Óriási baki: bele lehet lépni kétszer ugyanabba a folyóba

A Kansas City Chiefs kiélezett meccsen, az utolsó másodpercekben lőtt mezőnygóllal győzte le a Cincinnati Bengalst, és négy éven belül harmadszor játszhat Super Bowlt. Az ellenfél a Philadelphia Eagles lesz, amely simán verte az összes irányítóját elveszítő San Francisco 49erst.

2023. 01. 30. 10:04
Cincinnati Bengals Kansas City Chiefs
Cincinnati Bengals Kansas City Chiefs AFC döntő NFL Fotó: USA TODAY Sports/Sam Greene
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főcsoportdöntők közül elsőként az NFC fináléját játszották le, még vasárnap késő este, s itt sok kérdés nem volt a továbbjutást illetően. A San Francisco 49ers már eleve harmadik számú irányítójával kezdte a rájátszást, a Philadelphia Eagles elleni meccs első negyedében azonban Brock Purdy is megsérült.

A helyére jött Josh Johnson, aki rosszul játszott, a labdát is elveszítette, majd agyrázkódást szenvedett. A 49ers irányító nélkül maradt, bár Purdy visszament a pályára, de lényegében csak átnyújtotta a futóknak a labdát. Végül utóbbiak közül az egyik, az alapszakaszban trükkös játékból passzolt touchdownt is jegyzett Christian McCaffrey is eleresztett néhány dobást, de addigra már eldőlt a találkozó.

A San Francisco 49ers azonban nem okolhatja kizárólag a balszerencsét a vereségért. Az idény során kiválóan teljesített a csapat futás elleni védelme, a Philadelphia ellen viszont csődöt mondott. Három különböző játékos – Miles Sanders, Boston Scott és az irányító Jalen Hurts – összesen négy touchdownt futott a meccsen. Az Eagles így mind a két rájátszásmeccset nagy fölénnyel nyerte meg idén, és öt évvel első sikere után ismét bejutott a Super Bowlba.

Sokkal szorosabban alakult az AFC döntője. Patrick Mahomes és bizonyította, hogy miért volt fontos a játékuk a sérülésük ellenére. Előbbi passzolta, utóbbi kapta el az első félidő egyetlen touchdownját.

Később a Bengalsnak is bejött a kockázatvállalás, negyedik kísérletre nagy játékot hozott Joe Burrow és Ja’Marr Chase. Az utolsó percekben 20-20-nál mindkét csapat többször is nekifuthatott a támadásnak, de úgy tűnt, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is hosszabbításba torkollik a két csapat AFC-döntője.

Joseph Ossai viszont máshogy gondolta. A Cincinnati védője, teljesen feleslegesen meglökte Mahomest a pályán kívül, így Harrison Butker hatvan helyett negyvenöt yardról rúghatott a győzelemért. Hogy ez mennyire nagy különbség: Butker idén tizenhét darab ötven yard alatti mezőnygól-kísérletéből csak kettőt hibázott el, ötven yardon túlról hétből négyet is elrontott. Most sem hibázott, az újonc Ossai pedig vigasztalhatatlan volt.

A Kansas City Chiefs négy idényen belül harmadik Super Bowlját játszhatja: 2020-ban legyőzte a San Franciscót, 2021-ben viszont kikapott a Tampa Baytől.

Cincinnatiben pedig sokaknak eszébe juthatott a hét évvel ezelőtti, Pittsburgh Steelers elleni rájátszásmeccs, amikor szintén az utolsó percen belül harminc yardot ajándékoztak az ellenfélnek büntetésekkel, tálcán kínálva a győzelmet a nagy riválisnak. Úgy látszik, az Ohio folyóba kétszer is bele lehet lépni.

NFL-rájátszás, főcsoportdöntők

Philadelphia Eagles (NFC 1.)–San Francisco 49ers (NFC 2.) 31-7
Kansas City Chiefs (AFC 1.)–Cincinnati Bengals (AFC 3.) 23-20

Super Bowl

Philadelphia Eagles (NFC 1.)–Kansas City Chiefs (AFC 1.) február 13., hétfő 0.30 (tv: Arena 4)

Borítókép: Ossai fegyelmezetlensége döntött, a Cincinnati kiesett, a Kansas City Super Bowlt játszhat (Fotó: USA Today Sports/Sam Greene)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.