Egyszerre két hidat zárnak le Budapesten, és a Műegyetem rakpartot is

Ma délután, hetven nappal a rajt előtt lehullt a lepel, bemutatták a magyar kerékpáros-körverseny útvonalát. A május 10. és 14. között sorra kerülő, immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó Tour de Hongrie mezőnye Szentgotthárdról indul, a cél pedig Budapesten lesz. A Kékestetőre idén nem tekernek fel a bringások, de így is két kemény hegyi szakasz vár rájuk.

Magyar Nemzet
2023. 02. 28. 17:30
www.facebook.com/VanikZoltanFoto
www.facebook.com/VanikZoltanFoto Fotó: Vanik Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 44. Tour de Hongrie-t május 10. és 14. között, várhatóan huszonkét csapat részvételével rendezik meg, s tizenhatot már ismerünk. A világelitbe tartozó WorldTeamek közül hét már bejelentkezett: az ausztrál Jayco AlUla, a német BORA–hansgrohe, a holland DSM, a belga Alpecin–Deceuninck, az amerikai Trek–Segafredo, az egyesült arab emírségekbeli, UAE Team Emirates, legutóbb pedig hétfőn a belga Soudal Quick-Step. Több csapat már a versenyzőit is megnevezte vagy legalább néhányat közülük, így két világklasszis holland sprinter, Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) és Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) akárcsak tavaly, az idei magyar körversenyen is összecsap egymással. A 2022-es Tour de Hongrie-n Jakobsen két szakaszgyőzelmet aratott (Hajdúszoboszló, Nyíregyháza),  Groenewegen egyet (Kazincbarcika), később pedig a profi kerékpársport csúcsversenyén, a Tour de France-on mindketten nyertek egy-egy szakaszt.

A Tour de Hongrie idén nyugatra és délre megy

Az idei Tour de Hongrie-n Groenewegen és Jakobsen nem keleti országrészünk sík szakaszain meccsel majd egymással s persze a többiekkel. A mai csapatbemutatón megismerhettük a részletes útvonalat. A nyitány egy Szentgotthárd környéki 168 kilométeres etap lesz, ezt követően Zalaegerszegről Keszthelyre teker a mezőny; mindkét szakaszon jó eséllyel lehet sprintbefutó. A harmadik és negyedik szakasz a hegyimenőknek kedvez: a Kaposvár–Pécs, illetve a Martonvásár és Dobogókő közötti etap is több mint 2500 méternyi szintkülönbséget tartalmaz.

A harmadik szakaszon a legnagyobb kihívást pécsi hegyoldal, a Bárány utca jelenti majd a bringásoknak: a másfél kilométer hosszú, átlagosan 11 százalékos emelkedőt háromszor kell leküzdeniük, mielőtt a pécsi állatkert előtt célba érnének. A negyedik szakaszon az amatőr és a profi kerékpárosok közkedvelt edzés útvonalán haladva, három kört is megtesznek a versenyzők a Pilisszentkereszt, Csobánka, Pilisvörösvár, Pilisszántó útvonalon. A pilisszántói meredek emelkedő harmadik teljesítése után 697 méteren Dobogókő következik, mely a Tour de Hongrie történetében először lesz hegyi befutó házigazdája. 

A 2023-as Tour de Hongrie útvonala

Az ötödik szakaszon a fennállása 150. évfordulóját ünneplő Budapesten a kerékpárosok stílszerűen 150 kilométert teljesítenek. A zárónapon a fővárosban a Margit hidat és a Lánchidat is lezárják, a cél pedig a Műegyetem rakparton lesz. A mezőny tehát idén Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre nem megy fel, de a versenyzőkre így sem vár könnyű feladat. 

Budapest egyébként a leggyakoribb házigazda a Tour de Hongrie történetében: a főváros már 77 alkalommal adott otthont egy-egy rajtnak vagy befutónak. Innen indult útjára a verseny első kiadása 1925-ben, csakúgy, mint az 1960-as évekig az összes magyar körverseny, 2006-ig pedig négy kivételtől eltekintve mindig itt ért célba a karaván. Legutóbb 2021-ben járt itt a mezőny: két éve a Trek–Segafredo kerekese, a belga Edward Theuns győzött a Hősök terén.

 

Az ötnapos viadal 2023-ban összesen nyolc vármegyét érint, ezek Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Komáron-Esztergom és Pest. A karaván útja 71 településen visz keresztül, melyek közül nyolc rajt- vagy célvárosként, további kilenc pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kaphat kiemelt figyelmet. Összesen tizenöt kategorizált emelkedő szerepel a 2023-as Tour de Hongrie útvonalában. A hét-hét második és harmadik kategóriás hegy mellett egy első kategóriás, a Dobogókő adhat lehetőséget a hegyi pontok gyűjtésére. A 879 kilométeres össztáv a harmadik leghosszabb az új évezredben.

Az útvonalbemutatón díszvendégként jelen volt a kerékpársport egyik legendás alakja, az 1987-ben Giro d’Italiát, Tour de France-ot és világbajnokságot is nyert ír Stephen Roche.

A klasszis elmondása szerint bár sok országban járt már megszámlálhatatlan körversenyen, Magyarországon a szurkolók lelkesedése és szenvedélye a sport iránt különösen mély nyomot hagyott benne. Kiemelte: bár nem az útvonal teszi elsősorban izgalmassá a versenyt, hanem a csapatok és a versenyzők, a 2023-as útvonal abban mindenképp kiemelendő, hogy a különböző típusú szakaszokon más-más bringásokkal ismerkedhetnek meg a szurkolók. Az új hősök pedig könnyen motiválhatják a fiatalabb nemzedéket is.

Borítókép: A Lánchídon is áttekernek a versenyzők (Forrás: Tourdehongrie.hu/Vanik Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.