Leclerc örül neki, hogy nem nyomja mindenáron előre a Ferrari

A Formula–1-es Ferrari-istállót vezető Frédéric Vasseur ismertette, hogy lesz-e csapatsorrend az olasz istálló két pilótája között. Charles Leclerc örömmel nyugtázta a főnöke döntését.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 17:36
SAINZ, Carlos; LECLERC, Charles
Maranello, 2023. február 14. A Ferrari sajtóirodája által közreadott kép a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságban szereplõ Ferrari két versenyzõjérõl, a spanyol Carlos Sainzról (b) és a monacói Charles Leclercrõl a cég maranellói központjában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 14-én. A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szezonnyitó nagydíját március 5-én rendezik Bahreinben. MTI/EPA/ANSA/Ferrari sajtóirodája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csapatutasítás sokáig kényes téma volt a Formula–1-ben, a Ferrari 2000-es évek eleji botrányai miatt 2003-as idény kezdetétől a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) meg is tiltotta a csapatoknak, hogy beleszóljanak a pilótáik közötti sorrendbe a futamokon. Persze az istállók ezután is próbálták kijátszani a szabályokat, és olykor kódolva adták a versenyzőik tudtára, ha helycserét vártak tőlük, esetleg rádióüzeneteikben jelzésértékűen közölték a pilótákkal, hogy a csapattársuk gyorsabban halad mögöttük. 

Egy 2010-es Fernando Alonso és Felipe Massa közötti incidens után az FIA is belátta, hogy így nincs értelme a tiltásnak, és eltörölte ezt a szabályt. A csapatok azóta szabadon utasítgathatják a versenyzőiket az elengedésekről, és ezt gyakran meg is teszik. A korábbi botrányok okozója, a Ferrari viszont már változtatott a látásmódján, és Fréderic Vasseur csapatfőnök elárulta, az új idényben nem lesz csapatsorrend a két versenyző között.

 

Annak ellenére döntöttek így az olaszok, hogy ugyanazzal a pilótapárossal állnak fel, mint tavaly, és a versenyzőik közül Charles Leclerc 2022-ben egyértelműen Carlos Sainz fölé nőtt. A monacói több futamot is nyert (3-1), illetve a pontversenyben második lett, míg spanyol kollégájának csak az ötödik hely jutott.

A jelek szerint Leclerc sem érzi úgy, hogy őt kellene előnyben részesíteni Sainzzal szemben, legutóbbi nyilatkozatában támogatta a csapatvezető döntését

– Teljesen egyetértek ezzel a nézettel. Egy csapat nem kezdheti úgy az évet, hogy az egyik pilótát a másik elé helyezi. Nagyon fontos, hogy Carlos és én is motiváltak legyünk, és ezáltal a lehető legjobb munkát végezzük a szezon első részében. Arra ösztönözhetjük egymást, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból – magyarázta Leclerc. – Aztán, ha úgy alakul, hogy az idény egy pontján az egyik pilóta harcban van a bajnoki címért, akkor biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobban segítse az adott versenyzőt. Erről nyilvánvalóan majd később fogunk beszélni, de a szezon kezdetén szerintem a szabad versenyzés a megfelelő választás.

Borítókép: Carlos Sainz (balra) és Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ferrari sajtóirodája)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.