Elhunyt Mészáros Ferenc, a Bubu

Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt Mészáros Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapusa, akit a társai és a szurkolók Bubuként szólítottak. Mészáros Ferencet az MLSZ saját halottjának tekinti.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Ferenc 1950-ben Soroksáron született, a VM Egyetértésben kezdett el futballozni, 18 évesen került a Vasashoz anyaegyesületéből. Kiváló képességű, bravúrokra képes, virtuóz kapus volt. Pályafutása fénykora a nyolcvanas évek elejére esett, egyik legjobb meccse a bukaresti vb-selejtező volt 1981-ben, az ottani 0-0 nagyon kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott kijusson a spanyolországi világbajnokságra. Lelkileg nagyon megviselte az 1982-es vb-n a Belgium ellen kapott gól, amivel 1-1-re egyenlítettek a belgák, s ez az eredmény a magyar válogatott kiesését jelentette.

Mészáros az egyike annak a csupán négy magyar kapusnak – Szabó Antal, Grosics Gyula és Ilku István társaságában –, aki legalább két világbajnokságon is védett; összesen 29-szer szerepelt a nemzeti csapatban. Harminckilencedik évében járva is védett még a válogatottban, nála idősebb korában csak Király Gábor őrizte a nemzeti tizenegy hálóját.

Sikerekben gazdag pályafutása során magyar bajnok (1977), MNK-győztes (1973, 1981), portugál bajnok (1982), Portugál Kupa-győztes (1982), U23-as Európa-bajnok (1974) lett. 1984-től még két idényt a magyar bajnokságban, a Rába ETO színeiben szerepelt, végül a pályafutását a portugál Setubalban fejezte be.

Hosszú évek óta zárkózottan élt, a sporttársaival sem tartotta a kapcsolatot, ha interjút kértek tőle, rendre elutasította az érdeklődést. Az elmúlt években betegséggel küzdött, ami végül felőrölte a testi és lelki erejét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.