Kiderült, hogy Ferenc pápa miért nem látta Argentína vb-győzelmét

Egy több mint harminc évvel ezelőtt tett fogadalma miatt a nagy futballrajongó hírében álló Ferenc pápa nagy valószínűség szerint nem nézte meg élőben az Argentína–Franciaország vb-döntőt vasárnap, így csak másodkézből értesült arról, hogy Lionel Messi és társai 1986 után visszaszerezték szeretett országának a vb-trófeát.

Magyar Nemzet
2022. 12. 21. 13:06
FERENC pápa; SZENT VI. PÁL
Vatikánváros, 2022. december 21. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. december 21-én. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa a német Kicker című lap beszámolója szerint vélhetően nem nézte élőben a vb-döntőt, egy informátor tájékoztatta őt az eredményekről. Különösen furcsa ez annak ismeretében, hogy az egyházfő híresen nagy futballrajongó, már fiatalon a tizenkétszeres argentin bajnokcsapat, a San Lorenzo szurkolója volt, a sportág iránti rajongása miatt pedig rendszeresen futballmezeket kap ajándékba. A vatikáni múzeumban látható is a két éve elhunyt Diego Maradona meze, aki egy 2014-es találkozáskor személyesen adta át a pápának az ereklyét, aki nagy becsben tartja azt.

Épp Maradonához köthető Ferenc pápa több mint harminc éve tett fogadalma, ami miatt nem láthatta élőben Messiék mostani győzelmét. Az 1990-es vb-döntőt ugyanis Maradona Argentínája címvédőként elveszítette Németország ellen, Jorge Mario Bergoglio pedig annyira csalódott volt emiatt, hogy fogadalmat tett: soha többé nem néz tévét, mert az ott leadott focimeccsek egyszerűen nem neki valók. A Kicker következtetése szerint Ferenc pápa emiatt nem látta a mostani vb-döntőt sem, egyúttal Argentína nagyszerű győzelmét sem élőben.

A lap azt is megjegyzi, hogy a 86 éves egyházfő érdeklődése töretlen maradt a futball iránt, az eredményeket aktívan követi, az ajándékba kapott mezeket pedig nagy becsben tartja. Puskás Ferenc nevével ellátott meze is van a pápának, akit tavaly a budapesti látogatásakor a magyar futball legendája egykori iskolájának diákjai fogadtak a reptéren, és egy Honvéd-mezt ajándékoztak neki.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a Vatikán VI. Pál pápa-termében 2022. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.