Federer gratulált Djokovicsnak, Nadal nem, elég neki a maga baja

Novak Djokovics befogta Rafael Nadalt a Grand Slam-tornagyőzelmek számát tekintve, a kérdés mostantól az, vajon meg is előzi-e? Nehéz kérdés. A Roland Garros inkább a spanyol klasszis vadászmezeje, csak hogy az újabb sérülése után bizonytalan, képes lesz-e újra csúcsformába lendülni. Nadal talán éppen emiatt el is felejtett gratulálni Djokovicsnak. Nem úgy Roger Federer, aki az alábbi szavakkal fejezte ki az elismerését: „Ismét hihetetlen erőfeszítés. Sok gratuláció!” Persze Federernek könnyebb, ő már rég kiesett a versenyből, úgy vonult vissza, hogy megrekedt húsz GS-sikernél.

Magyar Nemzet
2023. 01. 30. 9:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics tizedik Australian Open-, illetve összesítésben huszonkettedik Grand Slam-tornagyőzelme után persze ismét fellángolt a vita: ki minden idők legnagyobb teniszezője? A szerb drukkereknek persze ez nem kérdés, már Djokovics Sztefanosz Cicipasz elleni döntőjében olyan nemzeti színű zászlókkal buzdították a hősüket, amelynek fehér mezejébe beleírták a bűvös mozaiszót: GOAT (greatest of all time), azaz minden idők legjobbja. Sőt, olyan darab is előkerült a Rod Laver Arénában, amelyre Djokovics arcképe mellett egyenesen ez volt pingálva: „Tetszik, vagy sem, minden idők legjobbja.”

Valóban Djokovics minden idők legjobbja? Fotó: Twitter

A kérdés továbbra is eldönthetetlen. Sokan továbbra is Roger Federerre esküsznek, mondván, ő érte el elsőként a bűvös húsz sikert, s hát a játéktudást, az eleganciát tekintve kétség sem férhet hozzá, hogy igenis ő a legjobb.

A legfontosabb adat mellett persze nem lehet elmenni. Novak Djokovics és áll az élen 22-22 győzelemmel a négy legfontosabb tornán, leragadt húsznál… Akik a számok bűvöletében élnek, igyekeznek egy szinttel lejjebb menni, azt mérlegelve, hogy a három óriás az alacsonyabb rangú viadalokon hány sikert aratott. A hivatásos teniszezőket tömörítő szervezet, az ATP is elidőzött a kérdésnél. Nos, íme az összesített táblázat, amiből az derül ki, hogy Djokovics nyerte meg a legtöbb tornát. A részletek végett mindenkinek kellemes böngészést kívánhatunk…

Ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy a minden idők legjobbja vita immár Roger Federert foglalkoztatja a legkevésbé a nagy trióból. Ennek jeleként az Instagram-sztorijában gratulált Novak Djokovicsnak. „Ismét hihetetlen erőfeszítés. Sok gratuláció!” – írta Sir Roger Doktor Djokovicsnak.

 

Rafael Nadal nem küldött hasonló üzenetet. Bocsánatos mulasztás. Annál is inkább, mert a spanyol klasszisnak e napokban elég a maga baja. Nadal Melbourne-ből egyenesen Barcelonába sietett, az ottani Tecknon teniszklinikán vizsgálták ki, amelynek eredményeképpen megerősítést nyert, hogy a medencecsontját a gerincoszlophoz erősítő izma húzódott meg. Egyszerűbben, nem csak múló rosszullét miatt fájlalta a csípőjét.

Amikor Nadal erről a közösségi médiában beszámolt, azért hozzátette: „A naptár változatlan.” 

Kissé sejtelmes üzenet, hiszen azt nem közölte, hogy az ő menetrendje változatlan-e. Annyit tett hozzá, hogy háromhetes kezelés vár rá, ami után ismét elvégzik a vizsgálatot. Ebből mindenesetre kiolvashatjuk, hogy Nadalnak esze ágában sincs visszavonulni.

Nadal felébredt...

Cikkünk megjelenése után aztán Rafael Nadal is pótolta a mulasztást. Egy nappal Djokovics győzelme után eszébe jutott, hogy mégis csak illene gratulálnia, amit az Instagram-oldalán a következőképpen tett meg.

 

A minden lében kanál John McEnroe persze Nadalról is elmondta a véleményét.

– Remélem, akkor vonul vissza, amikor ő akarja, nem pedig akkor, amikor mi akarjuk. Minden idők egyik legnagyobb sportolójáról beszélünk. Amennyire hallottam, Rafa továbbra is szeretne játszani. Imádja a versenyzést, az ezzel járó feladatokat, szereti a sportot, mi pedig ezért szeretjük őt. De ha a teste nem bírja tovább, és úgy érzi, hogy egészségileg nem tudja elérni azt a szintet, amire szüksége van ahhoz, hogy tornákat nyerjen, akkor azt hiszem, abbahagyja – csillogtatta a bennfentességét McEnroe.

Novak Djokovics csak annyit árult el a terveiről, hogy csupán egy hét múlva tér haza, Belgrádba. A hétfő reggeli szokásos melbourne-i fotózkodás után, a szabad ég alatt tartott sajtótájékoztatón ismételten köszönetet mondott a támogatóinak, elnézést kért, amiért nem tud minden üzenetre válaszolni. Megismételte, hogy ez volt az eddigi legnagyobb diadala, ismét utalt az egy évvel ezelőtti kitiltására, arra, hogy most az édesapját állították pellengérre, mindezek dacára köszönetet mondott a neki biztosított körülményekért.

Novak Djokovics és Rafael Nadal harca tehát folytatódik. Persze messze nem csupán egymás ellen. Egyre éhesebbek és elszántabbak az újabb és újabb trónkövetelők.

Borítókép: Nadal, Djokovics és Federer, a nagy hármas még a Laver-kupán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.