A futballból az építőiparba menekült a tragikus sorsú Lendvai Miklós

Villámcsapásként hatott hétfőn a hír, miszerint Lendvai Miklós, korábbi 23-szoros magyar válogatott labdarúgó tragikus hirtelenséggel elhunyt mindössze 47 éves korában. A zalaegerszegi középpályás, aki a Fradiban is megfordult, Franciaországban Zinedine Zidane egyetlen magyar csapattársa volt. A lapunknak adott két évvel ezelőtti interjúban Lendvai arról is mesélt, hogyan sokallt be a futballtól, és miként találta meg a számításait az építőiparban. Most egykori társai közül Vincze Ottó is elkeseredetten gyászolja.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 9:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendvai Miklós 2016-ban szállt ki a magyar futball vérkeringéséből, amikor a Hévíz edzője volt, amelyet feljuttatott a megyei első osztályból az NB III-ba, majd önként távozott. Lapunknak két évvel ezelőtt mesélt a döntése okáról, és a futballhoz fűződött ellentmondásoktól sem mentes viszonyáról.

– Rengeteg energiát, pénzt és időt öltem a futballba, és ez nem térült meg – mondta akkor Lendvai. – Nem azért teremtettem magamnak és a családomnak anyagi biztonságot, hogy utána alig lássam a gyerekeimet, és hétről hétre meccsre járjak. Ez nem az én utam. Éreztem, hogy váltanom kell. Az apósom nagyon rendes ember, s régóta benne van az építőiparban, azon belül is egy speciális területen, a gáz- és olajiparban utazik. Látta rajtam, hogy felőrlődöm a futballközegben. Jót tett a váltás, mára én lettem a cég vezetője. Összetartó csapattal dolgozom. Mi építettük az ország legkorszerűbb gázüzemét. Tisztelnek minket, bármerre járunk az országban. Szóval már nem követem a futballt.

Lendvai Miklós a ZTE színeiben kezdte a karrierjét, tagja volt az 1996-os atlantai olimpián többek közt a Ronaldóval és Rivaldóval felállt brazilok ellen is szerepelt magyar válogatottnak, és még azon a nyáron szerződtette a francia Bordeaux együttese, amelynek a későbbi aranylabdás világsztár, Zinedine Zidane is a tagja volt.

– Életem nagy ajándékának tekintem, hogy vele játszhattam – emlékezett vissza lapunknak Lendvai. – Sajnos csak edzőmeccseken futballoztunk egymás mellett, tétmérkőzésen nem. De együtt edzettünk, és én ámultam-bámultam, nem is tudom szavakkal kifejezni, hogy mennyire briliáns volt a játékintelligenciája. Kiemelkedett közülünk, magasan ő volt a legjobb labdarúgó azok közül, akiket valaha láttam futballozni. Kár, hogy csak kevés időt töltöttünk egy csapatban, mert őt elvitte a Juventus.

Lendvai végül nem tudta megvetni a lábát Franciaországban, később játszott Svájcban és Belgiumban, idehaza meg többek közt a Fradiban és Győrben is. Az összes egykori csapattársa közül Vincze Ottó volt az, akivel a legtöbb meccsen lépett pályára együtt, méghozzá négy különböző együttes színeiben. Az egykori társ megtörten, Instagram-bejegyzésben búcsúzott Lendvaitól:

„Miki, miért tetted? Mindig erősnek mutattad magad… 12 éves korunkban találkoztunk először. Szobatársam voltál mindenhol. Egy harcos voltál. A szívem összetört ma. Miki, drága barátom, Isten Veled!”

További csapattársak visszaemlékezését az alábbi podcastban hallgathatja meg:

Borítókép: Lendvai Miklós az építőiparban dolgozott a futball után (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.