig is fontos ünnep volt a karácsony. Csak egyszer fordult elő a liga megalakulása óta, hogy nem játszottak meccset december 25-én. Idén öt találkozót rendeznek a ligában az ünnepnapon.

Magyar Nemzet
2022. 12. 25. 15:46
Stephen Curry, LeBron James
Stephen Curry, LeBron James Forrás: Kyle Terada/USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsonyi NBA-mérkőzés hagyománya az első NBA-szezon előttre vezethető vissza. 1947. december 25-én a New York Knicks a Providence Steamrollerst fogadta a Madison Square Gardenben, a Basketball Association of America (BAA) második idényében.

A sikeres bajnokságba a következő két évben beleolvadt a rivális National Basketball League (NBL), és az 1949/50-es volt az újonnan megalakult National Basketball Association (NBA) első idénye, bár a liga visszamenőleg elismeri a három BAA-szezont is NBA-idényként.

A karácsonyi mérkőzés hagyományát is megőrizte az NBA, csak 1998-ban maradt el a december 25-i meccs, mert akkor a pénzügyi viták miatt még nem indult el karácsonyig a bajnokság. Két éve, a Covid miatt halasztott rajtot is direkt karácsony előttre időzítették, hogy a december 25-i sztárparádét már megtarthassák.

Idén öt találkozót rendeznek, s a liga szándékosan nagy érdeklődésre számot tartó párharcokat illesztett az ünnepnapra. A hagyományt elindító New York Knicks kezdi a sort a Philadelphia 76ers ellen, majd LeBron James csúcstartó lehet, a Los Angeles Lakers játékosa tizenhetedik alkalommal játszhat karácsonyi meccsen, eddig közösen tartja a csúcsot a tragikus sorsú Kobe Bryanttel.

A keleti főcsoport első két helyezettje, a Boston Celtics és a Milwaukee Bucks egymás ellen lép pályára, míg a címvédő, de egyelőre várakozáson alul szereplő Golden State Warriors a Memphis Grizzlies ellen játszik.

A Warriorsban biztosan nem lép pályára a legnagyobb sztár, Steph Curry, aki december 14-én szenvedett vállsérülést, és még legalább két hetet várnia kell a visszatérésre.

Magyar szempontból történelmi lesz az idei karácsonyi NBA-dömping, ugyanis először lehet valamennyi találkozót élőben nézni itthon a Sport 1 jóvoltából.

NBA, karácsonyi program

New York Knicks–Philadelphia 76ers (magyar idő szerint vasárnap 18.00)

Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers (vasárnap 20.30)

Boston Celtics–Milwaukee Bucks (vasárnap 23.00)

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies (hétfő 2.00)

Denver Nuggets–Phoenix Suns (hétfő 4.30)

Borítókép: Steph Curry (labdával) nem játszhat idén karácsonykor, LeBron James (középen) rekordot dönthet (Fotó: USA Today Sports/Kyle Terada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.