Verstappennek győzködésre volt szüksége, hogy visszatérjen

Max Verstappen, a Formula–1 kétszeres világbajnoka a száguldó cirkusz népszerűsítése érdekében beadta a derekát, és szerepel egy olyan projektben, amelytől korábban elzárkózott.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 14:46
Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2022 Max Verstappen
Max Verstappen of Holland driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 Red Bull RBPTH001 during the F1 Rolex Belgian Grand Prix 2022 on August 28th, 2022 in Spa-Francorchamps, Belgium. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) az elmúlt években több alkalommal is összeakasztotta a bajszát a média munkatársaival. Tavaly a Sky Sports egy újságírójával akadt gondja, korábban pedig a Netflix Drive to Survive című sorozata miatt akadt ki, mivel ahelyett, hogy a streaming szolgáltató a valóságnak megfelelően közvetítené a Formula–1 történéseit, olykor szappanoperát csinál belőle. A kétszeres világbajnoknak az sem tetszett, ahogy őt ábrázolják, illetve amiatt is panaszkodott, hogy felfújták a McLaren akkori pilótapárosa, Carlos Sainz és Lando Norris közti ellentétet.

A holland pilóta emiatt úgy döntött, hogy nem szerepel a sorozatban, így a 2021-es szezonhoz, amelyben ő lett a világbajnok, egyáltalán nem fűzött kommentárt. A Drive to Survive viszont jót tett a száguldó cirkusz népszerűségének, főleg az Egyesült Államokban vonzotta a nézőket, amire nagy szüksége volt a Formula–1-nek. A főszereplő jelenléte a kamerák előtt viszont kétségkívül elengedhetetlen, így Stefano Domenicalli F1-elnök és a sorozat producerei is azon dolgoztak, hogy meggyőzzék Verstappent a visszatérésről. A Red Bull versenyzője végül beadta a derekát, a 2022-es és a 2023-as idényről szóló évadban is szerepelni fog, és reméli, hogy a végeredménnyel is elégedett lesz.

– Egyeztettem velük, mielőtt interjút adtam volna nekik – árulta el Verstappen. – Bízom benne, hogy megértették az üzenetem. Tisztában vagyok vele, hogy világbajnokként részt kell vennem ilyesmiben is, ez fontos a Formula–1 népszerűsítése szempontjából. Nagyjából harminc percet, egy órát beszélgettünk – remélem, hogy a megfelelő módon fogják felhasználni az interjút. Nem tudom, hogy mikor nézem majd meg az adott részt, de remélhetőleg boldog leszek utána – tette hozzá a kétszeres vb-győztes.

A háttérbe vonul az FIA elnöke

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm hétfőn levélben tudatta a Formula–1-es istállókkal, hogy bár továbbra is az FIA első embere marad, lemondott a királykategóriához kapcsolódó feladatai többségéről. Ezeket a jövőben Nikolas Tombazis, a szövetség együléses versenyautókért felelős technikai igazgatója látja el majd, Bin Szulajm csak elvétve fog megnyilvánulni. 

Az FIA elnöke és a Formula–1 vezetői között a közelmúltban egyre növekedett a feszültség, a száguldó cirkusz berkein belül Bin Szulajm több lépésével és nyilatkozatával sem értettek egyet. Legutóbb az verte ki a biztosítékot, amikor néhány hete a Bloomberg pénzügyi hírügynökség arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia befektetési alapja (PIF) húszmilliárd dollárért megvásárolta volna a Formula-1-et a Liberty Mediától, és erre Bin Szulajm úgy reagált, hogy felfújták a száguldó cirkusz értékét. Az amerikai tulajdonosok ezt egy levél formájában kikérték maguknak, figyelmeztetve az FIA elnökét, hogy ez nem az ő hatáskörébe tartozik.

Habár a német Sport 1 értesülései szerint a folyamatos nézeteltérések miatt az F1 berkein belül egyre többen követelték Bin Szulajm visszalépését, a szövetség elnöke állítja, a lemondás mindig a tervei között szerepelt, mert inkább az FIA hosszú távú stratégiai céljaira akart fókuszálni a Formula–1 helyett.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: AFP/NurPhoto/Alessio Morgese)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.