Price fülvédős botránya semmi a vizelettel arcon öntéshez képest

A 2021-ben világbajnok Gerwyn Price a dartsban példátlan módon fülvédővel hergelte az őt folyamatosan pfujoló közönséget, majd a veresége után belengette, hogy többet talán nem is indul a vb-n. Hasonló balhék, a közönséggel való extrém összetűzések más sportágakban is előfodulnak: David Beckham rendőri védelemre szorult, Mauro Icardi száz argentin bűnözővel fenyegette az Internazionale ultráit, Chris Froome-ot pedig vizelettel öntötték arcon.

2023. 01. 03. 7:30
2022/23 Cazoo World Darts Championship - Day Twelve
1453658649 Fotó: Luke Walker
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy meglepetés született a Londonban zajló dartsvilágbajnokság negyeddöntőjében: a 2021-es világbajnok Gerwyn Price kiesett a német Gabriel Clemens ellen. Meccs közben Price felvett egy fülvédőt, ezzel hergelte a játékát folyamatos füttyszóval és pfujolással kísérő londoni közönséget. Mint később kiderült, gyakorlatilag a háromszoros világbajnok adta a walesi alá a lovat.

– A backstage-ben találkoztunk, a fülvédője mögötte volt, és odaszóltam neki, nem vagy elég tökös ahhoz, hogy felvedd, erre ő megtette! Csak próbáltam felhúzni. A darts történetében először fordult elő, hogy fülvédőt viseltek. Nem szabadna ilyen helyzetbe hoznia magát – összegzett Van Gerwen.

A dartsvilágban szokatlanul heves mozdulatokkal ünneplő Price évek óta ki van pécézve, ami nem rémiszti meg, a sikeres dobásai után fülvédőben is táplálta a közönség ellenszenvét azzal, hogy mutatta, nem hallja a hangjukat. Végül pórul járt, mert az élete meccsét játszó Clemens 5-1-re legyőzte őt.

Látva a történteket talán nem véletlen, hogy Price épp 2021-ben volt világbajnok, amikor a tomboló koronavírus-járvány miatt zárt ajtók mögött, nézők nélkül zajlott a vb. Negatív viszonya a szurkolókkal nem példa nélküli a sportvilágban, van akinek többet is el kellett tűrnie.

New York középső ujjat mutató közellensége

Történelmi okai is lehetnének annak, hogy egy orosz teniszező nem a legnépszerűbb figura a New Yorkban rendezett US Openen, de Danyiil Medvegyev sokat tett azért, hogy két héten át gyűlölje őt az amerikai közönség a 2019-es torna idején. Pedig nagyszerűen teniszezett, először jutott be a döntőbe Grand Slamen, de hangos füttykoncert fogadta a pályán, amikor kisétált a ellen végül nagy csatában elvesztett meccsre.

Medvegyev először azzal haragította magára a US Open közönségét, hogy a Feliciano Lopez elleni harmadik körös meccsén neveletlenül hajigálta a törölközőjét, majd a középső ujját mutogatva üzent a nézőknek, ami persze heves reakciót váltott ki. Az orosz ezután még olajat öntött a tűzre, amikor közölte, hogy a közönség gyűlölete adja neki az extra erőt a pályán:

Price-hoz hasonlóan Medvegyev is hergelte a nézőket meccs közben azzal, hogy amikor kifütyülték, a füléhez tette a kezét, jelezvén: nem hallja. Pedig neki még fülvédője sem volt…

Száz argentin bűnözővel fenyegette az ultrákat

„Nem vagy férfi, kapitány sem vagy. Csak egy darab szar!” Amikor Mauro Icardi az iménti üzenetet kapta az Inter ultráitól 2017-ben, ő volt a milánói csapat kapitánya és legnagyobb sztárja. Mint minden hasonló balhé, az Icardi vs. ultrák affér is úgy kezdődött, hogy az egyik fél visszaütött. Hogy melyik, az attól függ, kit kérdezünk…

A bajok 2015. február 1-jén kezdődtek. Aznap az Inter kikapott a Sassuolo otthonában 3-1-re, és a 13. helyre csúszott vissza a Serie A-ban. Icardi a meccs végén a mezét gólszerzőként odadobta egy érte nyúló gyereknek, ám az ultrák a gyenge eredmények elleni tiltakozásul kitépték a mezt a fiú kezéből, és visszahajították a pályára. Icardi nem hagyta szó nélkül a dolgot, elkezdett üvöltözni a kerítés túloldalára zárt kemény maggal.

