Super Bowl: a Chiefs szándékosan nem döntötte meg a rekordot

Nagyon izgalmas mérkőzéssel ért véget a 2022-es NFL-idény. A Super Bowl első félidejében a Philadelphia Eagles játszott jobban, de 24-14-es előnyét nem tudta megtartani. A második félidőben a Kansas City Chiefs támadósora csak akkor lassított, amikor már az Eagles nem akarta, s 38-35-ös győzelemmel a Chiefs megszerezte története harmadik Super Bowl-trófeáját.

2023. 02. 13. 4:16
AFC Championship - Cincinnati Bengals v Kansas City Chiefs Patrick Mahomes
SPO-FBN-AFC-CHAMPIONSHIP-CINCINNATI-BENGALS-V-KANSAS-CITY-CHIE Fotó: Getty Images via AFP/KEVIN C. COX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt éve nem kezdődött így Super Bowl. Az első támadássorozatából mind a két csapat touchdownt szerzett. A Philadelphia Eagles a szezonban már sokszor látott módon, az irányító, Jalen Hurts rövid futásával jutott be a célterületre, míg a Kansas City Chiefs válasza szintén sokat látott szereposztásban érkezett: Patrick Mahomes passzolt, Travis Kelce jegyezte a TD-elkapást.

Super Bowl Jalen Hurts
Jalen Hurts Super Bowl-rekordot állított fel, de ez sem volt elég a győzelemhez (Fotó: Getty Images via AFP/Tim Nwachukwu)

A Philadelphia centere, Jason Kelce így vette tudomásul, hogy öccse kiegyenlített az Eagles ellen.

A rohamtempón ezután lassítottak a védelmek, az Eagles támadása nem bírt el egy büntetést, így jöhetett a magyar származású punter, Arryn Siposs, akit a döntő előtti órákban aktivált a csapat a sérültlistáról. A Chiefs tovább jutott a pályán, megpróbálkozhatott egy mezőnygóllal, de Harrison Butker, aki két hete a Super Bowlba lőtte a csapatot, most a kapufát találta el.

Az első negyed 7-7-tel zárult, a második elején viszont ismét hétpontos előnybe került az Eagles: a szezon előtt a Tennessee Titanstől igazolt elkapó, AJ Brown kapta el Hurts hosszú passzát.

Az első Super Bowlján szereplő Hurts a futott és a passzolt touchdown után nagy hibát is elkövetett: az irányító által elejtett labdát azonnal vissza is hordta az egyenlítésért Nick Bolton.

Hurts azonban gyorsan javított, ismét ő futott be a célterületre, majd Jake Elliott az első félidő utolsó másodpercében 24-14-re alakította az állást.

A Chiefs pedig a gyengébb teljesítménye mellett amiatt is aggódhatott a szünetben, hogy mi lesz Mahomesszal, aki ismét nagy fájlalta a sérült lábát.

Ha Super Bowl, akkor sztárparádé

Rengeteg híresség ott volt a glendale-i stadionban, hogy megnézze az NFL-idény döntőjét. Az NBA történetének legeredményesebb pontszerzője, LeBron James Damar Hamlinnel is összefutott, a Buffalo Bills játékosával, akit néhány hete a pályán kellett újraéleszteni.

Ott volt a lelátón többek között Paul McCartney, Cher és az oroszországi fogságból hazatért kosaras, Brittney Griner is. A félidőben pedig következhetett Rihanna koncertje.

A Chiefs feltámadása

A félidei műsor után megváltozott a játék képe. A Chiefs végigrobogott a pályán, Isiah Pacheco szerzett touchdownt. Sőt, a Kansas City kis híján fordított is néhány perc alatt, de Bolton második touchdownját videózás után visszavonták, az Eaglesnél maradt a labda, végül mezőnygólig jutott a Philadelphia a támadássorozatból.

A videózás azonban csak elhalasztotta a Chiefs vezetését: az addig nem sokat mutató Kadarius Toney-ról az Eagles védői teljesen elfeledkeztek.

S Toney nagy pillanatai itt nem értek véget: az Eagles következő puntjából 65 yardos visszahordással hozta kiváló mezőnypozícióba a Chiefst. Élt is a csapata az eséllyel Skyy Moore elkapásával, 35-27-re vezetett ekkor a Kansas City.

Hurts viszont válaszolt: megfutotta a harmadik touchdownját is a döntőben, amire korábban egyetlen irányító sem volt képes, majd az egyenlítésért is befutott a célterületre.

A Chiefs ismét magabiztosan menetelt a pályán, Mahomes a sérülése ellenére idénybeli leghosszabb futását is bemutatta, s zajlott a játék az órával is. Jerick McKinnont beengedte volna a célterületre az Eagles védelme, de ő inkább lement a földre, hogy ne maradjon ideje a Philadelphiának. Ha befut, a touchdownnal az idei lett volna minden idők legpontgazdagabb döntője, de a Chiefst nem izgatta, hogy megdőljön az 1995-ös rekord (San Francisco 49ers–San Diego Chargers 49-26).

Butker ezúttal nem hibázott, nyolc másodperc maradt az órán, amikor 38-35-ös előnybe került a Chiefs. Ennyi idő pedig már semmire nem volt elég az Eaglesnek.

A Kansas City Chiefs története során harmadszor megnyerte a Super Bowlt.

Patrick Mahomes pedig a második Super Bowl-gyűrűje mellé megszerezte a második Super Bowl MVP-címét is, 2020 után ismét őt választották a döntő legjobbjának.

Super Bowl LVII

Kansas City Chiefs–Philadelphia Eagles 38-35

Borítókép: Patrick Mahomes sérüléssel bajlódva is győzelemre vezette a Chiefst (Fotó: Getty Images via AFP/Kevin C. Cox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.