Kovács István nem rontotta el, övé lehet a BL-döntő

Magyar főszereplője is volt a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben rendezett rangadónak. A tavalyi döntő párosítása ismétlődött meg az Anfielden, ahol a Real Madrid 5-2-re kiütötte a Liverpoolt, az erdélyi Kovács István játékvezetése mellett. Már az is nagy dicséret, hogy a sípmester szóba sem került az edzői értékelések során, de a románok korábbi BL-döntős bírója, Ion Craciunescu szerint ennél is nagyobb elismerés következhet.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 9:26
Liverpool v Real Madrid Champions League 21/02/2023. Referee Istvan Kovacs during the Champions League match between Liv
Liverpool v Real Madrid Champions League 21/02/2023. Referee Istvan Kovacs during the Champions League match between Liverpool and Real Madrid at Anfield, Liverpool, England on 21 February 2023. Editorial use only , Copyright: xIanxStephenx PSI-16955-0057No Use Switzerland. No Use Germany. No Use Japan. No Use Austria Fotó: IMAGO/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid 5-2-re nyert a Liverpool ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A gólzápor mellett két kapusbakiról is emlékezetes marad a mérkőzés. Ellenben az erdélyi játékvezető, Kovács István jó teljesítményt nyújtott a rangos mérkőzésen.

775915182
A vesztes fél edzője, Jürgen Klopp sem kritizálta Kovács István munkáját. Fotó: AFP/Oli Scarff

A mérkőzés utáni értékelésekben szóba sem kerültek Kovács ítéletei, ellentétben a liverpooli meccsel párhuzamosan zajlott Frankfurt–Napoli találkozó sípmesterével, a portugál Soares Diassal.

A mérkőzést figyelve egy kérdéses szituáció azért akadt, amikor Carvajal 3-2-es Real-előnynél kilökte a labda alól Dárwin Núnezt. Az eset a tizenhatoson belül történt, azaz a VAR közbeavatkozhatott volna. Az, hogy nem tette, annak a jele is lehet, hogy a kényes helyzet ellenére Kovács István jól döntött.

Az 1995-ös Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője, Ion Craciunescu még a mérkőzés előtt beszélt Kovácsról. – Amikor a Liverpool és a Real Madrid mérkőzését bízzák valakire, az egyértelmű jele, hogy Európa egyik legjobb játékvezetőjének tartják. Ráadásul csak harmincnyolc éves, én negyvenöt voltam, amikor BL-döntőt vezettem. Biztos vagyok benne, hogy neki is jut ilyen nagy mérkőzés, megérdemelné, hogy ő vezesse a Bajnokok Ligája fináléját vagy az Európa-bajnokság döntőjét.

Ha valóban így számolnak az UEFA-nál, a keddi mérkőzés egy újabb érv lehet, hogy Kovács István további rangos meccseken kapjon feladatot.

Craciunescu a világbajnokságról elárulta, hogy Kovácsot Katarba eleve tartalék játékvezetőként vitte el a FIFA, noha a szervezet ezt kifelé nem kommunikálta. A 2022-es vb-n az erdélyi játékvezető nyolc meccsen is negyedik számú játékvezetőként működött közre, de vezetőbíró egyetlen találkozón sem volt.

Európai kupadöntőt Kovács István már vezetett, tavaly ő fújta a sípot az első Konferencialiga-döntőben.

Borítókép: Kovács István a Liverpool–Real Madrid mérkőzésen (Fotó: Imago/Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.