A City ügyvédje még Haalandot és Fodent is lepipálja

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő topklubok a lehető legsúlyosabb büntetést követelik a Manchester City számára. A címvédőt azzal gyanúsítják, hogy kilenc idényen keresztül vétett a Premier League pénzügyi szabályai ellen.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 12:58
Erling Haaland
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland ties his hair during the English FA Cup fourth round football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, northwest England, on January 27, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn robbant a bomba, miszerint a Manchester Cityt vizsgálat alá helyezte a Premier League (PL), mivel a klubot azzal gyanúsítják, hogy 2009 és 2018 között 101 alkalommal is megszegte a liga pénzügyi szabályait. A világoskékek a közleményükben úgy reagáltak, hogy meglepődtek a vádakon, de ha bebizonyosodik, hogy valóban vétettek az előírások ellen, súlyos megtorlásra számíthatnak, amely többek között pénzbüntetés, pontlevonás, új játékosok regisztrálásának elutasítása, esetleg akár a bajnokságból való kizárás is lehet.

A Sky Sports beszámolója szerint a legnagyobb riválisok, a nagy hatos többi tagja, vagyis az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur mindenképp az utóbbi megoldást választanák: kiegyeznének vele, ha „eltakarítanák” a Cityt a Premier League-ből. A manchesteri gárda ebben az időszakban szerzett három bajnoki címét ugyanakkor nem vennék el tőlük, mondván, az csak káoszt szülne, a pénzbüntetésnek pedig nem lenne értelme a dúsgazdag klub esetében.

Az ügyben független fegyelmi bizottság jár el, de a liga nem köteles a bizottság döntését elfogadni, és annak megfelelően megbüntetni a Cityt. A Premier League címvédője mindenesetre semmit sem bíz a véletlenre, és Lord Pannick lesz a klub képviselője, aki már 2020-ban is eljárt a Manchester City nevében, amikor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a pénzügyi fair play kijátszásával gyanúsította az angolokat. Akkor megúszták a Bajnokok Ligájából való kitiltást, és ezúttal is pozitív elbírálásban reménykednek – amihez Pannickre is szükség lesz. 

Az ügyvéd szolgálataiért a klubnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel a jogász beszámolók alapján napi nyolcvanezer fontot sem szégyell elkérni a munkájáért. Ha ez valóban így van, Pannicknek annyit utalnak majd át, mint a Manchester City legjobban kereső futballistájának, Kevin de Bruynének. vagy Phil Foden „napidíja” tehát kevesebb az ügyvédénél.

 

Miért kell ujjal mutogatni?

A klublegenda Vincent Kompanyt is megkérdezték egykori csapata helyzetéről. A ma már a másodosztályú Burnley vezetőedzőjeként dolgozó belga nem meglepő módon a Manchester City védelmére kelt. – Néha csak forgatom a szemeimet, amikor ilyesmit látok. Sokan jönnek azzal, hogy mit csináltál rosszul, de ha a futball szereplői magukba néznek, rájöhetnek, hogy valójában ők sem kezdhetnek el másokra ujjal mutogatni. Megmosolyogtatja az embert, ha ezt látja, mert mindannyian tudjuk, miről szól ma a futball. Mindenkinek a legjobbját kellene nyújtania, és megpróbálni fejlődni, de én szkeptikus vagyok, amikor a főszereplők ujjal mutogatnak egymásra ebben az iparágban – bosszankodott az egykori védő.

A Burnley jelenleg a Championship tabellájának listavezetője (hét ponttal előzi meg a második Sheffield Unitedet), és ha a lendülete kitart a szezon végéig, akkor feljut a Premier League-be. Kompanyt örömmel tölti el, hogy a feladatai lefoglalják, így nem tudja figyelemmel követni a City kálváriáját.

– Sokat segít, hogy folyamatosan mérkőzéseink vannak, mert így nincs időm rá, hogy erről olvasgassak, érzelmileg belebonyolódjak az ügybe – fogalmazott a Burnley trénere.

Borítókép: Erling Haaland napidíja alacsonyabb, mint a City ügyvédjéé (Fotó: AFP/Oli Scarff)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.