„Ki terjeszthet ekkora hülyeséget?” – a Liu fivérekről beszélt az edző

Rövid pályás gyorskorcsolya válogatottunk edzője, Bánhidi Ákos a Nemzeti Sportban hosszú monológban beszélt a magyar válogatottat és Magyarországot elhagyó két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor távozásáról.

Magyar Nemzet
Forrás: Nso.hu2022. 12. 22. 8:31
Liu Shaolin, Liu Shaoang
Peking 20220214 Téli Olimpia Beijing 2022 Fotó Nemzeti Sport Árvai Károly A képen: Bánhidid Ákos , Csang Csing Lina , Liu Shaoang , Liu Shaolin Sándor Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánhidi Ákos elmondta, hogy a testvérekkel és korábbi sikerkovács edzőtársával, Csang Csing Linával – aki a kínai válogatott vezetőedzője lett, és a őt követték – továbbra is kiváló a kapcsolata.

– A fiúk egyik (volt) edzőjeként elmondhatom, mindenki ilyen tanítványokra vágyik, amikor belevág ebbe a nemes szakmába, és nemcsak az »eredménycunami« miatt, amelyet ránk zúdítottak a srácok, hanem azért a szeretetért és megbecsülésért, amit tőlük kaptam. Nagyon nehéz és fájdalommal teli időszakon vagyunk túl, amely során minden tőlem telhetőt elkövettem azért, hogy együtt maradjunk, ez sajnos végül nem valósult meg: a jelenlegi helyzethez vezető út olyan döntések eredménye, amelyre nem tudtam elegendő hatást gyakorolni – fogalmazott Bánhidi Ákos.

A tréner keserűen beszél a hazai edzők helyzetéről.

– Lina nem Namíbiába érkezett korcsolyaedzőnek, hanem Magyarországra. Hazánknak addigra már olimpiai pontszerző helyezései voltak, és igen sok Európa-bajnoki érme. Az addigi eredménysor a megszállott versenyzők, edzők, vezetők, szülők húsz-huszonöt éves munkájának a gyümölcse volt. Lina érkezését megelőzően csaknem tíz évig dolgoztunk neves és kiváló kanadai edzőkkel, így aztán meggyőződéssel állítom, hogy Lina az itt tartózkodása során legalább annyit merített a közép-európai edzésmódszertani elvek tarsolyából, mint amennyit mi tanultunk mindabból, amit ő Ázsiából hozott. A kiváló hazai szakemberek szembeköpése sajnálatos és szégyenletes. Mindenki elhiheti, hogy Lina a stábtagokból szívesen elvitt volna magával néhányat a messzeségbe, ha ezt megtehette volna – állítja Bánhidi Ákos.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor magyarországi edzésit érintve a tréner egy pletykát, az Index információját is cáfolta.

– Napvilágot látott, hogy a Liu testvérek Lina edzései után gyakorta hánytak. Néhány napja együtt ebédeltem Shaoanggal és Shaolinnal, és azt kérdezgettük egymástól, vajon ki terjeszthet ekkora hülyeséget. Mindenkivel előfordulhat, hogy annyira kimerül egy edzésen, hogy az emésztőrendszer csökkentett vérellátása miatt elhányja magát – az elmúlt tizenöt évben a fiúkkal is megtörtént ez legalább kétszer. Csakúgy, mint másokkal. Szegény Lina csak pislogna azon, hogy valaki azért is tartja kiemelkedőnek a tudását, mert a kemény edzéseinek konkrét folyományaként rendszeresen hányt a két világsztár…

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor fizetés nélkül távozhat

Heteken keresztül húzódott az ügy, hogy Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor milyen anyagi következményekkel válthat országot, két olimpiai bajnokunknak kell-e fizetnie, és ha igen, mennyit. Kedden eldőlt, hogy nem kell fizetniük a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetségnek (MOKSZ).

A 26 éves Liu Shaolin Sándor az olimpiai aranya (2018, férfiváltó) és bronza (2022, vegyes vátó) mellett vb-n kétszer, az Eb-n hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang az olimpiákon két arany- (2018, férfiváltó; 2022, 500 méter) és két bronzérmet (2022, 1000 méter és vegyes váltó) nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok; mindketten a rövid pályás gyorskorcsolya, a short track legnagyobb csillagai között vannak.

Miután válogatottunk korábbi sikerkovácsa, a kínai Csang Csing Lina a nyáron a kínai válogatott vezetőedzője lett, az apai ágon kínai származású Liuék jelezték, hogy továbbra is vele kívánnak dolgozni. Először országváltásról még nem volt szó, ekkor még csak arról értesülhettünk, hogy edzeni mentek ki Kínában, de november elején közölték, hogy ennél jóval többről van szó, a jövőben már nem a magyar színekben kívánnak versenyezni.

FRISSÍTÉS!!!

A Nemzeti Sport cikke ITT olvasható.

Borítókép: Bánhidi Ákos a kép bal szélén az idei pekingi téli olimpián, ahol még mindenki mosolygott (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.