Super Bowl: az egyik főszereplő egyetlen fillért sem kap

Az amerikai sportrajongókat egész héten a vasárnapi nagy meccs tartja lázban. A magyar idő szerint február 13-án, hétfőn 0.30-kor (tv: Arena 4) kezdődő Super Bowl a világ legnézettebb sporteseményei közé tartozik, sőt annál is több, hiszen a show része a hagyományos félidei műsor, amelynek idén Rihanna lesz a főszereplője. Maga a mérkőzés az alapszakasz két legerősebb csapatának összecsapását hozza: a Philadelphia Eagles vagy a Kansas City Chiefs lesz az NFL-idény bajnoka.

2023. 02. 11. 7:12
AFC Championship - Cincinnati Bengals v Kansas City Chiefs Patrick Mahomes
SPO-FBN-AFC-CHAMPIONSHIP-CINCINNATI-BENGALS-V-KANSAS-CITY-CHIE Fotó: Getty Images via AFP/KEVIN C. COX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Super Bowl a profi amerikaifutball-liga (NFL) döntője, amelyet idén a Philadelphia Eagles és a Kansas City Chiefs vív egymás ellen. A finálé világviszonylatban is a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemények szűk körébe tartozik, az Egyesült Államokban pedig egyenesen évről évre a legnézettebb televíziós műsor. A 2015-ös Super Bowl a legnézettebb televíziós esemény Amerika történetében, de még árulkodóbb tény, hogy a lista első harmincegy helyén összesen harminc különböző NFL-döntőt találunk.

Super Bowl Jalen Hurts
Az Eagles másodszor, Jalen Hurst viszont először lehet Super Bowl-győztes. Fotó: Getty Images via AFP/Tim Nwachukwu

Mindebből kiderül, hogy a Super Bowl több mint egy különleges sportág egyetlen mérkőzése. A nézettségi adatok következtében az NFL-döntő alatti reklámhelyekért kéri el a legtöbb pénzt az aktuális Super Bowlt közvetítő csatorna. A nagy felhajtás még a mérkőzésre is hatással van: a gigantikus félidei műsor miatt a második és a harmadik negyed közötti szünet a megszokott tizenkét-tizenöt perc helyett akár fél órán át is tarthat. Ennyi idő alatt felépítik a játéktérre a színpadot, lezajlik a műsor, majd újra játékra alkalmassá teszik a pályát.

– A hosszabb szünet nagy változást jelent: olyan, mintha lejátszanánk egy meccset, aztán a befejezése után nem sokkal egy másikat – fogalmazott Bill Belichick, aki tudja, miről beszél. A New England Patriotsot kilenc Super Bowlon irányította vezetőedzőként, ezek közül hatot meg is nyert. Mivel korábban segédedzőként is szerzett két bajnoki címet, ő a csúcstartó a győzelemért járó Super Bowl-gyűrűk számát tekintve.

Mennyit kap Rihanna a Super Bowl-fellépésért?

Az idei félidei show fellépője Rihanna lesz. A barbadosi énekes először lép fel a Super Bowlon, és várhatóan a korábbi gyakorlatnak megfelelően néhány további sztár is csatlakozik hozzá.

Rihanna és esetleges társai azonban nem kapnak a fellépésért egyetlen fillért sem.

A meglepő tény ellenére a kiemelkedő nézettség miatt a fellépőknek rendre megéri a Super Bowl-műsor. A szűk negyedórás fellépés következtében a főszereplő sztár iránti érdeklődés azonnal megnő. Lady Gaga például a 2017-es félidei show után tízszer annyi digitális albumot és dalt adott el az Egyesült Államokban, mint egy nappal előtte.

Ki a Super Bowl esélyese?

Az elképesztő körítés ellenére a lényeg azért mégiscsak maga az NFL-döntő, azaz a hagyományos, római számú jelölés szerint a Super Bowl LVII lesz. Az amerikai (AFC) és a nemzeti (NFC) főcsoportból is az első kiemelt jutott be a fináléba, az alapszakaszt a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles egyaránt tizennégy győzelemmel és három vereséggel zárta. Nehéz egyértelmű esélyest megnevezni a finálé előtt, a fogadóirodák minimális mértékben az Eaglest tartják a favoritnak.

A Philadelphia az alapszakasz elején hengerelt, a ligában legtovább maradt veretlen, a kilencedik meccsén, a Washington Commanderstől kapott ki először. Később további két meccset elveszített az Eagles, de a Dallas Cowboys és a New Orleans Saints elleni találkozónak túl sok tétje már nem volt a csapat szempontjából, ráadásul éppen ez a két találkozó volt az, amelyeket sérülése miatt kihagyott az első számú irányító, Jalen Hurts. A huszonnégy éves játékos azóta felépült, a Philadelphia pedig a rájátszásban meggyőző magabiztossággal intézte el a New York Giantset (38-7), majd a San Francisco 49erst (31-7) is.

Az Eagles története során negyedszer játszhat Super Bowlt. Öt éve a csereirányító, Nick Foles vezette sikerre a csapatot, amely korábban két Super Bowlt elveszített, 1981-ben és 2005-ben.

Utóbbi fináléban Andy Reid volt a Philadelphia vezetőedzője, ő viszont idén a túloldalon áll, hiszen 2012-es elküldése után a Kansas City Chiefs csapott le rá. Reid hamar jó gárdát épített új csapatánál, s végül 2020-ban összejött neki, ami Philadelphiában még nem: a bajnoki cím. A története harmadik végső sikerére hajtó Chiefs négy éven belül harmadik Super Bowlját játssza idén, holott a korábbi ötvenhárom döntő közül csak kettőnek volt szereplője.

A sikerekben kulcsszerepet játszik Reid mellett az irányító, az elsöprő fölénnyel, ötvenből negyvennyolc szavazattal az alapszakasz legjobbjának választott Patrick Mahomes is, aki a legtöbb touchdownt és a legtöbb yardot passzolta az idei szezonban.

Utóbbi veszedelmes statisztikai adat a Chiefsre nézve, a korábbi hat alkalommal, amikor a legtöbb passzolt yarddal rendelkező irányító elvezette a Super Bowlig a csapatát, a döntőben már vereséget szenvedett. Ennél közvetlenebb aggodalom alapja lehet, hogy Mahomes három hete, a Jacksonville Jaguars ellen 27-20-ra megnyert főcsoport-elődöntőben megsérült, le is kellett cserélni. Egy héttel később, a Cincinnati Bengals elleni főcsoportdöntőben (23-20) vállalta a játékot, összességében jól, ugyanakkor önmagához képest visszafogottan teljesített.

Borítókép: Patrick Mahomes lett az alapszakasz legjobbja (Fotó: Getty Images via AFP/Kevin C. Cox)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.