Kárász Anna végleg letette a lapátot

A harmincegy év kajak-kenuban még nem kor, Kárász Anna mégis úgy döntött, hogy befejezi a pályafutását. Ne hibáztassuk érte a szegedi versenyzőt, hiszen mindent elért, amit csak lehet, olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló.

Magyar Nemzet
2022. 12. 06. 12:25
	
Kárász Anna
Tokió 20210802 Olimpia Kajak kenu 2021 elõfutamok Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Kárász Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi tokiói olimpián a rajta kívül és Bodonyi Dóra alkotta női kajaknégyes tagjaként aranyérmes, 31 éves Kárász Anna keddi, szegedi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár befejezi versenyzői pályafutását, nem szakad el a sportágtól, szeretne hasznos része lenni a kajak-kenu életnek. A szegedi egyesületben akarja kamatoztatni a megszerzett tudását, és átadni azt a fiataloknak.

A sajtótájékoztatón többször is elérzékenyülő olimpiai bajnok úgy fogalmazott, hosszú folyamat végén hozta meg döntését arról, hogy nem szeretne többet rajtvonalhoz állni. Mint mondta, úgy érzi, már nincs meg benne az a tűz, ami korábban, nincs meg benne a versenyzési láz.

Kárász Anna köszönetet mondott mesterének, Kovács Lászlónak, aki nemcsak edzője volt, hanem nagypapája is, s mindig apai szeretettel fordult hozzá, attól függetlenül, hogy éppen ő irányította-e a felkészülését.

A sportoló hangsúlyozta: hálával tartozik a klubjának. Ahogy fogalmazott, nagy segítség volt számára, hogy nem volt teljesítménykényszer, és olyan családias környezet vette körül, ami megkönnyítette a munkáját. Kiemelte, a legfontosabbat, amit a pályafutásától kapott, nem az érmek, az eredmények jelentik, hanem az emberi kapcsolatok, értékek, melyek nem múlnak el, és további útján is vele lesznek.

Petrovics Kálmán, a klub vezetője azt mondta, Kárász Anna megtestesíti az egyesület szlogenjét: bajnokokat nevelünk. A sportoló igazi bajnok, nem is elsősorban eredményei miatt, hanem azért, mert képes önmagát legyőzni, feldolgozni a kudarcot és sikert egyaránt. Kárász Anna pályafutásában voltak komoly mélypontok, ezekből mindig föl tudott állni, volt akarata, hite, hogy megdolgozzon ezért – tette hozzá a sportvezető, hangsúlyozva, azért is tekinti igazi bajnoknak a versenyzőt, mert sportolói pályafutása mellett a legnagyobb természetességgel szerzett egyetemi diplomát.

Kovács László az együtt töltött, bő egy évtizedre visszaemlékezve elmondta, kölcsönösen küzdöttek, jóban-rosszban. Az edző örül annak, hogy Kárász Anna az egyesületben marad, ahol mintegy ötszáz gyerek sportol, és át tudja adni azt a tapasztalatot, amit eddigi eredményes pályafutása során gyűjtött.

	
Kárász Anna
Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra. A Tokióban győztes női négyes. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Az egész magyar kajak-kenu sport nevében köszönetet mondó Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya igazi példaképnek tekinti Kárász Annát. Szavai szerint a csupa szív sportoló kimondatlanul is egyik kedvence volt, soha nem volt egyetlen veszekedésük sem.

Kárász Anna 1991. szeptember 20-án született Dunaújvárosban. A Dunaferr Sportegyesületben Czere József és Antal Iván nevelőedzői és édesapja szerettette meg vele a kajakozást. A versenyzést 2007-től Hubik András csoportjában folytatta, majd 2010-től, amikor felvették a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi karára, pályafutását – két évet leszámítva, amikor Simon Miklóssal készült – Kovács László irányította. A tokiói olimpián a női kajaknégyes tagjaként 500 méteren az első helyen végzett. Ugyanebben a számban kétszer, 2014-ben és 2018-ban világ-, valamint négyszer (2014, 2018, 2019, 2021-ben) Európa-bajnok lett. Kajak kettes 200 méteren 2014-ben, 500 méteren 2018-ban szerzett világbajnoki címet. Sportpályafutását tavaly, a tokiói olimpia után a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

Borítókép: Egyesben egy időben ő volt Kozák Danuta legfőbb vetélytársa (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.