Liu Shaoang és Liu Shaolin megúszta: nem kell fizetniük, mehetnek!

Heteken keresztül húzódott az ügy, hogy Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor milyen anyagi következményekkel válthat országot, a két rövid pályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnokunknak kell-e fizetnie, és ha igen, mennyit. Ma eldőlt: a Liu fivéreknek nem kell fizetniük a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetségnek (MOKSZ).

Magyar Nemzet
2022. 12. 20. 11:44
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intettek
Budapest, 2022. március 6. A nézõk köszöntik a pekingi olimpiai aranyérmes Liu Shaoangot (b) és a váltóban négy éve ötkarikás bajnok Liu Shaolin Sándort a labdarúgó OTP Bank Liga 23. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkõzés elõtt a Groupama Arénában 2022. március 6-án. A címvédõ Ferencváros 2-1-re gyõzött. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség ma délelőtt megtartott rendkívüli elnökségi ülésén az alábbi döntést hozta:

„A MOKSZ Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, kiváló gyorskorcsolyázóink által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul és saját hatáskörében eljárva a 2022/23. évi 15. sz. elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát lezártnak tekinti. A MOKSZ sajnálattal veszi tudomásul a országváltási szándékát, és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe. További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak.”

A Liu fvérek tehát már nem tartoznak a MOKSZ-nak.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor az olimpiai aranya (2018, férfiváltó) és bronza (2022, vegyes vátó) mellett vb-n kétszer, az Eb-n hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang az olimpiákon két arany- (2018, férfiváltó; 2022, 500 méter) és két bronzérmet (2022, 1000 méter és vegyes váltó) nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok; mindketten a rövid pályás gyorskorcsolya, a short track legnagyobb csillagai között vannak. Miután válogatottunk korábbi sikerkovácsa, a kínai Csang Csing Lina a nyáron a kínai válogatott vezetőedzője lett, az apai ágon kínai származású Liuék jelezték, hogy továbbra is vele kívánnak dolgozni. Először országváltásról még nem volt szó, ekkor még csak arról értesülhettünk, hogy edzeni mentek ki Kínában, de november elején közölték, hogy ennél jóval többről van szó, a jövőben már nem a magyar színekben kívánnak versenyezni.

Liu Shaolin, Liu Shaoang
Már csak emlék a fotó az idei téli olimpiáról a Liu fivérekkel. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Visszatekintve az ügyükre, a MOKSZ korábban, november 10-én három elnökségi határozatot hozott:

  • A MOKSZ Elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-jén kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben  (III. 11. 27. pont) foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek.
  • A MOKSZ Elnöksége felkéri a MOKSZ gazdálkodási igazgatóját, hogy a Felügyelő Bizottság bevonásával a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint a MOKSZ között 2019. március 1-jén kelt sportolói szerződések III. 11. 27. pontjában foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét érintett versenyzőt illetően.
  • A MOKSZ Elnöksége az Áht. 97. § (1) bekezdésére tekintettel a Pénzügyminisztériumhoz fordul és írásbeli állásfoglalást kér a Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-jén aláírt sportolói szerződések III. 11. 27. pontjában foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra.

Liu Shaoang és Liu Shaolin izgulhatott

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke akkor következőket nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

– A Liu testvérek versenyjogai kapcsán áll fenn kötelem. A MOKSZ-szal megkötött sportolói szerződés szerint, ha egy versenyző más ország színeiben kíván versenyezni, három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Egy hároméves felkészülés nem kevésbe kerül, azon a szinten, ahol a srácok vannak, kiváltképp igaz ez. Egy ember kapcsán száz–százötvenmillió forintról van szó.

Kósa Lajos ugyanakkor hozzátette: aki jogosult állami követelésről történő lemondásra, elengedheti ezt. A MOKSZ-nak szigorú elszámolási kötelezettségünk van az állam felé, így hivatalos levélben kérnek nyilatkozatot arra vonatkozóan, elengedhetik-e ezt a követelést.

A médiában közben röpködtek az összegek. A Világgazdaság november közepén 283 millió forintos lelépési díjról írt. Az Index több mint egymilliárd forintra srófolta ezt az összeget, nem megfeledkezve arról, hogy a két Liunak az FTC igényeit is ki kell elégíteniük, hiszen a klubjukkal szemben is szerződésszegést követtek el.

A Liu testvérek tárgyalásokat folytattak a MOKSZ-szal, és egyetemi vizsgáik miatt is haza kellett jönniük.

Ma fellélehezhettek, a MOKSZ-nak már nem tartoznak.

Amikor a válogatott februárban hazaérkezett a pekingi téli olimpiáról, még senki sem sejthette, hova fut ki a történet...

Borítókép: Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor búcsút intettek (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.