A húszéveseké a világ: ilyen fiatal duó még nem feszült egymásnak

Magyar idő szerint hétfő reggelre kialakul az idei Super Bowl párosítása. Vasárnap 21.00-tól a Philadelphia Eagles és a San Francisco 49ers csap össze a nemzeti főcsoport (NFC) döntőjében, majd várhatóan 0.30-kor következik az amerikai főcsoport (AFC) fináléja, azaz a Kansas City Chiefs és a Cincinnati Bengals mérkőzése. A győztesek már trófeát kapnak, de azt sokáig nem ünnepelhetik, hiszen készülniük kell az idény csúcspontjára.

2023. 01. 29. 9:39
 Jalen Hurts
GLENDALE, ARIZONA - OCTOBER 09: Jalen Hurts #1 of the Philadelphia Eagles yells after his team's 20-17 win against the Arizona Cardinals at State Farm Stadium on October 09, 2022 in Glendale, Arizona. Norm Hall/Getty Images/AFP (Photo by Norm Hall / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Norm Hall / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak négy csapat lehet a 2022-es NFL-idény bajnoka – hiába rendezik a teljes rájátszást 2023-ban, a liga kettő helyet csak egy évszámmal azonosítja a szezonjait –, s a versenyben maradt együttesek száma hétfő reggelre kettőre csökken. Az NFC-döntőt a konferencia első két kiemeltje, vívja egymás ellen, a Philadelphia Eagles fogadja a San Francisco 49erst, míg az AFC-ben megismétlődik a tavalyi finálé, a Cincinnati Bengals egymás után második évben is a Kansas City Chiefs otthonában harcolhatja ki a Super Bowl-részvétel jogát.

Dak Prescott Dallas Cowboys San Francisco 49ers
A 49ers a Dallas után a Philadelphiát is elintézné (Fotó: Lapresse)

Fiatalok egymás ellen

Sosem volt fordult még elő főcsoportdöntőben, hogy mindkét kezdő irányító huszonöt éven aluli volt: az idei NFC-döntőben megszakad a sorozat. A Philadelphia Eaglesben a huszonnégy éves Jalen Hurts már tavaly megkapta a kitüntetett pozíciót, de idénre minden fontos mutatóban előrelépett. S hogy mennyire fontos láncszem a csapatban, azt jól mutatja, hogy az Eagles mind a két alapszakaszmeccsén vereséget szenvedett, amikor Hurts sérülés miatt hiányzott. Vele a csapatban viszont a New York Giants elleni nagyon sima főcsoport-elődöntőt is számolva 15-1 az idénybeli mérleg.

Bizonyos szempontból Brock Purdy statisztikája még jobb: a San Francisco 49ers huszonhárom éves irányítója mind a hét, kezdőként lejátszott meccsét megnyerte. Purdy lehet a liga történetében az első újonc irányító, aki Super Bowlba vezeti csapatát, pedig csak harmadik volt a posztrangsorban az idény elején. Jimmy Garoppolo, aki három éve, a Kansas City Chiefs ellen elveszített nagydöntőn irányította a 49erst, a Super Bowlra felépülhet december elején elszenvedett lábsérüléséből, de kérdés, hogy a győzelmi sorozat után visszakerülne-e azonnal Purdy elé a rangsorban.

Sok pontot nem érdemes várni a találkozótól, ugyanis az idény két legjobb védelme lép pályára: a San Francisco egysége futás, a Philadelphiáé passz ellen jelentette az etalont a szezonban. Igaz, az Eagles nem tudja alulmúlni ebből a szempontból a két csapat egyelten korábbi egymás elleni rájátszásmeccsén mutatott teljesítményét: 1996-ban 14-0-ra nyert a 49ers.

Az Eagles öt éve aratott Super Bowl-győzelme óta először jutott el a főcsoportdöntőbe. A 49ers viszont négy idényen belül harmadszor, ellenben a végső sikerre az 1995-ös Super Bowl óta várnak San Franciscóban.

Jöhet a visszavágó a Super Bowl-részvételért

A San Franciscónál is stabilabb a Kansas City Chiefs, amely zsinórban az ötödik idényében játszhat AFC-döntőt. Az ellenfél az a Cincinnati Bengals lesz, amely tavaly hosszabbítás után megtréfálta a Chiefst, ráadásul a két csapat idei alapszakaszmeccsét is az ohiói csapat nyerte.

Talán emiatt állt elő az a szokatlan helyzet, hogy a fogadóirodák az idegenbeli csapatot tartják esélyesnek a meccsen. A másik faktor a kansasi irányító, Patrick Mahomes előző fordulóban elszenvedett sérülése lehetett, ám úgy  tűnik, hogy a három éve a Super Bowl legjobbjának választott Mahomes bokája a vártnál gyorsabban javul, és legfontosabb társa, is ott lehet a pályán.

Az irányítók generációváltását jelzi, hogy a huszonhét éves Mahomes a legrutinosabb játékos a versenyben maradt csapatok kezdő irányítói közül.

Joe Burrow viszont a Chiefs elleni tapasztalataiban bízhat, hiszen három meccsen még veretlen a Kansas City ellen. A Bengals szezonja döcögősen indult, ami egyébként az előző Super Bowl vesztese számára már-már hagyomány az NFL-ben, ám október 31. óta nem szenvedett vereséget a csapat. A rájátszás első fordulójában még nem volt meggyőző a csapat, egyetlen furcsa játék döntött a javára, a főcsoport-elődöntőben viszont meglepően simán nyert a Buffalo Bills otthonában.

NFL-rájátszás

Főcsoportdöntők
Philadelphia Eagles (NFC 1.)–San Francisco 49ers (NFC 2.) 21.00
Kansas City Chiefs (AFC 1.)–Cincinnati Bengals (AFC 3.) hétfő 0.30

A két főcsoportgyőztes vívja egymás ellen az idei Super Bowlt, amely magyar idő szerint február 13-án, hétfőn 0.30-kor kezdődik.

Borítókép: Jalen Hurts a Philadelphiát vezetné a Super Bowlba (Fotó: Getty Images via AFP/Norm Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.