Sokkolta a társakat a sportoló, aki a szájába irányította a fegyverét

Sokan kiakadtak azon, hogy Thierry Langer semmilyen büntetést nem kapott, miután a pokljukai biatlon világkupaversenyen a szájába irányította a fegyverét.

Magyar Nemzet
Forrás: Eurosport2023. 01. 16. 21:06
Thierry Langer biatlon fegyver
Thierry Langer biatlon fegyver Pokljuka 2023 sílövészet Fotó: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biatlonversenyeken legtöbbször zökkenőmentesen zajlik a lövészet. A sportolók minden apró mozzanatot begyakorolnak, hiszen a versenyeken egyszerre kell gyorsnak és pontosnak lenniük a célzással, hogy minél jobb eredményt érhessenek el.

Előfordul azonban, hogy probléma akad a fegyverrel, főleg ha a biatlonos a verseny korábbi szakaszában elesett. Így járt a pokljukai világkupaversenyen a belga Thierry Langer is.

Langer aztán a lőtéren végzett kétségbeesett javításával verte ki a biztosítékot a biatlonközösségben: miközben igyekezett megjavítani a fegyverét, volt, hogy a szájába irányította azt. Mondanunk sem kell, nem így tanítják a biztonságos fegyverkezelést.

– Rettenetes nézni, hogy a feje felé fordítja a csövet. Ez a legrosszabb dolog, amit tehetsz, biatlonosnak ilyet sosem szabadna. Borzalmas látvány. A biatlonosok szabálykönyvének első pontja, hogy tisztelettel bánj a fegyverrel – reagált a versenyzőtársáról készül felvételre a norvég Johannes Dale.

S nemcsak Langer viselkedésével volt problémája a norvégoknak, hanem azzal is, hogy büntetés nélkül megúszta az esetet. A Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) szabályzatában rögzíti, hogy a sportolónak felelőssége a lőtéren úgy levenni a hátáról és a céltáblákra szegezni a fegyvert, hogy eközben a puska csöve ne álljon olyan irányba, ahol emberek állnak, a Langeréhez hasonló – rendkívül ritka – esetekre azonban nincs precedensértékű büntetés.

Maga Langer is reagált a nagy port felverő esetre.

– Valójában biztonságban voltam, mert előtte kivettem a tárat a fegyverből, de elismerem, hogy nagyon veszélyes üzenetet közvetíthetett. Senki ne próbálja ki otthon – hangsúlyozta a belga versenyző.

Borítókép: Thierry Langer és a fegyvere (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.