Kázmér 2024. március 4.
logo

Íme, az első áldozat, aki belebukik a Liu fivérek távozásába

Magyar Nemzet
2022.12.07. 20:29 2022.12.08. 07:55
Íme, az első áldozat, aki belebukik a Liu fivérek távozásába

Tovább dagad a botrány a Liu fivérek távozása körül. Továbbra is bizonytalan, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya olimpiai és világbajnok klasszisai mekkora összeg fejében válthatnak országot. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang éppen ezért Budapestre utazott, hogy személyesen tárgyaljanak az elválás feltételeiről. Az viszont már több mint valószínű, hogy a szövetség egyik alkalmazottja, Telegdy Attila belebukik az egyre kínosabb ügybe.

Két napja Budapestre érkezett Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, hogy tárgyaljanak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) vezetőivel arról, hogy milyen feltételekkel folytathatják a pályafutásukat más ország – minden bizonnyal Kína – színeiben. Miként lapunk is megírta, kedden Orbán Viktor is elbúcsúzott az olimpiai bajnok testvérpártól a Facebook-oldalára feltett közös képpel.

Ezt a gesztust többen úgy értelmezték, hogy Magyarország nem gördít akadályt a fivérek távozásának útjába. Ez aligha felel meg a valóságnak. Az MOKSZ korábban azt közölte, hogy csak akkor engedi el a két olimpiai bajnokot, ha visszafizetik azt a pénzt, amit a legutóbbi olimpiai ciklus négy éve alatt rájuk költöttek. Erről szerződés is van, tehát vitának nincs helye. Persze akadnak vitatható tételek, éppen ezért a tényleges összeg bizonytalan, de hogy fizetni kell – s nyilván Kínának, nem a testvérpárnak – az aligha képezheti vita tárgyát. Erről árulkodik Kósa Lajos, az MKOSZ elnökének korábbi nyilatkozata is.

– Költségvetési pénzből gazdálkodunk, a felkészülési támogatás visszafizetésétől nincs is jogunk eltekinteni. Hiszen mi azért készítjük fel ezeket a sportolókat magyar költségvetési forrásból, hogy Magyarországnak hozzanak eredményeket. Nyilvánvaló, hogy az előző hároméves időszak felkészülésének hatása masszívan benne lesz az elkövetkező három év eredményeiben, ezt könnyű belátni – mondta korábban Kósa Lajos az Indexnek.

A Világgazdaság november közepén 283 millió forintos lelépési díjról írt. Az Index kedden már több mint egymilliárd forintra srófolta ezt az összeget, nem megfeledkezve arról, hogy a két Liunak az FTC igényeit is ki kell elégíteniük, hiszen a klubjukkal szemben is szerződésszegést követtek el.

Kubatov Gábor a Hír TV-nek adott interjúban nem kívánt belemenni ennek részleteibe, inkább általánosságban fejezte ki a sajnálkozását az ügy miatt.

– Elsősorban a hazának veszteség a távozásuk – jelentette ki Kubatov Gábor Liuékról. – Szerintem egyetlen dolgon múlt ez az ügy, hogy a szövetség nem tudott megegyezni az edzőjükkel. A Fradi mindent megtett, próbáltunk közbelépni, kommunikálni a felek között. A szövetség úgy döntött, hogy az ő edzőjüket nem fizeti tovább. Nem mentem bele mélyen, hogy ennek mi volt az oka, csak fájlaltam az egészet. Két nagyon jó gyerekről van szó, jelenségek voltak, akik példát mutattak a fiataloknak. Ha létezett testvérpár, akik kutya keményen tudtak dolgozni a sikerért, akkor ők voltak azok. Nagyon fáj, hogy idáig jutottunk velük.

Ebből azért az kiolvasható, hogy Kubatov Gábor a szövetséget hibáztatja az ügy elmérgesedéséért.

Szerdán megjelent írásában a Mandiner cáfolta az Index több mint egymilliárd forintos értesülését. A lap szerint ez az összeg csak találgatás, mondván, még jelenleg is tartanak az egyeztetések, s a Mandiner szerint ennél lényegesen kisebb a fizetendő összeg.

A Mandiner ugyanakkor úgy tudja, megvan fivérek távozásának első igazi vesztese. Minden bizonnyal távozik a szövetségből a gyorsasági szakág korábbi vezetője, a jelenleg a junioroknál ténykedő Telegdy Attila, aki évekkel ezelőtt jelentős szerepet játszott a sportág hazai szakmai programjának kidolgozásában. Telegdy kedden állítólag már be is jelentette a távozását, ám a Mandiner érdeklődésére nem erősítette meg ezt az értesülést.

Borítókép: Csak villámlátogatásra érkeztek Budapestre (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.