időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Eldőlt, hogy kit jelöltek új tagnak a Nemzet Sportolói közé

Magyar Nemzet
2023.02.08. 13:13 2023.02.08. 13:18
Eldőlt, hogy kit jelöltek új tagnak a Nemzet Sportolói közé

A birkózólegenda Varga János decemberi halálával üresedett meg egy hely a Nemzet Sportolói között, s a tagok szavazatai alapján az olimpiai és tízszeres világbajnok kenus, Vaskuti István tölti be a tizenkettedik helyet a legendás sportolók elit klubjában. Vaskuti a tizenegyből hét szavazatot gyűjtött be, és hivatalosan akkor lesz a Nemzet Sportolója, amikor a kormány dönt erről a mostani javaslat alapján.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelentette be a közösségi oldalán, hogy Vaskuti István kerül a Nemzet Sportolói közé a Varga János halála miatt megüresedett tizenkettedik helyre. A hírt Schmitt Pál és az államtitkár telefonon osztotta meg az olimpiai bajnok kenussal, aki óriási megtiszteltetésnek tartja saját maga és szeretett sportága szemszögéből is az elismerést.

Ez utóbbi megjegyzése nem volt véletlen: Vaskuti István az első a kajak-kenu sportág képviseletében, aki a Nemzet Sportolói közé került, noha az olimpiákat tekintve a harmadik legsikeresebb sportágunkról van szó a vívás és az úszás után.

A 67 éves Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

Borítókép: Vaskuti István (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.