Hamilton inkább kimarad, mert tudja, csak rontana a színvonalon

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton rendkívül élvezi a Formula–1-ről szóló filmje előkészületeit. A Mercedes pilótája magabiztos, úgy látja, munkatársaival a valaha volt legjobb, az autóversenyzésről szóló filmet fogják megalkotni. Hogy ez valóban így is legyen, ő maga inkább nem szerepel benne, helyette átadja a terepet olyan nagyágyúknak, mint az Oscar-díjas Brad Pitt. Cikkünkben megnéztük, milyen remekművekkel kell felvennie a versenyt Hamilton és Pitt produkciójának a trón megszerzése érdekében.

2023. 02. 24. 6:40
Lewis Hamilton Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton is pictured ahead of the the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city of Abu Dhabi on November 20, 2022. (Photo by Karim Sahib / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az előző idény előtti pletykák még a visszavonulásáról szóltak, (Mercedes) a jelek szerint még hosszú távra tervez a Formula–1-ben. A hétszeres világbajnok ettől függetlenül szorgosan építi a versenyzésen kívüli életét, az NFL-ben szereplő Denver Broncos amerikaifutball-klub részvényese, valamint a divat- és a filmipar iránt is érdeklődik. Hamilton már több hollywoodi produkcióban is szerepelt: a Zoolander 2-ben egy divatbemutatón ücsörögve figyelte a modelleket, a Verdák című animációs filmsorozat második és harmadik részében pedig a brit pilóta a róla elnevezett autónak kölcsönözte a hangját. Tavaly Dawn Apollo Films elnevezéssel produkciós céget alapított, és munkatársaival nyomban belefogott a munkálatokba.

Hamilton a Zoolander 2 előzetesében (0:15-től)

 

Mi lesz Lewis Hamilton szerepe a készülő Formula–1-es filmben?

Jelenleg két produkció előkészítése zajlik. Az egyik egy dokumentumfilm Hamilton a száguldó cirkuszban elért sikereiig vezető útjáról, a másik egy, a Formula–1-ről szóló nagyjátékfilm, amelynek rendezője Joseph Kosinski lesz – őt többek között a Top Gun: Maverick című film direktoraként ismerhetjük. A főszereplőt, egy veterán versenyzőt Brad Pitt alakítja majd. Az Oscar-díjas amerikai filmsztár a történet szerint a szárnyai alá vesz egy ifjú titánt, utóbbi színészt egyelőre nem találták meg. A meghallgatások jelenleg is zajlanak, és bár most Hamiltonnak a bahreini kollektív teszten kell száguldoznia, ő is részt vesz a folyamatban, amit az elmondása szerint nagyon élvez.

Korábban rebesgették, hogy a hétszeres vb-győztes pilóta is szerepet vállal a filmben, de Hamilton inkább csak producerként és tanácsadóként működik közre. Erre jó oka van.

– Nem szeretnék szerepelni a filmben – nyilatkozta még tavaly júniusban. – Csak a pályán zajló események bemutatására van szükség a pilótákra. De mi nem vagyunk színészek. Nem akarom, hogy sz…r legyen a film, ezért valószínűleg színészként nem veszek részt benne – viccelődött a rekordbajnok, majd elmondta, ő mivel járulhat hozzá a film elkészítéséhez.

– Az én felelősségem a diverzitás biztosítása. Azt akarom, hogy ez a film olyan legyen, mint amilyennek a Formula–1-et látni szeretném a jövőben – bár már most is ilyennek kellene lennie. Ezért szeretnék női szerelőket és egy női pilótát is a filmben.

Brad Pitt
Brad Pitt kapta a főszerepet. Fotó: AFP/Christophe Archambault

Hamilton 2022 karácsonyát is a film körüli munkálatokkal töltötte. Most arra vár, hogy megkapja a forgatókönyv sokadszorra is átdolgozott verzióját. A forgatások várhatóan az év folyamán megkezdődnek, és a Formula–1-es versenyhétvégéken zajlanak majd, a bemutatóra pedig jövőre, esetleg 2025 elején kerülhet sor. 

A Mercedes pilótája nagy reményekkel vágott neki a projektnek, hisz benne, hogy Pitt közreműködésével mesterművet alkotnak.

– Tudom, hogy a valaha volt legjobb, az autóversenyzésről szóló filmet készítjük el. Ezt egyrészt a vizualitásra értem, másrészt szeretnénk meghatni a nézőket – magyarázta a 38 éves versenyző és immáron filmproducer.

 

Melyek a legjobb Formula–1-es filmek?

Mint kiderült, Lewis Hamilton nagyon lelkes, de komoly vetélytársakat kell lenyomnia a filmjének, hogy valóban a legjobbnak lehessen nevezni az autóversenyzés kategóriájában, hiszen korábban olyan remek produkciók készültek a témában, mint az 1966-os A nagy verseny (Grand Prix), amelyet három Oscar-díjjal jutalmaztak. 

De említhetnénk a közkedvelt Senna (Ayrton Senna: Beyond the Speed of Sound, 2010) című dokumentumfilmet is. Az alkotás végigkíséri a legendás autóversenyző pályafutását a kezdetektől egészen az 1994-ben bekövetkezett haláláig. Az Egy bajnok hétvégéje (Weekend of a Champion, 1972) az 1971-es monacói versenyhétvégébe enged betekintést a háromszoros világbajnok Jackie Stewart kalauzolásával. A nagy népszerűségnek örvendő Hajsza a győzelemért (Rush, 2013) James Hunt és Niki Lauda rivalizálásáról szól az 1976-os idényben Chris Hemsworth és Daniel Brühl főszereplésével. A 2013-ban megjelent A Forma–1 aranykora azt a folyamatot mutatja be, hogy az 1970-es évek sorozatos haláleseteit követően miképpen tették biztonságosabbá a száguldó cirkuszt. De készült film a magáról istállót elnevező és alapító Bruce McLarenről (McLaren, 2017), a Williams családról (Williams, 2017) és természetesen a Ferrariról (Ferrari: Race to Immortality, 2017) is.

Habár nem film, de a felsorolásból nem maradhat ki a Formula–1 – Hajsza a túlélésért (Formula 1: Drive to Survive) című sorozat. Az elmúlt két idény világbajnoka, (Red Bull) többször is kritizálta a dokuszériát, mondván, a készítők túlságosan is kiszínezik a valóságot. A holland pilóta emiatt korábban messziről elkerülte a Netflix operatőreit, nem volt hajlandó nekik nyilatkozni, de végül beadta a derekát, és a királykategória népszerűsítése érdekében újra szerepel a sorozatban. Abban reménykedve, hogy nem bánja meg…

Borítókép: Lewis Hamilton az Abu-Dzabi Nagydíj helyszínén 2022 novemberében (Fotó: AFP/Karim Sahib)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.