Az ügy talán már feledésbe is merült volna, Icardi tovább szállította a gólokat, az ultrák tapsoltak is neki, de 2016-ban a csatár az önéletrajzi könyvében feltépte a sebeket. Sőt megfenyegette az ultrákat, hogy hozat Argentínából száz bűnözőt, akikkel kinyírja őket. Ezután Icardi rendszeresen üzeneteket kapott a meccseken, amelyek közül csak egy volt az idézett szardarabos. Egy másikban azt is közölték vele, hogy száz gól és száz trófea sem változtathat azon, hogy szar ember. Végül Icardi 124 góllal és nulla trófeával távozott az Intertől 2020-ban.

David Beckham rendőri védelemre szorult

„Tíz hős és egy hülyegyerek” – ezzel a címmel jelent meg a The Sun angol lap, miután az angol válogatott úgy esett ki tizenegyespárbajban Argentína ellen az 1998-as vb nyolcaddöntőjében, hogy David Beckham a 47. percben, 2-2-es állásnál kiállíttatta magát egy Diego Simeone elleni szabálytalansággal. Beckham akkoriban már igazi futballceleb volt, néhány hónappal a vb előtt feleségül vette a Spice Girls popsztárját, Victoria Adamset, és a csapból is ők folytak.

A hírnév olykor áldás, olykor átok, ez utóbbit Beckham is megtapasztalta. A The Sun ugyanis még visszafogott volt vele, a Daily Mirror viszont egy olyan dartstáblát nyomtatva jelent meg, amelynek a közepén az ő fotója volt. 

Valóban élő céltábla lett belőle, halálos fenyegetéseket is kapott, és ebben a hangulatban meglehetősen ijesztő lehetett, amikor egyik este egy vadidegen férfi jelent meg az otthonánál. A rendőrségnek védenie kellett Beckhamet, akinek évekbe telt, mire levetkőzte a „hülyegyerek” bélyeget, vissza pedig már hősként vonult 2013-ban.

Kiradírozták, mintha nem is létezett volna

Anatolij Timoscsuk az ukrán futball élő legendája volt – bár a legjobb tudomásunk szerint 43 évesen él és virul, muszáj múlt időben megfogalmazni e mondatot. Timoscsuk a 144 válogatott fellépésével nemzeti csúcstartó volt egészen addig, míg Oroszország meg nem támadta Ukrajnát. Mi köze ehhez a korábbi védekező középpályásnak?

Csupán annyi, hogy a borzalmak kitörése idején egykori klubja, az orosz Zenit Szentpétervár szakmai stábjában dolgozott, és miközben a csapat ukrán védője, Jaroszlav Rakickij felbontotta a szerződését, a Dinamo Moszkvánál ugyancsak edzőként dolgozó Andrij Voronyin elhagyta az országot, és az összes ukrán futballsztár Andrij Sevcsenkótól Szergej Rebrovig keményen felszólalt a háború ellen, addig Timoscsuk szépen csendben dolgozott tovább a Zenitnél.

Esetében nem jött be a ne szólj szám, nem fáj fejem stratégia: árulónak bélyegezték, az Ukrán Labdarúgó-szövetség pedig visszavonta a pro licences edzői bizonyítványát és törölte a nevét válogatott játékosainak nyilvántartásából. 

Így a válogatottsági rekorder, a Sahtar Donyeckkel európai szuperkupagyőztes, a Zenittel UEFA-kupagyőztes, a Bayern Münchennel BL-győztes Timoscsuk, mintha soha nem is létezett volna, mint ukrán labdarúgó.

Vizelettel öntötték arcon a Tour de France sztárját

Az egy dolog, hogy doppingosnak nevezték Chris Froome-ot, de még egy vizelettel teli poharat is az arcába vágtak 2015-ben a Tour de France 11. szakaszán. Nem egyedi eset volt, két évvel korábban Mark Cavendish-t is vizelettel öntötték le, miután néhány nappal korábban ütközött egy holland kerékpárossal, aki elesett. Ettől függetlenül a gyűlölet ilyen undorító megnyilvánulása ritka és extrém a sportvilágban.

Froome egyébként valóban sokáig a doppinggyanú árnyékában versenyzett, pozitív tesztje is volt, de végül felmentették a vádak alól. Így aztán négyszeres Tour-győztesként, valamint a Giro d’Italia egyszeres és a Vuelta a Espana kétszeres bajnokaként az országúti kerékpár legendás alakja.

Borítókép: Gerwyn Price fülvédőben a darts-vb-n (Fotó: Luke Walker)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.