Szépségtapasz után megvan az első magyar siker Melbourne-ben

Bondár Anna aratta az első magyar győzelmet az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A 25 éves játékos három játszmában, 6:2, 2:6, 6:3-ra verte hasonló monogramú román ellenfelét, Ana Bogdant. Gálfi Dalma sajnos nem tudta megnehezíteni esélyesebb kínai ellenfele dolgát, 6:0, 6:2-re kikapott Cseng Csin-ventől, az egyetlen öröme, hogy megúszta a 6:0, 6:0-s vereséget. Udvardy Panna is viszonylag simán (6:4, 6:1) kapott ki a kolumbiai Camila Osoriótól. Az első forduló után tehát a három magyar női játékosból egy maradt talpon. Egyetlen férfi főtáblásunk, Fucsovics Márton ötszettes csatában nyerte meg az első mérkőzését az argentin Federico Coria ellen.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 7:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gálfi Dalma úgy tíz perccel később –  magyar idő szerint hajnali negyed hatkor – kezdett, mint Bondár Anna, de majdnem egy órával hamarabb végzett. A balatonfüredi születésű, a világranglistán jelenleg a 88. magyar játékos nem tudta megnehezíteni Cseng Csin-ven dolgát. A 29. kiemelt kínai az első szettben 6:0-ra kiütötte a 24 éves magyar teniszezőt, a másodikban pedig már 5:0-ra vezetett. Gálfi egyetlen öröme az lehetett, hogy legalább elkerülte a megalázó, 6:0, 6:0-s vereséget. Amikor adogatóként beütötte a szépítést jelentő poént, kicsit legalább elmosolyodott, de az a mozdulat is árulkodó, ahogy lehajolt. 

Gálfi Dalma legszívesebben elbujdokolt volna a világ szeme elől. Ezután elvette a kínai adogatását, majd rögtön elvesztette a sajátját, így végül 6:0, 6:2-vel esett ki. Gálfi tavaly a US Openen a harmadik, Wimbledonban a második fordulóig jutott, a Roland Garroson az első körben kiesett. Az Australian Openen most szerepelt először, a bemutatkozása sajnos nem sikerült jól.

Bondár Anna 2022-ben mind a négy Grand Slam-tornán már az első fordulóban búcsúzott, idén ezt rögtön az év első nagy versenyén felülmúlta. Az első fordulóban a 30 éves román Ana Bogdannal találkozott. A világranglistán elfoglalt pillanatnyi helyezés (81., illetve 63.) alapján kevéssel a rutinosabb román játékos tűnt esélyesebbnek, amire Bondár az első szettben alaposan rácáfolt. Magabiztos játékkal 6:2-re hozta az első játszmát, majd robogott tovább, a másodikban is elhúzott 2:0-ra. Ekkor cseperegni kezdett az eső, ami megtörte a 25 éves magyar lendületét. Bogdan zsinórban hat játékot bezsebelve ugyancsak 6:2-vel egyenlített.

A harmadik játszma sem indult jól, 12 perces játék után Bondár elvesztette az adogatását, de harcosan kapaszkodott és élvezte a helyszínen neki szurkoló magyarok támogatását is, és 6:3-ra megnyerte a döntőt szettet, így első magyarként továbbjutott Melbourne-ben.

Udvardy Panna is lámpalázasan kezdett Camila Osorio ellen, a 21 éves, a világranglistán 84. kolumbiai teniszezőnő gyorsan elhúzott 3:0-ra. A rangsorban 89. magyar játékos ezután szépített, de végül 6:4-re elvesztette az első szettet. Udvardy sajnos a folytatásban még kisebb ellenállást tanúsított, 6:1-re vesztette el a második szettet és kiesett.

Fucsovics Márton is 6:4-es játszmavesztéssel kezdett az argentin Federico Coria ellen. A második szett is szorosan alakult a Fucsovicshoz hasonlóan 30 éves, a világranglistán pedig jelenleg csupán két hellyel előrébb jegyzett (76., illetve 78.) argentin ellen. A magyar éljátékosnak a végjátékban több szettlabdája is volt, végül az ötödiket beütötte, így 7:5-tel egyenlített. A harmadik játszma nagyon simán, 6:2-vel az argentiné lett, a negyedikért alaposan megküzdöttek egymással, tie-breakben Fucsovicsé lett. Az ötödik szett elején teniszezőnk 3:0-s előnybe került, és ezután már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, 6:2-vel húzta be a szettet és a mérkőzést.

Nadal nehezen lendült bele, Kyrgios visszalépett

A világranglistán második, a rangsorban első honfitársa, Alcaraz távollétében első kiemelt Rafael Nadal kicsit nehezen melegedett be a brit Draper ellen. Az első három játszma szorosan alakult (7:5, 2:6, 6:4), a negyedikben aztán a 22-szeres GS-torna-győztes klasszis megtörte az ellenfelét (6:1) és továbbjutott.

A hazai közönség kedvence, a 19. kiemelt Nick Kyrgios térdsérülés miatt visszalépett. A 27 éves ausztrál kedden mutatkozott volna be az orosz Roman Szafjullin ellen.

– Meglehetősen brutális helyzet pályafutásom egyik fontosabb versenye előtt. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést – kommentálta a visszalépését Kyrgios.

Australian Open, 1. forduló:

Nők:
Bondár Anna–Ana Bogdan (román) 6:2, 2:6, 6:3
Cseng Csin-ven (kínai, 29.)–Gálfi Dalma 6:0, 6:2
Camila Osorio (kolumbiai)–Udvardy Panna 6:4, 6:1

Férfiak, érdekesebb eredmények:
Fucsovics Márton–Federico Coria (argentin) 4:6, 7:5, 2:6, 7:6 (8-6), 6:2
Nadal (spanyol, 1.)–Draper (brit) 7:5, 2:6, 6:4, 6:1
Hurkacz (lengyel, 10.)–Martínez (spanyol) 7:6 (7-1), 6:2, 6:2
Sinner (olasz, 15.)–Edmund (brit) 6:4, 6:0, 6:2
Tiafoe (amerikai, 16.)–Altmaier (német) 6:3, 6:3, 6:7 (5-7), 7:6 (8-6)
Hacsanov (orosz, 18.)–Zapata (spanyol) 7:6 (7-3), 6:2, 6:0
Shapovalov (kanadai, 20.)–Lajovics (szerb) 6:4, 4:6, 6:4, 6:1
Lehecka (cseh)–Coric (horvát, 21.) 6:3, 6:3, 6:3
F. Cerundolo (argentin, 28.)–Pella (argentin) 6:4, 6:4, 6:3
Korda (amerikai, 29.)–Garín (chilei) 6:4, 1:6, 6:3, 6:2

Borítókép: Bondár Anna először győzött Grand Slam-torna főtábláján (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.